• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Kızılay Genel Başkanı Yılmaz: Düzenli kan bağışçısı sayısını artırmak istiyoruz
Yaşam
Yayınlanma: 18 Eylül 2025 - 13:15

Kızılay Genel Başkanı Yılmaz: Düzenli kan bağışçısı sayısını artırmak istiyoruz

Nisa MİĞAL-Batuhan DURNAOĞLU/ANKARA, (DHA)- TÜRK Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, "Bugün 18-24 yaş arasındaki kan vericilerimiz yaklaşık bütün kan teminimizin yüzde 20'sini oluşturuyor

Yaşam
18 Eylül 2025 - 13:15
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kızılay Genel Başkanı Yılmaz: Düzenli kan bağışçısı sayısını artırmak istiyoruz
TÜRK Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, "Bugün 18-24 yaş arasındaki kan vericilerimiz yaklaşık bütün kan teminimizin yüzde 20'sini oluşturuyor. Bunların da birçoğu düzenli kan bağışçısı. Biz en çok düzenli kan bağışçısı sayısını artırmak istiyoruz. Çünkü kan güvenliği anlamında en önemlisi gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından bu kanı elde etmek" dedi.

Türk Kızılay, gençlerin kan bağışı çalışmalarına liderlik etmesini ve gençler arasında düzenli kan bağışı kültürünün gelişimini teşvik etmek amacıyla 'Genç Kızılay Kan Elçileri' programı başlattı. Programın tanıtımı, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir otelde gerçekleştirdi. Tanıtım programına Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Kan Hizmetleri Bilimsel Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Osman İlhan ve Genç Kızılay Genel Başkanı Dr. Utku İlhan'ın yanı sıra kurul üyesi bilim insanları katıldı. Program kapsamında, 62 ili temsilen belirlenen 62 elçiye üç gün boyunca kan bağışı konusunda kapsamlı eğitim verilecek.

'AR-GE MERKEZİ OLUŞTURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK'

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Türk Kızılay'ı olarak artık ilaç da üretmek istediklerini ifade ederek, "Hastaların bulmakta zorlandığı, Türklerin plazmasından elde edildiği zaman daha faydalı olacak, immun yetmezlikte hastalara şifa olacak proteinleri üretelim istiyoruz, albümünü üretelim istiyoruz, faktör 8'i, 9'u üretelim istiyoruz. Bir taraftan kan torbası fabrikamız neredeyse tamamlanmak üzere. Kan torbalarımızı kendimizin yapacağı bir yöne evriliyoruz. Bir taraftan Ar-Ge anlamında, inovasyon anlamında; acaba neyi daha farklı, daha güzel, daha ileri yapabiliriz diye konuşuyoruz. Acaba rekombinant teknolojisini ülkemize getirebilir miyiz, kanserdeki akıllı ilaçlarla alakalı bir faydamız olabilir mi derdindeyiz? Kızılay olarak yaptığımız biyoteknolojik atılımlarla beraber onların da kendi projelerini destekleyebilecek bir altyapıyı, bir Ar-Ge merkezini oluşturabilmek anlamında bir yola çıkmış durumdayız" dedi.

'BİR ÜNİTE KAN İÇİN 3 FİDAN DİKİLİYOR'

Gençlerin, özellikle genç kan elçilerinin enerjisine çok güvendiklerini kaydeden Yılmaz, "Onların hayaline güveniyoruz, vicdanına güveniyoruz. Biliyoruz ki buradaki kan elçilerimiz kendi şehirlerine, üniversitelerine döndükleri zaman bütün burada aldıkları eğitimleri, kendi bildikleri dille, kendi akranlarına anlatacaklar ve bizim destekçimiz özellikle gençler anlamında çok çok artacak. Bugün 18-24 yaş arasındaki kan vericilerimiz yaklaşık bütün kan teminimizin yüzde 20'sini oluşturuyor. Bunların da birçoğu düzenli kan bağışçısı. Biz en çok düzenli kan bağışçısı sayısını artırmak istiyoruz. Çünkü kan güvenliği anlamında en önemlisi gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından bu kanı elde etmek. Biz, 'Her kan 3 cana şifa oluyor' diyorduk. Bunu plazma fraksinasyonunun devreye girmesiyle daha da fazla cana ulaşır hale getireceğiz. Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir projeye başladık. Her bir ünite kan için 3 tane de fidan dikiliyor. Dolayısıyla kan sistemimiz ormanlarımıza da can oluyor" diye konuştu.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bursa Kestane Şekeri ile İpsala Pirinci'ne AB'den coğrafi işaret tescili
Bursa Kestane Şekeri ile İpsala Pirinci'ne AB'den coğrafi işaret tescili
DSİ 1389 personel alımı yapacak
DSİ 1389 personel alımı yapacak
Bakan Yerlikaya: Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren sürücü yakalandı
Bakan Yerlikaya: Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren sürücü yakalandı
Ankara'da orman şehidi Onarıcı ve Arslan için hatıra ormanı
Ankara'da orman şehidi Onarıcı ve Arslan için hatıra ormanı
Son Haberler
BİM'den Karaman'a Özel İndirimli Ürünler: 24-25 Nisan Fırsatları
BİM'den Karaman'a Özel İndirimli Ürünler: 24-25 Nisan Fırsatları
BİM'de Dana Kıyma İndirimi: 24-27 Nisan Fırsatları
BİM'de Dana Kıyma İndirimi: 24-27 Nisan Fırsatları
Karaman'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu
Karaman'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu
Karaman'da Çocuk Bayramı Hastane Odalarına Taşıdı
Karaman'da Çocuk Bayramı Hastane Odalarına Taşıdı
A101'de 23 Nisan'da 'Aldın Aldın' Fırsatları Başlıyor: Kefir ve Yoğurt Ürünleri Raflarda
A101'de 23 Nisan'da 'Aldın Aldın' Fırsatları Başlıyor: Kefir ve...
Kamyonet sulama kanalına devrildi: 1 yaralı
Kamyonet sulama kanalına devrildi: 1 yaralı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim