• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bakanlıktan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefi
Sağlık
Yayınlanma: 01 Nisan 2025 - 10:51

Bakanlıktan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefi

Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- SAĞLIK Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları kapsamında Türkiye genelinde 48'i mobil toplamda 423 kanser tarama merkezinde 9,5 milyon kanser taraması yapıldı

Sağlık
01 Nisan 2025 - 10:51
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakanlıktan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefi
SAĞLIK Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları kapsamında Türkiye genelinde 48'i mobil toplamda 423 kanser tarama merkezinde 9,5 milyon kanser taraması yapıldı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, "İnşallah bu sene içerisinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, '1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası' nedeniyle DHA'ya açıklamada bulundu. Doç. Dr. Demirkol, dünyada ve Türkiye'de en önemli hastalıkların başında kanserin geldiğini söyleyerek, "Dünyada ölümlerin ikinci nedeni olarak karşımıza kanser çıkıyor. Kansere baktığımız zaman özellikle her iki cinste de akciğer kanseri birinci sırayı alıyor. Özellikle kadınlarda meme kanseri en sık gözüken kanser olarak karşımıza çıkıyor. Artan tütün kullanımı ile beraber akciğer kanserinin tüm dünyada sıklığının arttığını görüyoruz. Ve kanserle ilgili de tabii ki özellikle çevresel faktörlerin çok etkin olduğunu, bir kısım da genetik faktörün etkin olduğunu biliyoruz" dedi.

'ERKEN TANI İLE HAYAT KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Kanserde erken tanının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Demirkol, "Kanser taramalarımız Sağlık Bakanlığı bünyesinde ücretsiz devam ediyor. Toplamda 423 kanser tarama merkezimiz var ki bunların 48'i mobil kanser tarama aracımız; aktif bir şekilde kanseri ücretsiz bir şekilde tarıyoruz. Özellikle rahim ağzı kanserlerini, 30-65 yaş arasında 5 yılda bir HPV DNA bakarak tarıyoruz. Çok önemli ölüm sebeplerinden biri; çünkü rahim ağzı kanserleri. Meme kanseri ile ilgili mamografi çekiyoruz. 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimini tavsiye ediyoruz. Tüm bu yaş grubunda olan kadınları da mutlaka kanser tarama merkezlerimize ücretsiz tarama yapmak üzere bekliyoruz. Üçüncü olarak taradığımız kanserler de kalın bağırsak kanserleri, kolorektal kanserler. Bu kanserlerle ilgili gaitada gizli kan testi yapıyoruz. Burada da yine 50-70 yaş arası her iki cinste de hem kadınlarda hem erkeklerde yine 2 yılda bir gaitada gizli kan testine bakarak tarama yapıyoruz. Kalın bağırsak kanserlerine karşı vatandaşlarımızın hastalıklarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu 3 kanser türünde erken tanıyla Sağlık Bakanlığı olarak hayat kurtarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda; erken tanı hayat kurtarıcıdır, herkese hatırlatmak isteriz" diye konuştu.

'KANSER TARAMASINI YÜZDE 30 ARTIRDIK'

1 Kasım 2024 tarihinde aile hekimliği ile ilgili ödeme sözleşme yönetmeliğinin devreye girmesiyle özellikle aile hekimlerinin vatandaşları kanser taramasına yönlendirdiğini söyleyen Doç. Dr. Demirkol, "Böylelikle ciddi sayıda tarama oranlarımız artmış oldu. Son 4 ayda bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 30 civarında kanser taramayı artırmış durumdayız. 2024 yılında 1'inci basamak sağlık hizmetlerinde 4,5 milyon tarama yaptık. 2'nci ve 3'üncü basamağın da sistemimize katkı sağlamasını artırarak 4,5 milyon da orada tarama yapıldı. Toplamda 9 milyondan fazla kanser taramasını Türkiye genelinde 2024 yılında yapmış olduk. Bunların 3 milyon 700 bini mamografiyle, 3,5 milyonunu rahim ağzı kanseri taraması açısından, yaklaşık 2,5 milyonunu da kalın bağırsak kanseri taraması açısından tamamlamış olduk. İnşallah bu sene içerisinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz. Kanser öldürür ama erken tanı çok önemli bir avantaj. Herkesin hassasiyetlerini artırarak çok basit bir tetkikle hem kendilerini hem ailelerini hem çevrelerini çok büyük yıkımlara sebep olabilecek kanserden koruyabilirler. Bu hastalığın aile hekimliklerine gidilerek engellenebileceği avantajını paylaşmak istiyorum" dedi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina İnşaatında İnceleme
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina İnşaatında İnceleme
Karaman'da 44 Yıllık Hemşire Raziye Durak Emekliye Ayrıldı
Karaman'da 44 Yıllık Hemşire Raziye Durak Emekliye Ayrıldı
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kanser Farkındalık Standı Açıldı
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kanser Farkındalık Standı Açıldı
Karaman'da Kanser Hastaları İçin Önemli Gelişme: Şehir Dışına Gitmeye Gerek Kalmadı
Karaman'da Kanser Hastaları İçin Önemli Gelişme: Şehir Dışına Gitmeye Gerek Kalmadı
Son Haberler
Soyfidan’dan siyasi tartışmalara ilişkin açıklama
Soyfidan’dan siyasi tartışmalara ilişkin açıklama
Karaman'da Gençlere Yönelik Saygılı Yaşam ve Güvenli İlişkiler Eğitimi Verildi
Karaman'da Gençlere Yönelik Saygılı Yaşam ve Güvenli İlişkiler...
Başyayla'da 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' Projesi Kapsamında Hayvan Teslimatı
Başyayla'da 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' Projesi...
Ermenek Muhtarlarına Koruyucu Aile Hizmeti Tanıtıldı
Ermenek Muhtarlarına Koruyucu Aile Hizmeti Tanıtıldı
Gençlik Merkezinden Bereketli Hasat: Toprak ve Emek Buluşması
Gençlik Merkezinden Bereketli Hasat: Toprak ve Emek Buluşması
Çorum'da domatesleri çöpe döken pazarcıya milyonluk para cezası
Çorum'da domatesleri çöpe döken pazarcıya milyonluk para cezası

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim