• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Trafik kazalarına karşı 725 kilometre yeni 'sarsma bandı'
Ekonomi
Yayınlanma: 04 Nisan 2025 - 13:38

Trafik kazalarına karşı 725 kilometre yeni 'sarsma bandı'

ANKARA, (DHA)- ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yoldan çıkma şeklindeki trafik kazalarını önlemeyi hedefleyen sarsma bandı uygulamasının 2016'dan bu yana 6 bin 126 kilometrelik yol kesiminde yapıldığını, bu yıl 725 kilometrelik kesimde uygulamanın yapılacağını belirtti

Ekonomi
04 Nisan 2025 - 13:38
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trafik kazalarına karşı 725 kilometre yeni 'sarsma bandı'
Reklam
ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yoldan çıkma şeklindeki trafik kazalarını önlemeyi hedefleyen sarsma bandı uygulamasının 2016'dan bu yana 6 bin 126 kilometrelik yol kesiminde yapıldığını, bu yıl 725 kilometrelik kesimde uygulamanın yapılacağını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ülke genelinde yürütülen trafik güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, KGM bünyesindeki Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri ile belli noktalara yerleştirilen meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kamera gibi cihazlar sayesinde tüm verilerin toplandığını ve yol kullanıcılarının anlık olarak bilgilendirilmesini sağladıklarını ifade etti. Uraloğlu, meteorolojik bilgi istasyonları, kameralar ve olay algılama uygulamaları sayesinde hava olayları, çevre şartları ve olası kazalar gibi değişkenlerin etkilerini anında tespit ettiklerini anlatarak, "Sinyalizasyon sistemleri, değişken mesaj işaretleri, radyo yayınları ve mobil bilgi uygulamaları ile tüm sürücüleri yol durumlarına dair anlık bilgilendiriyor. Bu kapsamda geçen yıl 810 kavşak trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim şeklinde çalışır hale getirdik. Bu yıl da 120 kavşak daha trafik uyarmalı hale getirilecek. Akıllı ulaşım sistemleriyle yollardaki güvenliği maksimum düzeye çıkarken gereksiz zaman ve maddi kayıpları da önleyeceğiz" dedi.

'70 KAVŞAK DAHA DÖNÜŞTÜRÜLECEK'

Bakan Uraloğlu, Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemi ile sabit süreli çalışan sinyalizasyon sistemlerinin trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim biçimine dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında geçen yıl 44'ü yenileme 235'i yeni tesis olmak üzere toplam 279 kavşakta çalışma yapıldığını dile getirerek, "Çalışmalar kapsamında toplam 103 kavşak trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürüldü. Bu yıl da kavşakların trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürülmesi çalışması kapsamında 70 kavşağın trafik uyarlamalı hale dönüştürülmesi, sisli kesimler için de uzaktan erişilip yönetilebilir bin 200 senkronize IUGC (Flaşör) tesis edilmesi planlanıyor. Muhtelif bölgelere 17 değişken mesaj işareti ve 10 meteorolojik bilgi istasyonu kurulumunun yapılması da hedeflerimiz arasında bulunuyor" diye konuştu.

'SARSMA BANTLARI GÜVENLİĞİ ARTIRIYOR'

Sarsma bandı uygulamasının özellikle uzun yolculuklarda sürücünün dalgınlık, uyuklama ya da dikkat dağınıklığı nedeniyle yoldan çıkmasını engellemeyi hedeflediğini anlatan Uraloğlu, "Araç lastikleri sarsma bandının üzerinden geçerken oluşan titreşim ve ses sayesinde sürücü uyarılıyor ve aracını tekrar doğru şeride yönlendirme fırsatı buluyor. Bu uygulama, yoldan çıkma kaynaklı kazaların azaltılmasında etkili bir önlem. Aynı zamanda sürücülere, beklenmeyen yol ve trafik koşullarına yaklaştıklarını sezdirerek dikkatli olmaları konusunda uyarı sağlıyor. Özellikle gece sürüşlerinde ve görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında, sarsma bantları sürüş güvenliğini artıran önemli bir destek unsuru haline geliyor. Titreşimle sürücüyü uyaran bu bantlar sayesinde dikkat dağınıklığı kaynaklı yoldan çıkmaların önüne geçmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sarsma bandı uygulamasının Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki bölünmüş yollarda yaygınlaştırıldığını belirten Bakan Uraloğlu, "Özellikle banket üzerinde ve yol kenarında meydana gelen kazaların azaltılması için bu uygulamayı sürdürüyoruz. 2016'dan bu yana 6 bin 126 kilometrelik yol kesiminde sarsma bandı uygulaması yapıldı. 2025 yılında ise 725 kilometrelik kesimde sarsma bandı uygulaması yapmayı planlıyoruz" dedi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Şimşek: Küresel ve yurt içi gelişmelerin etkisinin geçici olduğunu değerlendiriyoruz
Bakan Şimşek: Küresel ve yurt içi gelişmelerin etkisinin geçici olduğunu değerlendiriyoruz
Bakan Işıkhan: İşsizlik oranı, hedeflerimize uygun seyrediyor
Bakan Işıkhan: İşsizlik oranı, hedeflerimize uygun seyrediyor
TCMB: Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi arttı
TCMB: Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi arttı
TÜİK: Nisan ayında 118 bin 359 konut satıldı
TÜİK: Nisan ayında 118 bin 359 konut satıldı
Son Haberler
Korunan alanları ilk 4 ayda yaklaşık 13 milyon kişi ziyaret etti
Korunan alanları ilk 4 ayda yaklaşık 13 milyon kişi ziyaret etti
Kayseri'de görme engellilere bisiklet turu
Kayseri'de görme engellilere bisiklet turu
Sivas'ta bu yıl hayatını kaybeden 535 kişi anısına fidan dikildi
Sivas'ta bu yıl hayatını kaybeden 535 kişi anısına fidan dikildi
TBMM'de, 'Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmeleri sürecek
TBMM'de, 'Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı KHK'de Değişiklik...
Türkiye ile Çin arasındaki yolcu seferi hakkı artırıldı
Türkiye ile Çin arasındaki yolcu seferi hakkı artırıldı
Niğde'ye yeni hayvan barınağı müjdesi
Niğde'ye yeni hayvan barınağı müjdesi

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim