Yeni nesil dolandırıcılık

TAKİP ET

Kolay yoldan para kazanma hayaliyle yanıp tutuşanlar için ülkemizde son yıllarda çeşitli isimler altında kurulan ve farklı bir takım yöntemler uygulayan bir dizi saadet zinciri oluştu

Kolay yoldan para kazanma hayaliyle yanıp tutuşanlar için ülkemizde son yıllarda çeşitli isimler altında kurulan ve farklı bir takım yöntemler uygulayan bir dizi saadet zinciri oluştu.

Bugüne kadar milyonlarca doların buharlaşmış ya da dolandırılmış olması vatandaşın bu tür network firmalarından uzaklaşmasına yetmedi. Bu yılın Ocak ayı başında İzmir’de kurulan Epitelyum İnternet Reklamcılık İnşaat Turizm Gıda Danışmanlık şirketi de bunlardan biri. Epitelyum için yapılan tanıtımlarda, sosyal medya üzerinde reklam alanı kiraladıkları ve sitelere trafik yönlendirmesi yaptıkları anlatılıyordu.

Yeni üye bulma faaliyetleri İzmir’de başladı ancak diğere illere de yayıldı. Sisteme 3.000 TL yatırarak üye olan da çıktı 30.000 TL yatıran da. Sisteme yatırılan paydan belli periyotlarda kar payı ödeneceği vaat edildi. Ayrıca, yeni üye getiren kişiye ayrıca ödeme yapılacağı kaydedildi. Kısa sürede çığ gibi büyüyen sisteme 30 bin kadar kişi para yatırdı.

Epitelyum dolandırıcılığından Karaman'daki bir vatandaş da nasibini alarak önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'e şikayette bulundu, sonrasında polise ifade verdi.

İ.İ. adlı vatandaş ifadesinde, Haziran ayının ortalarında Epitelyum adlı firmanın yatırımcı aradığını öğrendi. Firmanın vaadine göre kiraladığı reklam alanlarından yüksek kar payı alınmaktaydı. Hemen internet üzerinden firmayla irtibata geçen İ.İ., bir adet reklam kredisine karşılığının 177 TL olduğunun söylenmesi üzerine 7 adet reklam alanı karşılığında Ermenek'teki bir banka şubesinden 1239 TL'yi firmanın hesabına yatırarak firmanın vaat ettiği kar paylarını beklemeye koyuldu.

Günlük olarak kontrol ettiği hesabına her gün için 0,75 TL kar payının yattığını gören İ.İ.'nin hesabındaki miktar 50 TL'ye ulaşınca bu miktarı hesabından çekti.

Daha sonrasında sisteme giremediğini ve dolandırıldığını anlayan İ.İ., çareyi CİMER ile irtibata geçmekte buldu.

Bu arada Epitelyum adlı firma bütün iletişim kanallarını kapatarak 30,000 kişiden topladığı milyonlarca lirayla sırra kadem bastı.

CİMER Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi eni üye Epitelyum ermenek kar payı Karaman network saadet zinciri