• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Masalsı yolculuğun 'şaheser' durağı
Yaşam
Yayınlanma: 04 Şubat 2025 - 10:42

Masalsı yolculuğun 'şaheser' durağı

Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ın Divriği ilçesinde bulunan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, restorasyon sonrası kentin en çok ziyaret edilen eserlerinin başında yer alıyor

Yaşam
04 Şubat 2025 - 10:42
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Masalsı yolculuğun 'şaheser' durağı
Reklam
SİVAS'ın Divriği ilçesinde bulunan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, restorasyon sonrası kentin en çok ziyaret edilen eserlerinin başında yer alıyor. Turistik amaçlı düzenlenen Doğu Ekspresi'nin durak noktalarından biri olan Divriği'ye gelen yolcuların ilk ziyaret ettikleri yer, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası oluyor. Eseri görenler, hayranlıklarını gizleyemiyor.

Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde 1228 yılında Süleyman Şah oğlu Ahmet Şah ile eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılan ve 9 yıllık restorasyon sürecinin sona ermesi ile geçen yıl mayıs ayında yeniden ibadete ve ziyarete açılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari özellikleriyle hayran bırakıyor. Başta kapılar ve sütunları ile külliyenin birçok yerinde olan, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların ellerinden çıkan, taş işçiliğinin en nadide ve ince örneklerini yansıtan motifler ilgi çekiyor. Cami ve darüşşifadan ibaret ve İslam dünyası ile tarihinde eşi benzeri olmayan bu külliyenin taç kapıların mimarı ve heykeltıraşı olan Ahlatlı Hürrem Şah, motif dünyasına getirdiği yenilikler, mimari tasarım dehası olması ve özellikle kıble kapısındaki cennet kapısı tasarımı ile 12-13'üncü yüzyılda İslam sufizmi sanat alanındaki bir temsilcisi olarak gösteriliyor.

'ANADOLU'NUN EL HAMRASI'

1985 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan eser, uzaktan bakıldığında simetrik olduğu düşünülen, fakat özünde asimetrik olan bezemelerde yer alan on binlerce motifin hiçbirinin bir daha kendini tekrar etmemesi özelliğini taşıyor. Bu özellik, kainattaki farklı varlıkların ahenk ve denge içinde olduklarının taşa nakşedilmesi anlamına geliyor. Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin denge ve uyumlu tasarımıyla önem kazanan yapı, dünyada görülmeye değer eserler listesinde de yer alıyor. Evliya Çelebi'nin de ziyaret ettiği ve 'Methinde diller kısır, kalem kırıktır' ifadelerini kullandığı eser, 'Anadolu'nun El Hamrası' olarak da nitelendiriliyor.

DOĞU EKSPRESİ İLE MASALSI BİR YOLCULUK

Sivas'ın en önemli tarihi eserlerinin başında yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, yeniden seferlerine başlayan Turistik Doğu Ekspresi yolcularının da ziyaret noktalarının başında yer alıyor. Haftada 3 kez gerçekleştirilen Turistik Doğu Ekspresi'nin durak noktalarından biri olan Divriği'de yolcular rehber eşliğinde Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı ziyaret ederek, benzersiz yapı ile ilgili bilgiler alıyor. Turistik Doğu Ekspresi ile masalsı bir yolculuk yaptıklarını ifade eden yolcular, adını duydukları ama ilk kez yakından gördükleri Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'ndan çok etkilendiklerini belirterek, gezinin en anlamlı ziyaret noktalarından biri olduğunu söyledi.

'MUAZZAM BİR YAPI'

İstanbul'da öğretmenlik yapan ve eseri ilk kez görme fırsatı bulduğunu belirten Neslihan Kiremitçi, "Öğretmen arkadaşlarımızla Doğu Ekspresi ile geziye çıktık. Hem biraz Doğu Anadolu'yu görelim hem de tarihi yerleri gezelim dedik. Çok keyifli geçiyor. Önce İstanbul'dan Doğu'ya gelince biraz üşüdük. Erzurum'u, Kars'ı gezdik. Şimdiyse Sivas'tayız. Hem turistik bir gezi yaptık hem de böyle yöresel lezzetleri tattık. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası muazzam bir yapı. İlk kez geldim. Gezdiğimiz birçok yerde eserler zarar görmüştü ama buranın bu şekilde ayakta olması gerçekten çok etkileyici. Eser hakkında da detaylı bilgiler aldık. Çok şahane bir yapı ve çok beğendik" dedi.

'TURUN İNCİSİ OLDU'

İstanbul'dan gelen, yaptığı seyahatları sosyal medyadan paylaşan Helin Gözde Yılmaz, esere hayran kaldığını belirterek, "Gerçekten çok etkilendim. Buranın iyi tanıtımının yapılmadığını düşünüyorum. Her şehrin bir ulu camisi olur ama burası gerçekten çok etkileyici. İçerisi ve motifleri çok güzel ve etkileyici. Sivas'a daha önce gelmiştim ama Divriği'ye ilk defa geliyorum. Bura hakkında çok bilgi sahibi değildim ama beni çok etkiledi. İyi ki bu tura gelmişim. İyi ki burayı gezmişim. Çok mutlu bir şekilde ayrılıyorum. Benim için bu turun incisi burası oldu. Çok mutluyum" diye konuştu.

'CANLI CANLI GÖRMEK BAŞKA'

Bursa'dan geziye katılan Filiz Kuru da "Burayı 5-6 sene önce gelip ziyaret etmiştim. Hala aklımda güzel anıları vardı. Tekrar etmek için bir daha geldim. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na hayranım. Bizim ecdadımızın hastaları iyileştirmek için su ile tedavi ettikleri bir merkez. Başka yabancılar akıl hastalarını yakarken, bizim ecdadımız su ile hastaları iyileştiriyorlarmış. Bunun haricinde Divriği'yi konaklarıyla çok beğendim. Caminin motifleri bir harika. Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelmesi de bir harika. İlk geldiğimde restorasyondaydı. Uzun sürdüğünü biliyorum. Ama gerçekten kurtarılmış ve şahane bir yapı kazandırılmış. Televizyonlarda izlemek başka gelip, canlı canlı görmek başkadır" dedi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Bolat: E-ticaret şirketlerinin Türkiye'de yerleşik işletmeci bulundurması zorunlu
Bakan Bolat: E-ticaret şirketlerinin Türkiye'de yerleşik işletmeci bulundurması zorunlu
Bakanlıktan, 'hayvan pazarlarının bilinçli şekilde kapatıldığı' iddialarına ilişkin açıklama
Bakanlıktan, 'hayvan pazarlarının bilinçli şekilde kapatıldığı' iddialarına ilişkin açıklama
Görme engelli avukatlara kütüphane hizmetini durduran baroya para cezası
Görme engelli avukatlara kütüphane hizmetini durduran baroya para cezası
Erciyes'te ayağı burkulup 7 saat sonra kurtarılan dağcı: Herkes beni sırtında taşıdı
Erciyes'te ayağı burkulup 7 saat sonra kurtarılan dağcı: Herkes beni sırtında taşıdı
Son Haberler
Sivas'ta izinsiz atık toplayanlara karşı denetim
Sivas'ta izinsiz atık toplayanlara karşı denetim
Kırşehir'de keneyle mücadele kapsamında 600 keklik doğaya salındı
Kırşehir'de keneyle mücadele kapsamında 600 keklik doğaya salındı
Kayseri'de atlı polisler, engelli çocukları ağırladı
Kayseri'de atlı polisler, engelli çocukları ağırladı
Büyükşehir Belediyesi'nin Kariyer Merkezi'nden 6 ayda bin 500 kişiye istihdam
Büyükşehir Belediyesi'nin Kariyer Merkezi'nden 6 ayda bin 500...
Metin Öztürk: Osimhen işi 48 saat içinde çözülür
Metin Öztürk: Osimhen işi 48 saat içinde çözülür
Ankara'da bina inşaatında yangın
Ankara'da bina inşaatında yangın

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim