Yılkılar köylüye dağıtıldı

TAKİP ET

Aç bırakıldığı için 19'unun telef olduğu belirlenen yılkı atlarından kalan 139'u çevre köylülere dağıtıldı

Aç bırakıldığı için 19'unun telef olduğu belirlenen yılkı atlarından kalan 139'u çevre köylülere dağıtıldı.

Atların aç bırakılarak ölümlerinden sorumlu tutulan çiftlik sahibi C.U.'nun Kazakistan'da olduğu tespit edilirken, 23.526 lira para cezası uygulandı. Ayrıca çiftliğin de yıkıldığı öğrenildi.

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneğinin yaptığı araştırmada, hayvanların açlıktan öldüklerinin kesin olarak belirlendiği açıklandı.

Nesli tükenme tehlikesi yaşayan Anadolu Yaban Koyunu, Karaman'ın mera ve yayla bakımından zengin alanları olması nedeniyle, Karadağ'a yerleştirilmişti.

Karadağ'da bulunan yılkı atlarının yaban koyunlarının otladıkları alan ve su kaynaklarını tahrip ettikleri iddiası ile geliştirilen proje, yılkıların toplanarak bakımlarının yapılması ve tedavi edilmesi ve kayıt altına alındıktan sonra bölge kapasitesine uygun sayıya indirilmesi için talep edenlere ücretsiz dağıtılmasını hedefliyordu.

Proje kapsamında yapılan ihalede 158 yılkı atını alan C.U.'nun ortaklığında İsmil Mahallesi civarında kurulan çiftliğe götürülmüş, ancak aradan geçen süre zarfında, C.U.'nun sorumluluklarını yerine getirmediği, 19 atın açlık nedeniyle öldüğü iddia edilmişti.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğüne yapılan şikayetler sonrasında yapılan incelemelerde, 19 atın açlık nedeniyle öldüğü saptandı. Kazakistan'da olduğu öğrenilen C.U.'ya da atların telef olması nedeniyle 23.526 lira para cezası uygulanarak, çiftlikte kalan diğer 139 atın bakımını üstlenmek isteyen çiftçilere dağıtıldığı öğrenildi.

Kalan 139 atın da açlıktan bitkin halde olduğu, dağıtıldıkları çiftçilerde de bu sebeple ölümlerin yaşanmaya başladığı bilgi edinildi.

anadolu yaban koyunu İsmil Mahallesi Karadağ Karaman Kazakistan Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü yılkı atları