• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Sabah başlayan baş ağrıları beyin tümörünün habercisi olabilir'
Sağlık
Yayınlanma: 11 Kasım 2025 - 10:33

'Sabah başlayan baş ağrıları beyin tümörünün habercisi olabilir'

ANKARA, (DHA)- BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof

Sağlık
11 Kasım 2025 - 10:33
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Sabah başlayan baş ağrıları beyin tümörünün habercisi olabilir'
BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Emmez, sabah saatlerinde artan ve gün içinde şiddetlenen baş ağrılarının beyin tümörünün ilk belirtilerinden biri olabileceğini söyleyerek, "Beyin tümörleri her zaman kötü huylu değildir ancak yerleşim yerine bağlı olarak ciddi nörolojik kayıplara yol açabilir. Bu nedenle erken tanı, tedavi başarısında ve kalıcı hasarların önlenmesinde kritik rol oynar," dedi.

Güven Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Emmez, beyin tümörlerinin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısında belirleyici rol oynadığını söyledi. Prof. Dr. Emmez, "Beyin gibi hayati bir organı etkileyen tümörler, her zaman kötü huylu olmayabilir ancak yerleşim yerine bağlı olarak ciddi nörolojik belirtiler yaratabilir. Bu nedenle belirtiler başladığında zaman kaybetmeden uzman bir beyin cerrahına başvurulmalıdır. Beyin tümörleri, her 100 bin kişinin yaklaşık 30-40'ında görülmektedir. Akciğer, meme veya prostat kanserlerine göre daha az görülmekle birlikte, beyin dokusu gibi hassas bir bölgede gelişmesi nedeniyle erken tanı ve doğru tedavi çok büyük önem taşır" diye konuştu.

'İYİ HUYLU TÜMÖRLER BİLE CİDDİ ETKİLER YARATABİLİR'

Tümörlerin, köken aldıkları dokuya göre primer (birincil) ve sekonder (metastatik) olarak iki gruba ayrıldığını belirten Prof. Dr. Emmez, "Doğrudan beyindeki hücrelerden kaynaklanan primer tümörler yanında, başka organlardaki kanserlerin beyne sıçramasıyla oluşan metastatik tümörler de sık görülür. İyi huylu bir tümör dahi beyin dokusuna baskı yaparak ciddi nörolojik kayıplara neden olabilir. Beyin tümörlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler ve radyasyona maruz kalma rol oynayabilir. Bazı genetik hastalıklar örneğin, nörofibromatozis tip 1 ve 2, Li-Fraumeni sendromu beyin tümörü riskini artırabilir. Ayrıca yüksek doz radyoterapi geçmişi olan kişilerde de tümör gelişme olasılığı yüksektir" ifadelerini kullandı.

'SABAH BELİRGİNLEŞEN BAŞ AĞRILARI UYARICI OLABİLİR'

Beyin tümörlerinin, bulundukları bölgeye göre farklı belirtiler gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Hakan Emmez, "Sabah saatlerinde artan baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, dengesizlik, görme bozuklukları, epileptik nöbetler, konuşma güçlüğü gibi şikâyetler beyin tümörünün habercisi olabilir. Tanı sürecinde nörolojik muayenenin ardından görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), tümörün yerleşimi, büyüklüğü ve çevre dokularla ilişkisi hakkında en detaylı bilgiyi verir. Gerektiğinde biyopsiyle tümörün tipi ve derecesi kesinleştirilir" dedi.

'TEDAVİDE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM ŞART'

Beyin tümörlerinin tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve takip süreçlerinin tümünün kişiye özel olarak planlandığını vurgulayan Prof. Dr. Hakan Emmez, "Tedavi süreci beyin cerrahisi, radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji, nöroloji ve endokrinoloji gibi branşların iş birliğiyle yürütülür. Cerrahi aşamada nöronavigasyon,nöromonitörizasyon ve floresan teknolojileri sayesinde tümör dokusu maksimum düzeyde çıkarılırken sağlıklı beyin dokusu korunur. Her beyin tümörü kötü huylu değildir ve bazı türler yıllarca takip altında kalabilir. Gelişen tıp teknolojileri sayesinde tanı ve tedavi artık çok daha güvenli, etkili ve kişiselleştirilmiş şekilde yapılabiliyor. Belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak, kalıcı hasar riskini büyük ölçüde azaltır" diye konuştu.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sağlık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Toprak, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni Ziyaret Etti
Sağlık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Toprak, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni Ziyaret Etti
Karaman'da Kanser Bilgilendirme Etkinliği Düzenlendi
Karaman'da Kanser Bilgilendirme Etkinliği Düzenlendi
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Şiddet İddialarına Yanıt
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Şiddet İddialarına Yanıt
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ebeler Günü Kutlandı
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ebeler Günü Kutlandı
Son Haberler
Karaman'da 749. Türk Dil Bayramı Münazara Finali Yapıldı
Karaman'da 749. Türk Dil Bayramı Münazara Finali Yapıldı
Kazımkarabekir Ortaokulu Öğrencisi Ecrin Arısoy Taekwondo'da Derece Aldı
Kazımkarabekir Ortaokulu Öğrencisi Ecrin Arısoy Taekwondo'da Derece...
Karaman'dan Safranbolu'ya Kültür Köprüsü: Evliya Çelebi Programı Devam Ediyor
Karaman'dan Safranbolu'ya Kültür Köprüsü: Evliya Çelebi Programı...
A101'de Yeni Ürünler: Fondante Sütlü Çikolata Raflarda
A101'de Yeni Ürünler: Fondante Sütlü Çikolata Raflarda
Karaman'a KOP İdaresi'nden 52 Milyon TL'lik Tarımsal Sulama Desteği
Karaman'a KOP İdaresi'nden 52 Milyon TL'lik Tarımsal Sulama Desteği
Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı
Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim