• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • İlçeler
  • Bilim - Teknoloji Dünya Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Açık hava müzesinin suyla çalışan değirmeni
Yaşam
Yayınlanma: 11 Eylül 2025 - 11:33

Açık hava müzesinin suyla çalışan değirmeni

Mikail KARAMAN-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- ANKARA'nın Altındağ ilçesinde köy mimarisi ve kültürünün yaşatıldığı Altınköy Açıkhava Müzesi'nde, suyla çalışan değirmende elde edilen un, müzedeki işletmeler tarafından pide ve köy ekmeğine dönüştürülerek satılıyor

Yaşam
11 Eylül 2025 - 11:33
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Açık hava müzesinin suyla çalışan değirmeni
ANKARA'nın Altındağ ilçesinde köy mimarisi ve kültürünün yaşatıldığı Altınköy Açıkhava Müzesi'nde, suyla çalışan değirmende elde edilen un, müzedeki işletmeler tarafından pide ve köy ekmeğine dönüştürülerek satılıyor.

Altınköy Açıkhava Müzesi'nde yer alan 100 yıllık su değirmeni, 12 yıl önce Karabük'ün Safranbolu ilçesinden taşıma yöntemi ile getirildi. Değirmen, onarım çalışmaları sonrası hizmet vermeye başladı. Elektrik enerjisi olmadan çalışan değirmende, müzenin tarlalarında yetiştirilen ve şehrin kırsal bölgelerinden getirilen buğdaylar öğütülüyor. Müzeyi gezen ziyaretçiler, Ankara'da suyla çalışan tek değirmene de ilgi gösteriyor. Değirmenin ustası Sefer Ezgin, 6 yıldır değirmeni işlettiğini söyleyerek, değirmende yıllık 1 ton buğday öğütüldüğünü söyledi. Ezgin, "Geçmişten günümüze su değirmenciliği nasılsa biz burada hala aktif şekilde onu yaşatmaya çalışıyoruz. Hem ziyaretçilerimize tanıtıyoruz, hem de burada elde ettiğimiz unları ziyaretçilerimize satış imkanı sunuyoruz. Köy meydanındaki fırında da ekmeğimizi yapıyoruz. Su tasarrufuna önem verdiğimiz için kuyu suyunu devridaim yaptırarak değirmenimizi çalıştırmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

'ANKARA'DA SADECE BURASI VAR'

Su değirmenlerinin tarihçesinin kesin olmamakla birlikte M.Ö. 6'ncı yüz yıla dayandığını ifade eden Ezgin, "1920'lere kadar aktif kullanılıyor. Elektriğin gelmesiyle birlikte kullanımı 1970'lere kadar iyice yavaşlamaya başladıktan sonra nadir kalıyor Türkiye'de. Ankara'da sadece burası var. Türkiye'de de Karadeniz bölgesinde nadir diyebileceğim kadar az" dedi. Değirmenin taş, çark ve gövde tarihinin 100 yılın üzerinde olduğunu belirten Ezgin, "Bunlar taşıma sistemiyle Safranbolu'dan buraya getirildi. Aynı mimariyle kuruldu. Aynı mimarinin üzerine hiçbir şey eklenmeden günümüzde çalıştırılmaya devam ediliyor. Nostalji havası var, aynı zamanda üretim de yapıyoruz. Genel olarak yaşları olgun ziyaretçilerimiz geçmişe gittiklerini ve duygulandıklarını söylüyorlar. Hatta geçmişteki o unun lezzetini ve kokusunu aldıkları zaman geliyorlar bizden un alıyorlar. Ekmek yapıp yiyeceklerini söylüyorlar. Çoğu ziyaretçimiz memnun kalıp tekrardan geliyor" dedi.

'ÇIKARDIĞI SES HUZUR VERİYOR'

Fabrikasyon un ile değirmende üretilen unun birbirinden farklı olduğunu belirten Ezgin, "Gelen ziyaretçilerimiz bana ayrı bir heves katıyorlar. Geçmişi yaşayan en genç değirmencilerdenim. Bu konuda gurur duyuyorum ve daha çok hevesleniyorum. Öğrenmek isteyen olursa bunu öğretmek için savaşırım. O taşın tıkır tıkır dönerken çıkardığı ses bana huzur veriyor. Benim için bulunmaz muazzam bir meslek" diye konuştu.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bursa Kestane Şekeri ile İpsala Pirinci'ne AB'den coğrafi işaret tescili
Bursa Kestane Şekeri ile İpsala Pirinci'ne AB'den coğrafi işaret tescili
DSİ 1389 personel alımı yapacak
DSİ 1389 personel alımı yapacak
Bakan Yerlikaya: Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren sürücü yakalandı
Bakan Yerlikaya: Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren sürücü yakalandı
Ankara'da orman şehidi Onarıcı ve Arslan için hatıra ormanı
Ankara'da orman şehidi Onarıcı ve Arslan için hatıra ormanı
Son Haberler
A101'de 18 Nisan - 1 Mayıs Haftanın Yıldızları Kampanyası Başladı
A101'de 18 Nisan - 1 Mayıs Haftanın Yıldızları Kampanyası Başladı
A101'de 18-19 Nisan Haftasonu Meyve ve Sebze İndirimleri
A101'de 18-19 Nisan Haftasonu Meyve ve Sebze İndirimleri
CHP Karaman İl Başkanlığı Parti Okulu Eğitimine Katıldı
CHP Karaman İl Başkanlığı Parti Okulu Eğitimine Katıldı
A101'de 23 Nisan'a Özel 'Aldın Aldın' Fırsatları Başlıyor
A101'de 23 Nisan'a Özel 'Aldın Aldın' Fırsatları Başlıyor
A101'de 23 Nisan'a Özel
A101'de 23 Nisan'a Özel "Aldın Aldın" Fırsatları Başlıyor
Kayseri'de bu yılki fosil kazılarında 7,7 milyon yıllık 3 fil kafatası bulundu
Kayseri'de bu yılki fosil kazılarında 7,7 milyon yıllık 3 fil kafatası bulundu

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
Sağlık
Spor
Eğitim
İlçeler
Bilim - Teknoloji
Dünya
Kadın
Yaşam
Karaman
Kültür Sanat
Medya
Otomobil
Tarihten
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
DMCA.com Protection Status

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim