• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye ekonomisi 2024'te yüzde 3,2 büyüdü
Ekonomi
Yayınlanma: 28 Şubat 2025 - 10:36

Türkiye ekonomisi 2024'te yüzde 3,2 büyüdü

Caner ÜNVER/ANKARA,(DHA)- TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik büyümeye işaret eden gayrisafi yurt içi hasılanın 2024 yılında yüzde 3,2 arttığını açıkladı

Ekonomi
28 Şubat 2025 - 10:36
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye ekonomisi 2024'te yüzde 3,2 büyüdü
Reklam
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik büyümeye işaret eden gayrisafi yurt içi hasılanın 2024 yılında yüzde 3,2 arttığını açıkladı.

TÜİK, 2024 yılı 4'üncü çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Buna göre; üretim yöntemine göre 4 çeyrek toplamıyla elde edilen yıllık gayrisafi yurt içi hasıla, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,2 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 63,5 artarak 43 trilyon 410 milyar 514 milyon TL oldu. Kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla, 2024 yılında cari fiyatlarla 507 bin 615 TL, dolar cinsinden 15 bin 463 olarak gerçekleşti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2024 YILINDA YÜZDE 9,3 ARTTI

Gayrisafi yurt içi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılında bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat sektörü toplam katma değeri yüzde 9,3, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar yüzde 7,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, tarım yüzde 3,9, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 3,4, hizmetler yüzde 3,1, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,8, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 1,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,2 ve sanayi yüzde 0,5 arttı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 4'ÜNCÜ ÇEYREKTE YÜZDE 3 BÜYÜDÜ

Gayrisafi yurt içi hasıla, 2024 yılının 4'üncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla zincirlenmiş hacim endeksi, 2024 yılının 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,1 arttı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini, 2024 yılının 4'üncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 49 artarak 12 trilyon 704 milyar 50 milyon TL oldu. Gayrisafi yurt içi hasılanın 4'üncü çeyrek değeri cari fiyatlarla dolar bazında 369 milyar 368 milyon olarak gerçekleşti.

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2024 YILINDA YÜZDE 3,7 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2024 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 3,7 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının cari fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 59,2 oldu. Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2024 yılının 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,9 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,6, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 6,1 arttı.

Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre 2024 yılında mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,9 artarken, ithalatı yüzde 4,1 azaldı. Mal ve hizmet ihracatı, 2024 yılının 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2 azalırken, ithalatı yüzde 1,6 arttı.

İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİ 2024 YILINDA YÜZDE 90 ARTTI

İş gücü ödemeleri, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 90 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 46,5 arttı. 2024 yılının 4'üncü çeyreğinde ise iş gücü ödemeleri, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 75,4 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 35,9 arttı. İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yıl yüzde 32,5 iken, bu oran 2024 yılında yüzde 37,9 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 47 iken, yüzde 42,2 oldu.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Bolat: Irak ile ticaretimiz 17,5 milyar doları aşmıştır
Bakan Bolat: Irak ile ticaretimiz 17,5 milyar doları aşmıştır
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: Bu asgari ücret ile bir hafta geçinilmez
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: Bu asgari ücret ile bir hafta geçinilmez
TÜİK: Aylık en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti
TÜİK: Aylık en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti
Bakan Işıkhan: Ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettik
Bakan Işıkhan: Ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettik
Son Haberler
Çanakkale merkezli 3 ilde 'tefeci' operasyonu; 7 tutuklama
Çanakkale merkezli 3 ilde 'tefeci' operasyonu; 7 tutuklama
Evine gelen eski nişanlısının elinde bıçak gören kadın, balkondan atladı
Evine gelen eski nişanlısının elinde bıçak gören kadın, balkondan...
Pompalı tüfekle kız arkadaşını ve kendini yaraladı
Pompalı tüfekle kız arkadaşını ve kendini yaraladı
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ossowski: AB ve Türkiye yan yana duruyor
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ossowski:...
CHP'li Emir: Sırrı Süreyya Önder, suikast girişimi ile ilgili şikayetçi olmayacağını söylemişti
CHP'li Emir: Sırrı Süreyya Önder, suikast girişimi ile ilgili...
Müzik öğretmeni emeklilik sonrası baba mesleği çaycılığa başladı
Müzik öğretmeni emeklilik sonrası baba mesleği çaycılığa başladı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim