Toruna Bakım Maaşı şartları belli oldu

TAKİP ET

Toruna Bakım Maaşı Başvuru ޞartları Belli Oldu İşte maaş almak için babaanne ve anneannelerin yapmaları gerekenler




Toruna Bakım Maaşı Başvuru ޞartları Belli Oldu




İşte maaş almak için babaanne ve anneannelerin yapmaları gerekenler..


Torununa bakacak anneanne ve babaanneye maaş bağlanacak!


2017 yılı itibariyle yürürlüğe giren uygulamada torununa bakan büyük annelere toruna bakım parası bağlanacak. Uygulamaya göre, her ay düzenli olarak toruna bakma maaşı alacak anneanne ve babaanneler ile ev hanımları daha rahat çalışabilecek ve büyük anneye ekonomik destek sağlanmış olacak.

Toruna bakma maaşı uygulaması için bu ay başvuru alımına başlanacağı, Mart 2017'de de ödemelerin başlayacağı bildirildi.

Büyük anne Maaşı Uygulaması 1 yıl süre ile 10 pilot ilde denenecek, eğer verim alınırsa da diğer iller de uygulamaya dahil edilecek.

TORUNA BAKMA MAAޞI VERİLECEK 10 PİLOT İL



    İstanbul 1.000 aile,

    İzmir 1.000 aile,

    Bursa 500 aile,

    Ankara 500 aile,

    Kayseri 500 aile,

    Sakarya 500 aile,

    Antalya 500 aile,

    Konya 500 aile,

    Tekirdağ 500 aile,

    Gaziantep 500 aile,


TORUNA BAKMA MAAޞI ޞARTLARI KESİNLEޞTİ!



    Türk vatandaşı olmak,

    Proje kapsamında belirlenen 10 ilden birinde ikamet ediyor olmak,

    Çocuk ve annenin aynı evde, büyükannenin ise aynı il sınırları içinde ikamet ediyor olması,

    Başvuru tarihi itibarıyla bakımı üstlenilecek çocuğun 0-3 yaş (3 yaş dahil) aralığında olması (Evde bakılacak çocuk sayısının birden fazla olması yapılacak karşılıksız yardım miktarını arttırmayacaktır.),

    Annenin en az 18 yaşında olması,

    Annenin özel sektörde, iş sözleşmesine tabi ve sigortalı olarak bir işte fiilen çalışıyor olması ve destek süresi boyunca işten ayrılmaması (İşçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na en az 360 tam gün prim ödenmiş olmalıdır.),

    Annenin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışıyor olmaması,

    Annenin 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesinin 1 inci fıkrasındaki analık hali izin süresini geçirmiş olması,

    Hane halkı gelirinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecek üst sınırı aşmaması,

    Annenin işvereni ile üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlık ilişkisinin bulunmaması,

    Karşılıksız desteğin verildiği süre boyunca çocuk bakımı amacıyla ayrıca bir bakıcı istihdam edilmiyor olması,

    Büyükannenin 65 yaşını aşmamış olması ve çocuk bakımını engelleyecek fiziksel veya ruhsal rahatsızlığının bulunmaması (sağlık durumunun elvermesi halinde yaş şartı aranmayacak)


TORUNA BAKMA MAAޞI MART-NİSAN AYLARINDA ÖDENECEK


ޞubat ayında başvurularına alınması ve Mart ayında uygulamaya başlanması durumunda, ödemelerin Nisan ayında yapılacağı değerlendiriliyor. Uygulamada güvence, kendini geliştirme, ölçek sistematiği ve terfi gibi ana başlıklar belirlenecek ve en önemli husus güvence olacak. Yani anneler toruna bakma görevini üstlenen büyükanneleri canları istediği zaman işten çıkarma güvenine sahip olamayacaklar. Eğer işe başlayan anneanne ve babaannenin işine devam edebilmesi sadece annenin elinde olursa “canım isterse seni atarım” mantığının oluşacağını bu durumunda işte verimliliği düşürebileceği kaydedildi.

BAޞVURU YOLLARI



    Pilot uygulamada 10 ilde – 6.000 büyükanneye karşılıksız olarak aylık net asgari ücretin yüzde 30’u tutarında (425 TL) ödeme yapılması planlanıyor.

    Başvurular, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet ana sayfasından (www.csgb.gov.tr) erişilebilecek formu doldurmak suretiyle elektronik ortamda yapılacaktır.

    Elektronik ortamda başvuru yapmayan/yapamayan vatandaşlarımız proje kapsamındaki illerde bulunan il müdürlükleri (Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile bunların hizmet merkezleri) aracılığıyla da başvuru yapabilecek.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından proje kapsamına alınan ailelere ev ziyaretleri yapılacak.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulama boyunca projeye ilişkin istatistiki veriler temin edilecek proje sonunda etki analizi yapılarak raporlanacak.

    Proje maliyetinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan diğer yarısı ise projeye katkı sağlayan çalışma hayatındaki işçi ve işveren kesimini temsil eden paydaşlarımızın katkılarından oluşmaktadır.





anneanne maaşı anneanne parası babaanne maaşı babaanne parası büyük anne maaşı torun bakma maaşı torun bakma parası torun maaşı