Zika virüsü Hindistan'a yayıldı: Halk korku içerisinde

TAKİP ET

Özellikle Afrika ülkelerinde sıkça görülen zika virüsünün Hindistan'a yayılmış olabilme ihtimali üzerinde duruluyor

Özellikle Afrika ülkelerinde sıkça görülen zika virüsünün Hindistan’a yayılmış olabilme ihtimali üzerinde duruluyor. Bu kapsamda ülke çapında zika virüsü tespiti gerçekleştiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, bu virüsün ilk defa Hindistan’da görüldüğü belirtildi.

Zika virüsünün henüz az sayıda yayıldığı belirtilirken, ilerleyen günlerde vakaların artabileceği ihtimali üzerinde duruldu.

Zira virüsü hakkında bilgilendirmelerde bulunan Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, virüs hakkında detaylı bilgiler verdi.

Prof. Dr. Topkaya, yaptığı açıklamalarda virüsün nasıl bulaşabileceğine dair açıklamalar yaptı. Topkaya’nın açıklamaları şöyle: "Zika virüsü, Flaviviradae ailesinden bir virüs. Akraba olan Sarı Humma virüsü, Batı Nil virüsü gibi virüslerle hem klinik hem de yapısal olarak benzerlik göstermekte. Güney Amerika kıtasında başta Brezilya olmak üzere, Asya'nın belli bölgelerinde, Afrika'nın belli bölgelerinde 2015 yılında Meksika'dan, Brezilya'dan başlayan salgın söz konusu. Virüs, Aedes cinsi sivrisineklerle bulaştığı için, bu sivrisineklerin yaşadığı bütün bölgeler için tabi ki risk söz konusudur"

İLK UGANDA'DA GÖRÜLDÜ

Zika virüsü hakkında ilk olarak tespit edilen hastalığın Uganda’da 1947 yılında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya "Aslında maymunlarda Sarı Humma virüsü araştırılırken Zika virüsüne rastlanmış. Bundan kısa bir süre sonra 1960'lı yıllarda insanlarda da Zika virüsü tespit edilmiş. Ama ilk defa salgın anlamında 2007 yılında bir salgından bahsedebiliriz. Günümüzdeki salgın ise Mayıs 2015'te Meksika'dan başladı ve Güney Amerika'daki bölgede, Uganda'da büyük bir bölgede yaygın durumda" dedi.

Açıklamalarına devam eden Topkaya, şöyle konuştu:

"Amerika'da, Avrupa'da İngiltere'de, İsviçre'de, Hollanda'da, birçok ülkede Zika virüsü saptanmış durumda insanlarda. Ama bunların tamamı, 'import' oldu dediğimiz salgın bulunan ülkeye seyahat etmiş. Yani daha sonra ülkesine gelmiş kişilerde saptandı. Henüz kendi ülkelerinde yerli bir yayılım saptanmadı. Türkiye'de ise bugün itibariyle saptanmış Zika virüsü olgumuz yok. Dolayısıyla paniğe de gerek yok. Dediğimiz gibi sivrisineklerle bulaşan bir virüs. Bunların dışında, hamile kadınlarda, hamilelik sırasında eğer enfekte olurlarsa, bebeklerine bulaşma söz konusu. Yine annelerde sütte de tespit edilmiş durumda. İnsanlarda tükürük gibi senkronizasyonlarda tespit edilmiş durumda. Ancak insandan insana henüz sadece bir olguda kan yoluyla bulaştığı, bir olguda cinsel yolla bulaştığı söyleniyor. Ancak insandan insana bulaşma yaygın değil"

GEBELERİ ETKİLEYEBİLİR

"Virüs gebeler için ciddi derecede tehlikeli. Anne adaylarında oluşan vakalar, bebekte ciddi doğumsal anormalliklere neden oluyor. Aslında normal kişiler, yani gebe olmayan kişilerde de birçok viral hastalığı tahsis edecek şekilde seyrediyor. Bir grip hastalığı gibi, kas Ağrısı, güçsüzlük, ateş veya konjonktivit dediğimiz, gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma gibi belirtilerle seyrediyor"

Kaynak : https://www.habermat.com/haber/1968/zika-virusu-hindistana-yayildi-halk-korku-icerisinde.html

Aedes Aynur Eren Aynur Eren Topkaya Batı Nil virüsü Flaviviradae konjonktivit Namık Kemal Üniversitesi Sarı Humma virüsü Tıbbi Mikrobiyoloji virüs Zika virüsü