• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sivas Kale Projesi'nde atılacak adımlar çalıştayda değerlendirildi
Gündem
Yayınlanma: 06 Mayıs 2025 - 16:57

Sivas Kale Projesi'nde atılacak adımlar çalıştayda değerlendirildi

SİVAS, (DHA)-SİVAS Belediyesi tarafından uygulanan Tarihi Kale Projesi için alanında uzman isimlerin katılımıyla çalıştay düzenlendi

Gündem
06 Mayıs 2025 - 16:57
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sivas Kale Projesi'nde atılacak adımlar çalıştayda değerlendirildi
Reklam
SİVAS Belediyesi tarafından uygulanan Tarihi Kale Projesi için alanında uzman isimlerin katılımıyla çalıştay düzenlendi.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'ndeki Tarihi Kale Çalıştayı'na Belediye Başkanı Adem Uzun'un yanı sıra; Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademi Başkanı Doç. Dr. Işın Fırat, bilim insanları, akademisyenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.Toplantıda ilk olarak Konuşan Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademi Başkanı Doç. Dr. Işın Fırat, "Bir Türk vatandaşı olarak böylesine bir yerleşkeyi hayata geçiren ve emek veren herkese şapka çıkarıyor, tebrik ediyorum. Bu yerleşkenin içinde acaba Selçuklu'yu ifade eden bir müze olabilir mi anlayışıyla sizlerle beraberim. Müzeler varlıklarını ziyaretçilerin oranıyla ve sayısıyla sağlarlar. Bu kapsamda da yaşayan ve yaşatan müzeler olmalıdır ki Türkiye'de yapılan Türk Kültür Şurası'nda da buna karar verilmiştir. Birçok müzemizde yaşayan canlandırmalar yapılmıştır. Hedefimizde de bizim şu vardı, müze ya da bu koleksiyonu seyreden kişinin çıkarken bilgili olarak uktelerle, kısadan hisselerle, nice öğretilen çıkmalıdır. Çünkü aynı zamanda müzeler bir öğretmendir" dedi.

'OSMANLI MİMARİSİ ÖN PLANA ÇIKACAK'

Kale projesinin Sivas'ın 36 yıllık bir projesi olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, "36 yıl bir insan ömrü neredeyse yarısını denk gelen bir süre ve bu süre içerisinde Temel beyden başlayıp bana gelene kadar birçok Belediye Başkanımızın da büyük emekleri var. İstiyoruz ki bu dönem artık Sivas Kale projesinde biz çok ciddi anlamda bir yol kat edelim ve inşallah bu projeyi şehrimize kazandıralım. Alana bakacak olursak Hititlere uzanan bir yerleşke, bunun dışında Roma, Bizans dönemi, Selçuklu dönemi, akabinde Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemine uzanan bir geçmişi var. Anadolu'nun kavşak noktasında yer alan Sivas, Ortadoğu'da da mihenk taşı olma özelliği taşıyor. Yapılan arkeolojik kazılarda bronz sikkelerden tutun bronz bir haça kadar kaleden çıkan bazı eserleri görmekteyiz. Daha sonra Selçuklu döneminde önemli bir yerleşim yeri olduğunu görmekteyiz. Matrakçı Nasuh, Sivas Kalesi'ni zarif bir minyatürle tasvir ediyor, şehrin surlarla çevrili olduğunu görmekteyiz. İki tane iç kale göze çarpmakta, Sivas 5 kapılı devasa bir kale içerisinde yer almakta. Kale içinde ana kale ve iç kale olarak da iki ayrı bölümden oluştuğunda görmekteyiz. Turgut Cansever'in de ifadesiyle aslında Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait yapıların canlandırıldığı, özellikle de Osmanlı mimarisi ön plana çıkarıldığı bir proje olacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından çalıştay tematik oturum ile devam etti. Çalıştay sonrası alanda incelemelerde bulunan katılımcılar, Kale projesi hakkında detaylı bilgi alarak projede emeği geçen Başkan Uzun ve ekibine teşekkür etti.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
2'nci Uluslararası Sivas Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu
2'nci Uluslararası Sivas Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu
Nevşehir'de zincirleme kazada Atlas bebek hayatını kaybetti
Nevşehir'de zincirleme kazada Atlas bebek hayatını kaybetti
Kırıkkale'de DEAŞ şüphelisi yakalandı
Kırıkkale'de DEAŞ şüphelisi yakalandı
İlkokulda uygulamalı sağlık eğitimi
İlkokulda uygulamalı sağlık eğitimi
Son Haberler
Türk Telekom -Fenerbahçe Beko: 85-77 Fotoğraf eklendi
Türk Telekom -Fenerbahçe Beko: 85-77 Fotoğraf eklendi
Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en modern derin deniz filolarına sahip ülkelerinden biri haline geldi
Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en modern derin deniz filolarına...
Bakan Yerlikaya: Aydın merkezli suç örgütüne yönelik operasyonda 20 kişi tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Aydın merkezli suç örgütüne yönelik operasyonda...
Bakan Uraloğlu, Uluslararası Koridorlar ve Türkiye Konferansı'na katıldı
Bakan Uraloğlu, Uluslararası Koridorlar ve Türkiye Konferansı'na...
'İnfaz' düzenlemesine ilişkin kanun teklifi Adalet Komisyonu'nda
'İnfaz' düzenlemesine ilişkin kanun teklifi Adalet Komisyonu'nda
Özgür Özel: Bütün bağlantılarına ulaşmak devletin görevidir
Özgür Özel: Bütün bağlantılarına ulaşmak devletin görevidir

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim