Taşeron yasası vicdanları yaraladı

TAKİP ET

Kamu Taşeron İşçileri Birliği Basın Sözcüsü Sedat Tugan, sistem dışı bırakılan taşeron işçileri nedeniyle vicdanların yaralandığını belirtti

Kamu Taşeron İşçileri Birliği Basın Sözcüsü Sedat Tugan, sistem dışı bırakılan taşeron işçileri nedeniyle vicdanların yaralandığını belirtti.

Kamu Taşeron İşçileri Platformu kurucusu, Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu kurucusu, Kamu Taşeron İşçileri Birliği Basın sözcüsü Sedat Tugan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Öncelikle kadro alması kesinleşen taşeron işçisi kardeşlerimize hayırlı olsun diyoruz. Kapsam dışında bırakılan yüz binden fazla taşeron işçisi içinde üzüntülerimizi belirtiyoruz. Yıllardır kendisini taşeron işçisi olarak bilen tanımlayan hatta Devletimizinde bu şekilde bildiği ve ona göre tüm yasal düzenlemeleri işlettiği (Eylül 2014 yılında çıkan torba yasaya dahil edilen taşeron işçileri, 22 Mart 2016 da Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da açıkladığı kadro listesinde yer alan taşeron işçileri) ihaleleri de ona göre yapılan bir çok kitler de (TMO, POSTANE, T.C.D.D, D.H.M.İ v.b) çalışan kardeşlerimizin kapsam dışında bırakılması vicdanları yaralamıştır ve adalet anlayışına aykırıdır. Bu v.b kurumlarda çalışan taşeron işçilerinin akıbeti konusunda net bir bilgiye şu ana kadar ulaşamadık, bu kurumlarda çalışan taşeron işçileri ne olacak! Hiçbir yetkiliden net bir cevap alınamıyor… Ayrıca, özellikle hastanelerde çalışan; ’’Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez. K.H.K 696 MADDE 83-2’’ Bazı taşeron işçileri de k.h.k ile açık ve net bir biçimde sistem dışı bırakılmıştır. 20 yıllık bir taşeron işçisi sistem dışında kaldığı gibi 1 günlük bir taşeron işçisi kadro almıştır ve bu durum vicdanları yaralamıştır.
Önceki gün Sn. Çalışma Bakanı TİGEMLER’de dahil dedi fakat çıkan K.H.K ya göre böyle bir şey yok. Velev ki Tigem dahil ise buna benzer kitlerin durumu ne olacak? Ya da bu açıklama yanlış mıydı ?
Bizler platformlar olarak, dernekler olarak, sosyal medya da en çok üyesi olan gruplar olarak bu oluşan tablodan dolayı rahatsızız. Yetkililerin bir an önce bu konulara açıklık getirmesini ve söylemleri üzerine kamu da bir tek taşeron işçisi kalmayacak sözünü tutmalarını bekliyoruz. Eğer kitlerde çalışan taşeron işçileri taşeron işçisi değilse ya da bu kapsama girmiyorsa bu v.b kurumlara halen neden memur ve işçi alımları yapılıyor? Bu v.b kitlerde dava açıp kurumun asıl işçisidir diye mahkeme kararı olanların durumu ne olacak? Geriye dönük haklardan vazgeçme durumunun detayları nedir ve bu durum ne olacak? Kadroya alınacak olanların dünden beri bizleri arayarak parti üyeliğimiz var kadroya engel teşkil eder mi? Etmez mi? Sorusunun cevabı nedir? 657 sayılı Devlet Memurları yasasına göre 4D statüsünde ki işçiler parti üyesi olabiliyorlar ama bu insanların durumu ne olacak? Üyesi oldukları Siyasi partilerinden istifa etmeleri gerekiyor mu? Süreç daraldığı için yani başvuruların 2 Ocak da başlayacağı belirtildiği için bu konuların netliğe kavuşması gerekmektedir.
Bu konularda kamuoyunun ve sistem dışında kalan taşeron işçilerinin bir an evvel aydınlatılmasını istiyoruz."

Kamu Taşeron İşçileri Birliği Kamu Taşeron İşçileri Platformu Sedat Tugan Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu