Tuvalete gitmedi, kovuldu

TAKİP ET

Haber Merkezimizin elde ettiği bilgilere göre, bir işçi çalıştığı bisküvi fabrikasındaki mesaisi sırasında tuvalet ihtiyacı hissetti

Haber Merkezimizin elde ettiği bilgilere göre, bir işçi çalıştığı bisküvi fabrikasındaki mesaisi sırasında tuvalet ihtiyacı hissetti. En yakın tuvaletin 50 metre mesafede olması nedeniyle, daha yakında olan fabrikada temizlik malzemeleri deposu olarak kullanılan odaya giderek, küçük çişini yaptı.

Durumun ortaya çıkması üzerine hakkında işlem başlatılan işçinin, fabrikanın hijyen kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile tazminat ödemeksizin, iş akdine son verildi.

İşini kaybeden işçi, ihbar ve kıdem tazminatının ödenmesi için İş Mahkemesine açtığı dava ile hukuk mücadelesi başlattı.

Fabrikanın hiyjen şartlarının ihlal edilmesinin, işçinin tazminat haklarından mahrum edilerek işine son verilmesi için yeterli gerekçe olduğunu iddia etmesine rağmen, işçi bu durumun tazminat haklarının elinden alınmasına sebep olamayacağını savundu.

Davayı inceleyen mahkemenin işçinin fabrikanın haksız sebeple iş akdini sonlandırdığına hükmederek davayı kabul etmesinin ardından, fabrika kararı temyize götürdü.

Yargıtay, yeniden incelediği davayla ilgili kararında fabrikayı haklı buldu. Yargıtay, işçinin tuvalet olmasına rağmen işçinin temizlik malzemelerinin bulunduğu odaya çişini yapmasının, fabrikanın hijyenle ilgili kurallarına uyulmama durumunu doğurduğunu ve bu durumun bisküvi fabrikası için tartışmasız öneme sahip olan temizlik ihlaline yol açtığından, iş güvenliğinin tehlikeye sokulmasının haklı sebep olduğuna karar verdi.

Yargıtay, fabrikanın işçinin iş akdini tazminatsız sonlandırmasında haklı sebebe sahip olduğundan, davayı açan iççinin ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı talep etmesinin reddine, oy birliğiyle kararın bozulmasına hükmetti.

Bisküvi fabrikası haklı sebep haksız sebep hiyjen şartları ihbar tazminatı iş akdi İş Mahkemesi kıdem tazminatı tazminat hakları temyiz tuvalet ihtiyacı yargıtay