• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Ekonomi
Yayınlanma: 25 Haziran 2025 - 13:58

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Aliekber METE/ANKARA, (DHA)- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi düzenlemelerini içeren, 'Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı

Ekonomi
25 Haziran 2025 - 13:58
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Reklam
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi düzenlemelerini içeren, 'Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı.

TBMM Plan ve Bütçe komisyonu, 'Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, usul ile ilgili söz aldı. Usta, "Bu kanun teklifinden 21 maddenin 2 maddesini çıkartıyorum, 19 maddenin içerisinde, 'acil' diyebileceğimiz, 'toplumun şu meselesini çözeceğiz' diyeceğimiz hiçbir şey yok. Meclis 2 gün sonra tatile girecek, temmuz ayı geldi. En düşük emekli maaşı için enflasyonu beklemeye gerek yok, kabaca enflasyonun ne geleceği haziran ayında belli. Bunun için biz şimdi bir önerge de vereceğiz, bakalım önergemize tavrınız ne olacak, onu da göreceğiz. En düşük emekli maaşının düzeltilmesiyle ilgili. İnsanlar artık önünü görsün" dedi.

'VERGİ ADALETİNİN GÜÇLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN HİÇBİR ŞEY YOK'

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de torba kanun usulünün bir adet haline geldiğini belirterek, "Hazırlanan kanun teklifinde, 'kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi, indirim ve istisnaların sınırlandırılması' gibi sunuluyor ancak vergi adaletinin güçlendirilmesine ilişkin hiçbir şey yok. Türkiye'nin en büyük sorunu bu halbuki. Bir de 'vergi adaletinin güçlendirilmesi' diyor, 'sağlanması' deyin bari. Sağlanmış da güçlendiriyor musunuz? Türkiye'de vergi adaleti mi var? Bunun içinde vergi paketi yok. Bugün Türkiye, Cumhuriyet tarihinin belki en büyük ekonomik krizini yaşıyor. Bütün politikalar çöpe atıldı" diye konuştu.

'HUKUKİ ÇERÇEVE NETLEŞTİRİLMEKTEDİR'

Ardından kanun teklifinin ilk imza sahibi AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, söz aldı. Gülsoy, teklif ile kayıt dışılıkla mücadele edileceğini, vergide adaletin güçlendirileceğini, indirim ve istisnalara sınırlar getirileceğini, dolaysız vergilerin vergi gelirleri içindeki payının artırılacağını ve 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunun güçlendirileceğini söyledi. Gülsoy, "Teklifin ilk 3 maddesinde, 'Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'a ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bu maddelerde kıymetli maden ve taşların, yurt içinde alım satımına ilişkin ikincil mevzuata esas teşkil eden yetkilere yer verilerek, bu hususa ilişkin hukuki çerçeve netleştirilmektedir. Mevcut durumda uygulanan idari yaptırım tutarları revize edilmekte ve faaliyet izni alınması zorunlu olan konularda, izinsiz faaliyette bulunanlara uygulanacak yaptırım yeniden belirlenmektedir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen hükümler dikkate alınarak yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Buna göre; yetkili müesseseler, kıymetli madenlerin aracı kuruluşları ve rafinerilerinin, hangi faaliyetlerinin izne tabi olduğu, verilen izinler kapsamında tahsis edilecek ücretlerin hangi tutarlarda olması ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkili olduğu hususları açıkça düzenlenmekte. Kanuna eklenen ücret tarifesiyle kanun kapsamında her türlü izin türü için ücretler belirlenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

'YOKLAMALAR ELEKTRONİK ORTAMDA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR'

'Vergi Usul Kanunu' ile ilgili düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Gülsoy, "Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen elektronik yoklama sistemiyle yoklamalar vergi dairelerindeki tablet bilgisayarlar aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirilmekte ve bu yoklamalara ilişkin fişlere de elektronik ortamda erişilebilmektedir. Yoklamalarda yoklama yapılan yerin konumu, GPRS kaydıyla otomatik olarak kayıt altına alındığı gibi tespit edilen hususlar fotoğraflanmakta ve bu koordinatların bilgisi, elektronik ortamda düzenlenen fişlerin ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Oluşturulan sistemle elektronik ortamda tespit edilen hususların sıhhati net olarak ortaya konulabilmektedir. Bu kapsamda elektronik ortamda düzenlen yoklama fişlerinde, hakkında yoklama yapılan veya yetkili mükellefin yoklama esnasında bulunmaması veya imzadan çekinmeleri durumlarında polis, jandarma, muhtar veya ihtiyar meclisi üyelerinin imzasının aranması uygulamasına son verilecektir. Elektronik ortamda yapılan yoklamalarda işlevsiz kalan bir prosedürün kaldırılmasını öngörüyoruz" dedi.

'AKARYAKITTAKİ ÖTV, KDV MATRAHINA DAHİL EDİLECEK'

Gülsoy, kayıt dışılıkla mücadele için akaryakıt ve LGP ürünlerinin ithalatı ile yurt içi teslimlerine yönelik, vergi güvenliğinin artırılacağını ifade ederek, "Akaryakıt, LPG ve bunların türev ürünlerinin ithalinde hesaplanan, teminata bağlanan ÖTV'nin, KDV matrahına dahil edilmesine ilişkin düzenleme öngörülmektedir. Hem imalatçılarla ithalatçıların teslimleri arasındaki KDV farklılığının giderilmesine hem de kayıt dışılığın önlenmesine hizmet etmek amacıyla yapılan düzenlemeyle ithal edilecek ancak KDV'si ödenmeyen ÖTV tutarının yurt içindeki teslimler sırasında KDV matrahının aşındırılmasını önlenmiş olacaktır. Diğer bir maddeyle, binek otomobillerin ÖTV'sine ilişkin olarak motor silindir hacmi, menzilleri ve batarya kapasiteleri itibarıyla farklı oranları belirleme hususunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesine dair düzenleme yapılmaktadır. Binek otomobillerin vergilendirilmesinde bu taşıtlar için belirlenen oranlar ile bu oranlara esas ÖTV matrahının piyasa koşullarını oluşturan fiyatları etkilemeyecek şekilde güncel rakamlara uygun şekilde yeniden belirlenmesi ve arazi taşıtlarına uygulanan ÖTV oranının artırılması için düzenleme öngörüyoruz" diye konuştu.

Komisyonda teklifin tümü üzerinde görüşmeler sürüyor.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en büyük 4'üncü deniz filosuna sahip
Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en büyük 4'üncü deniz filosuna sahip
Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı'nda 1695 hava hareketiyle en yüksek günlük uçuş sayısına ulaşıldı
Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı'nda 1695 hava hareketiyle en yüksek günlük uçuş sayısına ulaşıldı
Konya Ovası'nda, kuraklık ve don nedeniyle yaklaşık 1 milyon ton rekolte düşüşü bekleniyor
Konya Ovası'nda, kuraklık ve don nedeniyle yaklaşık 1 milyon ton rekolte düşüşü bekleniyor
Enerji filosuna 'ikiz gemi' takviyesi
Enerji filosuna 'ikiz gemi' takviyesi
Son Haberler
İletişim Başkanı Duran'dan '20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı' mesajı
İletişim Başkanı Duran'dan '20 Temmuz Barış ve Özgürlük...
Antalya'ya 1 günde 102 bin 6 yabancı turist geldi
Antalya'ya 1 günde 102 bin 6 yabancı turist geldi
Yeniden Refah Partisi Başkan Vekili Aydal'dan açıklama
Yeniden Refah Partisi Başkan Vekili Aydal'dan açıklama
AK Parti'li Çelik'ten '20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı' mesajı
AK Parti'li Çelik'ten '20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'...
CHP'li Nazlıaka: Çalışma hayatında yükselmek istiyoruz
CHP'li Nazlıaka: Çalışma hayatında yükselmek istiyoruz
'Tarla sulama' kavgasında 3 kişiyi öldüren 2 kardeşe müebbet ve 38'er yıl hapis cezası
'Tarla sulama' kavgasında 3 kişiyi öldüren 2 kardeşe müebbet ve 38'er yıl hapis cezası

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim