• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Blog
  3. Doğa ve Sarıkeçili Yörükler
Blog
Yayınlanma: 26 Nisan 2018 - 10:34

Doğa ve Sarıkeçili Yörükler

Anadolu’nun konar- göçer yörükleri Sarıkeçililer günlerce gecelerce gittiler

Blog
26 Nisan 2018 - 10:34
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Anadolu’nun konar- göçer yörükleri Sarıkeçililer günlerce gecelerce gittiler. İlkbaharda Toroslar’ı da aşıp yürüyerek yaylara göç edecekler. Oğlakların kimisi kucaklarında kimisi de doğanın kucağında her biri ayrı bir serüven aslında. Yaylaya varacakları yere ulaştıklarında oraya göçebe çadırlarını kuracaklar orada da konaklayacaklar. Hani her bir şehirlinin beton bloklar arasında yaşayanların oralarda olmak için can attıkları yerlerde. İnsanın kendini arzuladığı yerde bulması arzuladıkları yerlerde ama kısa bir süreliğine tadını da kaçırmadan böyle bir değişiklik hoş olabilirdi.

Sarıkeçili yörükleri çayır çayır dolaşıyorlardı. Bir çayırdaki otlar tükenince yollarına devam ediyorlardı. Dağdan inen su ile ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Kırlarda çalı çırpı toplanıyor. Tavuklar kuluçkaya yatırılıyor civcivler büyütülüyor tavukların altından yumurta toplanıyor. Ayran yayıkta yapılıyor lıkır lıkır içiliyor. Çökelek peynir yapılıyor. Taşlarla kurdukları ocaklarda aş kaynatılıyor yufka pişiriliyor. Her sabah taze bazlama atılıyor. Keçiler sağılıyor. Kesilen keçinin derisi tulum şeklinde çıkartılıyor derisine peynir basılıyor.

Kahkaha bol neşe her biri de hallerinden hoşnut. Doğa sevgisi Sarıkeçililerin içinde vardı. Doğa sevgisi öyle ki bir hastalık gibi doğaya tutulmuşlardı. Çünkü doğa, ilçelerden illerden çok daha geniş çok daha güçlü çünkü burada özgürlük vardı. Doğada dağlar ırmaklar çayırlar çimenler vardı. Her yer çok güzel yaşadıkları yer, yaptıkları şey ise kendilerini saklamaktı. Başkaları tarafından anlaşılmaya da gerek kalmadan.

Güneş saatine göre keçileri güt onların yollarını gözlemle otlayıp otlanmadıklarına bak. Başıboş dolaşıyormuş gibi sağa sola bak. Dağlara tırman, vadilerde dolaş, ırmakların kıyısında otur. Tepeleri seyret, tepelere ardıç ağaçlarının üzerine konan kuşları. Çayırlara serpilmiş binbir çeşit çiçekleri kokla. Odun ateşi yak. Odun ateşinin yanışına gözlerini dik seyret. Odun közünde çay demle yemek yap. Yörük kilimlerini ilmek ilmek dokuyan yörük kadınlarını seyret. O kurumuş kocakarıların nasıl da canlı ve atik olduklarını. Aslında her şey bir başka şeydi. Toroslar yaylasında huzuru bulmak. Huzurun oralarda bir yerlerde saklandığını bilmek aramak. Nerede huzur? Huzur orada bir yerlerde de saklıydı hemen içine atlayıverecek yakınlıkta. Torosların hemen arkasında ötelerde, şöyle bir Karaman ovasından baktığında orada ufukta gözlerinin iki çizgi gibi kesiştiği noktada. Dağların ihtişamını yaylaların ovanın sükunetinde iç huzuru bulmak ve Yaradana bol dua etmek. Tepelerden aşağılara doğru baktığında çayır çimen mor sümbüller doğanın güzelliği doğanın iyiliği karşısında gerçekten insan kendinden geçer. Güneşin kızıl ışıltılarla battığı sırada ve bir de dolu dolu ağzını doldura doldura yüksek sesle bağırdığında. Tekrar gözlerini kaldırıp havaya şükretmek için bu kez de gökyüzünde süzülen kartalları görürdün. "Kartallar yüksek uçar Banazlı, öyledir Çolak Efe" bu sözü de söylerdin. Kartalların ne ile beslendiklerini ne kadar keskin gözlere sahip olduklarını yırtıcı kuşlar familyasından olduğu aklına gelirdi. Doğada ki her şey insana bir işaret bir şey veriyor da her biri de doğanın bir nöbetçisi gibi insanoğlunu selamlıyordu nihayetinde. Yörük çadırı altında.

Doğadan gelen mutluluk. Doğada uzun süre kalmak insanı rahatsız edebilirdi miydi? Doğa güzel mi? Yoksa acımasız mı? Güzellik doğanın içinde olmaktan mı geçerdi? Doğanın içinde olan birinin kendi kendine sorduğu soru kendileriyle şehirliler arasında bir fark olduğunu hissetmeye başladığı anda.

Anadolu da bin yıla merdiven dayayan göç kültürünü sürdüren Sarıkeçili yörükleri bıkmadan usanmadan yorulmadan göç ediyorlar. Deve at ve eşeklerine yükledikleri mülkleriyle konargöçerler. Atalarından kalma yörük kültüründen de vazgeçmeyen Sarıkeçililer böylece de yaylalarda yazı geçirecekler kışın tekrar geldikleri Antalya yöresine geri dönecekler. Tam bir sergüzeşti hayatı.

Tarla üstüne tarla, ev üstüne ev, rütbe üstüne rütbe ile de uğraşmadan yörük kültürünü yaşatmak. Ayrıca çobanlığın da peygamberlik mesleği olduğu düşünülürse. Ama kendilerine ait rahat konforlu yatacakları bir yatak odaları bile yoktu. Onlar her türlü lüksten uzak keçi kılından yaptıkları yağmur geçirmeme özelliğine sahip çadırlarında. Çadırların kapılarında anahtar bulunuyor muydu? Çadırların bulunduğu yere oba deniliyor. Otlak bulmak hayvanlarını otlatabilmek içinde seyrek şekilde çadırlarını kuruyorlardı.

Sarıkeçililer kendilerine özgü hızlı hızlı yürürler. Siyah saçlı kumral benizli açık havada da yaşadıklarından renkleri daha çok açıktan koyuya doğru çalar. Esmere çalan tenleri günlerce güneş altında tutulmuş gibi yarık yarık olur. Elektrik olmadığından ateşin etrafında ısınırlar. Çocuklar tablet bilgisayar bilmez. Gezmek sokağa gitmek internet nedir bilmez. Çocuklar para ile alınan oyuncaklar yerine taşlarla toprakla kuzu ve oğlaklarla oynuyor. Çocuklar davar sürüleri güdüyor. Okul zamanı yol kenarlarına konaklıyorlar

Doğa temiz hava her şey iyi de insanlarla iletişim o kadar yetersiz ki.

Dağın ormanın yaylanın sahipleri yörükler. Onlar doğaya aşık doğa onların yuvası peki insanlar doğaya ne yapıyorlar?

Tepeler çimenler üzerinde serpiştirilmiş ardıç ağaçları, dallarında seken ardıç kuşları. Arıların böceklerin vızıltısı kuşlarını cıvıltısı sıcak bir günün ardından yağan yağmur güneşin sarı ışıkları çadırların içinde çıkan bacalardan yükselen dumanlar. Her şey o kadar berrak ve aydınlık ki. Her biri de birer ayrıntı. Doğrusu bedelini ödemek doğadan gelen nimetleri kucaklamak yerine beton blokları kucaklamak.

Daha Fazlası için: https://yazarimben1.blogspot.com.tr/
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Joel and Victoria Osteen Didn’t Aim To Become Pastor
Joel and Victoria Osteen Didn’t Aim To Become Pastor
Something Better – Joel Osteen Daily Devotion
Something Better – Joel Osteen Daily Devotion
He doesn't promise you and then waits to see what you're going to do.
He doesn't promise you and then waits to see what you're going to do.
"Ogeliyo" İle Karamanlılar Bir Tıkla Alışveriş Yapıyor
Son Haberler
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü
Çankırı'da orman yangını
Çankırı'da orman yangını
Konya'da orman yangını, kısa sürede söndürüldü
Konya'da orman yangını, kısa sürede söndürüldü
Aksaray'a şehit ateşi düştü
Aksaray'a şehit ateşi düştü
Olmaz diyenlere aldırmadı
Olmaz diyenlere aldırmadı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim