• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Dünyada her 6 çiftten biri kısırlık sorunuyla mücadele ediyor'
Sağlık
Yayınlanma: 08 Mayıs 2025 - 12:06

'Dünyada her 6 çiftten biri kısırlık sorunuyla mücadele ediyor'

ANKARA, (DHA)- KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op

Sağlık
08 Mayıs 2025 - 12:06
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Dünyada her 6 çiftten biri kısırlık sorunuyla mücadele ediyor'
KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlık sorununun dünyada her 6 çiftten birini etkileyen yaygın bir sağlık problemi olduğunu söyleyerek, "Toplumdaki yaygın kanının aksine, infertilite yalnızca kadın kaynaklı bir problem değildir. Tüm infertilite vakalarının yaklaşık yüzde 40'ı erkek faktöründen kaynaklanmaktadır. Sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı gibi parametreler basit bir semen analiziyle değerlendirilebilir'' dedi.

Liv Hospital Ankara Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, halk arasında kısırlık olarak adlandırılan 'infertilite' hakkında bilgilendirmede bulundu. Op. Dr. Yıldırım, "İnfertilite, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebelik elde edilememesi durumudur. Ancak bu tanım herkes için geçerli değildir. Kadın yaşı 35'in üzerindeyse, 6 ay korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması infertilite açısından değerlendirilmelidir. Çünkü kadın yaşı ilerledikçe yumurtalık rezervi azalmakta, yumurtaların kalitesi düşmektedir. 30 yaşından sonra doğurganlık kapasitesi azalmaya başlamaktadır. 35 yaş sonrasında bu azalma hızlanır. 40 yaşından sonra gebelik şansı doğal yollarla oldukça düşer. Bu nedenle 35 yaş üstü kadınlarda zaman kaybetmeden hekime başvurmak önemlidir. Yumurtalık rezervi, hormonal değerlendirmeler ve ultrason ile basitçe ölçülebilir. Toplumda yaygın kanının aksine, infertilite yalnızca kadın kaynaklı bir problem değildir. Tüm infertilite vakalarının yaklaşık yüzde 40'ı erkek faktöründen kaynaklanmaktadır. Sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı gibi parametreler basit bir semen analiziyle değerlendirilebilir" diye konuştu.

'ADET DÜZENSİZLİĞİ GEBELİĞİ ZORLAŞTIRABİLİR'

Op. Dr. Yıldırım, kısırlık şüphesi düşündüren aşağıdaki durumlardan biri varsa, bir yıl beklenmeden bir kadın doğum ya da infertilite uzmanına başvurulması gerektiğini belirterek, "Kadın yaşının 35'in üzerinde olması. Düzensiz veya hiç olmayan adet döngüleri. Bilinen polikistik over sendromu (PCOS), endometriozis veya tüplerle ilgili sorunlar. Geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar ya da ameliyatlar. Erkekte bilinen varikosel, testis travması, sperm sayısı düşüklüğü. Daha önce yaşanmış tekrarlayan düşükler. Ailede erken menopoz öyküsü. Bu durumlardan biri varsa kadın doğum ya da infertilite uzmanına başvurulması gerekir" dedi.

'TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL PLANLANIR'

Günümüzde infertilite tedavisinde oldukça etkili yöntemlerin mevcut olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Yıldırım, "Adetin belirli günlerinde yapılan hormon testleri, ultrasonografik değerlendirmeler, rahim filmi (HSG) ve sperm analizi gibi basit tetkiklerle problemin kaynağı büyük oranda saptanabilir. Tedavi süreci, yumurtlama takibi, aşılama (IUI) ve tüp bebek (IVF) gibi basamaklarla kişiye özel olarak planlanır. Son olarak infertilite konusunda gecikmeden uzman görüşü almak hem zaman kazandırır hem de başarı şansını artırır. Bu, aynı zamanda çiftlerin yaşadığı psikolojik yükün hafiflemesini sağlar. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, başarı oranları da o kadar yüksek olur" diye konuştu.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Karaman Muhtarlarından Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Ziyaret
Karaman Muhtarlarından Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Ziyaret
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Kalp Sağlığı Haftası Mesajı
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Kalp Sağlığı Haftası Mesajı
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Emzirme Danışmanlığı Eğitimi Tamamlandı
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Emzirme Danışmanlığı Eğitimi Tamamlandı
Yeşilay Karaman'dan Kanser ve Bağımlılık İlişkisi Üzerine KETEM Ziyareti
Yeşilay Karaman'dan Kanser ve Bağımlılık İlişkisi Üzerine KETEM Ziyareti
Son Haberler
Hollanda Karamanlılar Federasyonu, Karaman Heyetini Karşıladı
Hollanda Karamanlılar Federasyonu, Karaman Heyetini Karşıladı
Karaman Ziraat Odası'ndan 1 Mayıs Mesajı: Üreticiler ve Emekçiler Kutlandı
Karaman Ziraat Odası'ndan 1 Mayıs Mesajı: Üreticiler ve Emekçiler...
BİM'den Mayıs Ayı İçin Sürpriz İndirimler: Heinz Mayonez de Var
BİM'den Mayıs Ayı İçin Sürpriz İndirimler: Heinz Mayonez de Var
Karaman'da Lise Münazara Yarışması Tamamlandı: Dereceye Giren Gençler Kutlandı
Karaman'da Lise Münazara Yarışması Tamamlandı: Dereceye Giren Gençler...
Ayrancı Kaymakamı ve Eşi, Öğrencilerle Yürüyüş Etkinliğine Katıldı
Ayrancı Kaymakamı ve Eşi, Öğrencilerle Yürüyüş Etkinliğine Katıldı
Bakan Uraloğlu: Günde ortalama 2 saat 43 dakika sosyal medyada geçiriliyor
Bakan Uraloğlu: Günde ortalama 2 saat 43 dakika sosyal medyada geçiriliyor

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim