• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Bolat: Cari işlemler hesabı 5 yıldır ilk kez 5 ay üst üste fazla verdi
Ekonomi
Yayınlanma: 12 Aralık 2024 - 11:39

Bakan Bolat: Cari işlemler hesabı 5 yıldır ilk kez 5 ay üst üste fazla verdi

ANKARA, (DHA)- TİCARET Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin cari işlemler hesabında son 5 yıldır ilk defa 5 ay üst üste fazla verdiğini, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde cari işlemler açığının 32,8 milyar dolar düşüşle toplamda 3,3 milyar dolara gerilediğini açıkladı

Ekonomi
12 Aralık 2024 - 11:39
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Bolat: Cari işlemler hesabı 5 yıldır ilk kez 5 ay üst üste fazla verdi
Reklam
TİCARET Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin cari işlemler hesabında son 5 yıldır ilk defa 5 ay üst üste fazla verdiğini, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde cari işlemler açığının 32,8 milyar dolar düşüşle toplamda 3,3 milyar dolara gerilediğini açıkladı.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ihracat, üretim, yatırım, istihdam ve sürdürülebilir cari işlemler dengesi kapsamında kararlıkla uyguladıkları ekonomi programının olumlu sonuçlarını verdiğini belirterek, "2024 yılı ekim ayında cari işlemler hesabı 1,9 milyar dolar fazla vermiştir. Cari işlemler hesabı son 5 yıldır ilk kez 5 ay üst üste fazla vermiştir. 2024'ün ilk 10 ayında cari işlemler açığı, 32,8 milyar dolar azalarak 3,3 milyar dolara gerilemiştir. 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 47,9 milyar dolar azalarak, 2024 Ekim ayı itibariyle 7,7 milyar dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 7,2 milyar dolar fazla vererek güçlü seyrini korumuştur. Yıllıklandırılmış hizmetler ihracatımız, Ekim 2024 itibariyle 112,5 milyar dolara yükselerek rekorunu yenilemiştir. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş, finansal istikrara ve makroekonomik istikrara katkı sağlarken, ekonomik dengeleri güçlendirmiş, büyümeye olumlu ve net katkı vermiştir. Ayrıca, iş gücü piyasalarında istikrarlı ve dayanıklı görünüme katkı sağlamıştır" dedi.

'DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ'

2024 yılı Ekim ayında yıllıklandırılmış ihracatın, yıllık bazda yüzde 3'lük artış ile 262,2 milyar dolara yükseldiğini aktaran Bakan Bolat, "Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 7,4'lük azalışla 340,1 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 30,9 oranında azalarak 77,9 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 7,8 yüzde puan artarak yüzde 77,1 olmuştur. 2023 Mayıs ayında yıllık dış ticaret açığı 122,2 milyar dolar olup, 17 ayda 44,3 milyar dolar azalmıştır. Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri ekim ayında yıllıklandırılmış bazda 112,5 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmet ihracatının içinde yer alan seyahat gelirleri ise 54,1 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, iş gücü piyasalarında dayanıklı bir eğilim gözlenmektedir. İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 156 bin kişi artarak 32 milyon 970 bin kişi ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşırken, istihdam oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 49,9 oldu ve rekor düzeyde kaydedilmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, elde edilen bu performansı daha da ileri taşımak ve ekonomimizin sürdürülebilir büyüme yolundaki başarılarını artırmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Uraloğlu: Yaz sezonunda ek YHT seferleri düzenleyeceğiz
Bakan Uraloğlu: Yaz sezonunda ek YHT seferleri düzenleyeceğiz
Bakan Yumaklı: 865 milyon lira tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara yatırılacak
Bakan Yumaklı: 865 milyon lira tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara yatırılacak
TÜİK: Dış ticaret haddi 2,9 puan arttı
TÜİK: Dış ticaret haddi 2,9 puan arttı
'Nükleer enerji Türkiye'nin geleceğidir'
'Nükleer enerji Türkiye'nin geleceğidir'
Son Haberler
Emine Erdoğan: AK Parti, yürüyüşünü istişareyle şekillendiren bir dava şuuru taşımaktadır
Emine Erdoğan: AK Parti, yürüyüşünü istişareyle şekillendiren...
Ankara'da fayans deposu yandı
Ankara'da fayans deposu yandı
Nevşehir'de ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı
Nevşehir'de ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı
Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, marketlerde denetim gerçekleştirdi
Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, marketlerde denetim gerçekleştirdi
Marmaris'te yakılan ateş, Bayraktar TB2 ile tespit edilip, söndürüldü
Marmaris'te yakılan ateş, Bayraktar TB2 ile tespit edilip, söndürüldü
Yenidoğan Bilim Kurulu Başkanı Koç: Kamu-özel tüm hastaneleri denetleyeceğiz
Yenidoğan Bilim Kurulu Başkanı Koç: Kamu-özel tüm hastaneleri denetleyeceğiz

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim