• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Oğlunun karaciğeriyle hayata tutundu
Yaşam
Yayınlanma: 07 Haziran 2025 - 12:35

Oğlunun karaciğeriyle hayata tutundu

Ruken KADIOĞLU-Ali Oğulcan ARSLAN/ANKARA, (DHA)- ANKARA'da karaciğerinde tümör saptanan emekli Zeki Aydos (55), oğlu Burak Aydos'un (25) karaciğerinden yapılan nakille hayata tutundu

Yaşam
07 Haziran 2025 - 12:35
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Oğlunun karaciğeriyle hayata tutundu
Reklam
ANKARA'da karaciğerinde tümör saptanan emekli Zeki Aydos (55), oğlu Burak Aydos'un (25) karaciğerinden yapılan nakille hayata tutundu. Zeki Aydos, "Oğlumla gurur duyuyorum. Onun sayesinde yeniden doğmuş gibi oldum. 55 yaşında değil, 15 yaşında oldum. Diğer çocuklarım da organlarını bağışladı" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan emekli Zeki Aydos, 3 ay önce rahatsızlanması sonucu Etlik Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Aydos'un karaciğerinde tümör saptandı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Aydos'a karaciğer nakli yapılması kararlaştırıldı. Teknoloji firmasında çalışan Burak Aydos'un karaciğerinin babasıyla uyumlu olduğu anlaşıldı. Geçen hafta 6 saat süren operasyonla nakil gerçekleşti. Zeki Aydos, oğlundan yapılan nakille sağlığına kavuşarak, hayata tutundu. Zeki Aydos'un diğer 2 oğlu ile kızı da organlarını bağışlama kararı aldı.

'YENİDEN DOĞDUM'

Zeki Aydos, anne ve babasını sirozdan kaybettiğini, hastalığını öğrenince kendisinin de umutsuzluğa kapıldığını söyleyerek, "Doktorlar nakil kararı alınca oğlum geldi 'ben veririm' dedi. Bir yandan canıma can katılacak. Ama bir yandan da çocuk orada 'yarım' olacak. Eşim, çocuklar, kendileri konuşmuşlar, ben hiçbir şey konuşmadım. Zorlandım önce. 5 parmağın 5'i de aynı. Çok gururluyum. Benim ailem organlarını bağışladı. İlk organı da bana nasip oldu. Şöyle bir düzlüğe çıktım. O düzlükte ne kadar mutlu olduğumu bilmiyorum nasıl anlatırım. Yeniden bir can geldi bana. Yeniden doğdum. 55 yaşında değil, 15 oldum. Ameliyattan çıkınca ilk oğlum Burak'ı aramak aklıma geldi. Onu da yanıma getirmişlerdi. Şöyle merhabalaştık. Ancak göz göze bakıştık işte. Herkes organını bağışlasın. Tek söyleyeceğim budur" dedi.

'BEN KENDİM DONÖR OLMAYA KARAR VERDİM'

Burak Aydos ise hastalığı ilk duyduklarında kendileri için beklenilen bir şey olmadığını belirterek, "Bize de sürpriz oldu. Ama öğrendiğimizde ilk olarak organ nakli birimiyle irtibata geçtik. Gerekli tedavilerin nasıl olabileceğini, kemoterapi mi yoksa organ nakli mi olacak, ilaçlı tedavi mi göreceğini sorduk. Bize ilk öncelik '3 aylık bir süreç içerisinde kemoterapi görebilirsiniz' dendi. Ama kemoterapi görmesini biz istemedik diğer organlara da zarar vereceği için. Sonrasında da organ nakli mümkün olmaya da bilirmiş. Kendi araştırmalarımızı da yapmıştık buna göre. Direkt hiç uzatmadan canlı verici olarak organ bağışı yapmakta bulduk çözümü. Ben kendim daha genç ve sporcu geçmişim de olan biri olduğum için daha hızlı toparlayacağımı düşündüğümden dolayı ben kendim donör olmaya karar verdim. Bunu öğrendiğimizde süreç bizim için çok iyi olmadı. Yani kimse gözlerinin önünde birisinin hasta olup yakında ömrünün daha az kalmış olabileceğini görmek ve düşünmek istemezdi açıkçası. İlk tepkim organımı ben verebilirim oldu" dedi.

'ORGANLAR ÇÜRÜMESİN'

Burak Aydos, "Bize 4 günlük bir süre tanımlandı 'Düşünün taşının kararınızı verin' diye. Biz eve gittik. Kendi aramızda düşündük taşındık. Bir gün sonra doktorumuzdan randevu alarak müracaat ettik. Saha sonra sabah saat 07.30 gibi ameliyathaneye girişimiz oldu. Ailelerimizden trajik olaylarda hayatını kaybedenler olabilir. Hasta olup diğer organları sağlıklı işleyebilen aileler olabilir. Böyle ölümlerden sonra organları toprağın altında çürütmektense, başka birisinin de hayat olmasına vesile olurlarsa kendi gönüllerini de ferah tutarlar" dedi.

'EN KISA SÜREDE TABURCU EDECEĞİZ'

Etlik Şehir Hastanesi Organ Nakli Kliniği'nden Uzm. Dr. Mehmet Hanefi Çanakçı ise canlı vericiden karaciğer naklinin dünyada çok yaygın yapıldığını söyleyerek, "Ülkemiz de bu konuda çok büyük tecrübeye sahip. Tabii ki öncelikli olarak kadavradan karaciğer nakilleri tercih edilse de ülkemizde donör kadavra bağışı çok az olduğu için canlı verici tercih ediliyor. Canlı verici karaciğer naklilerinde bizim için çok kıymetli. Hastamızın genel durumu şu an iyi. Vericimizle alıcımızla da herhangi bir problemimiz yok. Rutin takiplerimize devam ediyoruz. En kısa zamanda da taburcu etme planımız var" diye konuştu.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Dedesinden kalma 91 yıllık konağı kültür evine dönüştürdü
Dedesinden kalma 91 yıllık konağı kültür evine dönüştürdü
Bakan Tekin, muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen iftar programına katıldı
Bakan Tekin, muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen iftar programına katıldı
Kayserili şehidin acı haberi Sivas'taki ailesine ulaştı
Kayserili şehidin acı haberi Sivas'taki ailesine ulaştı
Şehitler Özkanlı ve Yaman, Kapadokya Havalimanından memleketlerine uğurlandı
Şehitler Özkanlı ve Yaman, Kapadokya Havalimanından memleketlerine uğurlandı
Son Haberler
Dedesinden kalma 91 yıllık konağı kültür evine dönüştürdü
Dedesinden kalma 91 yıllık konağı kültür evine dönüştürdü
ABB FOMGET'in şampiyonluğu TFF tarafından tescil edildi
ABB FOMGET'in şampiyonluğu TFF tarafından tescil edildi
Kayseri'de güneş enerjisiyle çalışan hayvan içme suyu sistemi hayata geçiyor
Kayseri'de güneş enerjisiyle çalışan hayvan içme suyu sistemi...
Büyükşehir'in doğa kampı kayıtları başladı
Büyükşehir'in doğa kampı kayıtları başladı
Nasreddin Hoca Şenliği'nde fıkra ve masal saatleri ilgi görüyor
Nasreddin Hoca Şenliği'nde fıkra ve masal saatleri ilgi görüyor
Siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretleri
Siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretleri

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim