• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Türkiye'nin ilk Milli Eğitim Müsteşarı Kansu, kabri başında anıldı
Siyaset
Yayınlanma: 28 Ekim 2025 - 14:05

Türkiye'nin ilk Milli Eğitim Müsteşarı Kansu, kabri başında anıldı

Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE'nin ilk Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Nafi Atuf Kansu, vefatının 76'ncı yıl dönümünde kabri başında anıldı

Siyaset
28 Ekim 2025 - 14:05
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye'nin ilk Milli Eğitim Müsteşarı Kansu, kabri başında anıldı
TÜRKİYE'nin ilk Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Nafi Atuf Kansu, vefatının 76'ncı yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Türkiye'nin ilk Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Nafi Atuf Kansu, vefatının 76'ncı yıl dönümünde anıldı. Cebeci Asri Mezarlığı'nda düzenlenen anma törenine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, partililer ve vatandaşlar katıldı. Kansu'nun mezarına çelenk bırakılıp, saygı duruşunda bulunulan törende, Nafi Atuf Kansu'nun hayat hikayesi ve eğitim alanında yaptıkları anlatıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Cumhuriyet'in ilk yıllarında görev yapan pek çok eğitimcinin kabrinin Cebeci Asri Mezarlığı'nda yer aldığını belirterek, "Nafi Atıf Kansu, Cumhuriyet'in ilk müsteşarıydı. Nafi Atuf her şeyden önce bir vatanseverdi. Nafi Atuf çok iyi eğitim alan bir Mülkiyeliydi. Nafi Atuf, sahadan gelen bir eğitimciydi, öğretmenlik yapmıştı, müdürlük yapmıştı, genel müdürlük yapmıştı. Nafi Atuf bir Kuvayımilliyeci'ydi, 2 çocuğunu, eşini arkasında bırakarak vatan için, millet için Kuvayımilliye'nin içine katılmıştı. Nafi Atuf bir yazardı, Türkiye'de eğitim alanında yazılan ilk tarih kitaplarını, ilk pedagoji kitaplarını yazmış yazarlardan biriydi. Dolayısıyla onun bu üretkenliği, bu çabası, kendisinden sonraki kuşaklar da oğlu büyük şair Ceyhun Atuf Kansu da torunu çok kıymetli gazetecimiz Sayın Işık Kansu da bu Cumhuriyet'e hizmet etmeye devam etti" dedi.

'TALİM TERBİYE'DE HER GÖRÜŞTEN KİŞİ OLMALI'

Nafi Atuf Kansu'nun, öğretmenlerin statüsünün elde edilmesi, Talim Terbiye Kurulu'nun oluşturulması, Milli Eğitim Şuraları yapısının yerleştirilmesi gibi çok sayıda hizmeti bulunduğunu aktaran Özçağdaş, "Tabii ülkemizin büyük talihsizliklerden biri, ilk müsteşarının Nafi Atuf olması son müsteşarının da Yusuf Tekin olmasıdır. Örneğin Nafi Atuf'un kurmuş olduğu Talim Terbiye'nin şu anki hali, sadece ilahiyatçıların bulunduğu bir yapı haline gelmiştir. Oysa milli eğitimde 19 milyon çocuğun olduğu bir ülkede, o ülkenin Talim Terbiyesi'ne katkı yapacak her görüşten, her uzmanlıktan, akademisyeninden bilim insanının olması gerekir. Geride kalan yıllar içinde baktığımızda Nafi Atuf'un o gün için muhalif sayılabilecek, o gün için bir biçimde devlet teşkilatında olması kolay olmayan isimlere görev verdiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Özçağdaş, konuşmasını Nafi Atıf Kansu'nun oğlu Ceyhun Atıf Kansu'nun babası için bir köy öğretmeninin gözünden yazdığı 'Dünyanın Bütün Çiçekleri' şiirini okuyarak bitirdi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti
Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti
Bakan Ersoy: 2025'te ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 50 milyon
Bakan Ersoy: 2025'te ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 50 milyon
AK Parti'li Çelik: Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin paylaşımını lanetliyoruz
AK Parti'li Çelik: Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin paylaşımını lanetliyoruz
İYİ Partili Çömez: Türk yargısının gerektiği gibi karar vereceğine inanıyoruz
İYİ Partili Çömez: Türk yargısının gerektiği gibi karar vereceğine inanıyoruz
Son Haberler
ABB'den 100'üncü Yıl Şükran Anıtı ve Şehitler Anıtı hakkındaki iddialara açıklama
ABB'den 100'üncü Yıl Şükran Anıtı ve Şehitler Anıtı...
İlaçlattığı evinde ölü olarak bulundu
İlaçlattığı evinde ölü olarak bulundu
Yardım için duran TIR'a hafif ticari araç çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Yardım için duran TIR'a hafif ticari araç çarptı: 1 ölü, 5...
Ankara'da KKTC'nin 42'nci kuruluş yıl dönümü kutlandı
Ankara'da KKTC'nin 42'nci kuruluş yıl dönümü kutlandı
Bakanlıktan, Ordu'da sürekli işçi alımı kurası sonrasında gündeme gelen iddialara açıklama
Bakanlıktan, Ordu'da sürekli işçi alımı kurası sonrasında...
Niğde'de Cumhuriyetin 102 yılı kutlaması
Niğde'de Cumhuriyetin 102 yılı kutlaması

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim