"İstanbul Sözleşmesi" Karaman'da anlatıldı

TAKİP ET

Karaman Türk Kadınlar Birliği tarafından düzenlenen seminere, Vali Süleyman Tapsız'ın eşi Dr

Karaman Türk Kadınlar Birliği tarafından düzenlenen seminere, Vali Süleyman Tapsız’ın eşi Dr. Ayşe Tapsız, Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz, Ankara Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman, Karaman Türk Kadınlar Birliği Başkanı Aynan Çolakoğlu ve yönetim kurulu ve üyeleri ile birlikte kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.



Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Karaman Türk Kadınlar Birliği Başkanı Aynan Çolakoğlu'nun yaptığı açılış konuşmasında "İstanbul Sözleşmesi" hakkında bilgiler verildi.

"İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlenmesi, bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesinin kısa adıdır. 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzalanmış 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girmiştir. Anayasanın 90’ıncı maddesine göre taraf olan uluslararası sözleşme hükümleri kanun hükmündedir ve İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel, hukuki, güvenli özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biridir. Projemizin genel hedefi hak temelli kadın örgütlerinin İstanbul Sözleşmesine dair gerekli bilgileri öğrenerek güçlenmesini sağlanmaktadır. Kadına Yönelik ޞiddeti ortadan kaldırmak için toplumsal cinsiyet eşitliliğinin sağlanma zorunluluğu kapsamında, her aşamada medya ve politika yapıcıların desteği sağlanması, bu alanda çalışan STK’larla iş birliği yapılması devletin yükümlülüğü içerisindedir. Kadına yönelik şiddet bir kadın sorunu olmaktan öte toplumsal bir sorun olarak ele alınmalıdır."

Çolakoğlu'nun ardından söz alan Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz da kadınlara uygulanan negatif ayrımcılıklar hakkında yasal bilgilendirme yaptı.
"Kadın hakları kavramının açık ifadesi, kadınların erkeklere eşit olarak, sosyal, ekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına sahip olmasıdır. Temel insan haklarına sahip olma yolunda günümüzde mevcut kazanımlar elde edilse de halen kadın haklarının koruna bilme yönünde önemli engeller bulunmaktadır. Kadın hakları kavramı özellikle 19.yüzyılda büyük önem kazanmıştır. Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Halen Türk toplumunda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkum kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az para kazanmaya devam etmekte, görünmeyen nitelikli emekleri karşılıksız ve sosyal güvencesiz kalmaktadır. Dünyada özel mülkiyetin sadece yüzde 50’si kadına ait, pek çok erkek ailenin finansal kaynaklarını kontrol altında tutmakta, kadının ne kadar para harcayacağına karar vermektedir. Dünya üzerinde çok az kadın kendi kişisel ihtiyacını karşılayacak kadar para kazanmaktadır."

Akçaşehir İlköğretim Okulu Müdürü Tuğba Uysal'ın verdiği "Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi" semineri ile program sona erdi.

Akçaşehir İlköğretim Okulu Ankara Türk Kadınlar Birliği aynan çolakoğlu İstanbul Sözleşmesi kadına karşı şiddet Karaman Türk Kadınlar Birliği oktay yılmaz Sema Kendirci Uğurman Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Tuğba Uysal