Tanesi 4 liradan hamam böceği!

TAKİP ET

Çoğumuza garip hatta iğrenç gibi gelir ancak hamam böceğinin tanesi 4, çekirge ise 58 kuruştan satılıyor

Çoğumuza garip hatta iğrenç gibi gelir ancak hamam böceğinin tanesi 4, çekirge ise 58 kuruştan satılıyor.

Canlı yem talebini karşılamak üzere Antalyalı bir girişimci tarafından kurulan çiftlikte hamam böceği 4 liradan, çekirge 58 kuruştan ve hatta un kurdunun da kilogramı 90 liradan satılıyor.

[caption id="attachment_14003" align="alignnone" ] Böcek üretim çiftliği sahibi Selami Gökgöl[/caption]

Tüm etçil hayvanlara canlı yem olarak kullanılan böcekler iç piyasa ile birlikte ihraç da ediliyor.

[caption id="attachment_13998" align="alignnone" ] Arjantin Hamam Böceği - Blaptica Dubia[/caption]

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle Antalya'da kurulan böcek çiftliğinde çekirge, hamam böceği, cırcır böceği, un kurdu gibi böcekler üretilerek satışa sunuluyor.

Çiftlik sahibi işadamı Selami Gökgöl, pet shoplar, tavuk çiftlikleri, akvaryum ve amatör balıkçıların yem olarak kullandığı çekirgenin, hamam böceğinin taneyle, un kurdunun da kiloyla satıldığını belirtiyor.

[caption id="attachment_14000" align="alignnone" ] Arjantin Hamam Böceği - Blaptica Dubia[/caption]

Morio kurdu, cırcır böceği, hamam böceği, çekirge, un kurdunun da aralarında bulunduğu 9 farklı böcek çeşidi üretilen çiftlik önce çekirge üretimiyle işe başlamış. Talep arttıkça böcek çeşitleri de artmaya devam etmiş.

Böceklerin oldukça zor olan üretim süreçleri, ortamlarındaki taze ot miktarı, yemin kalacağı süre, yaşam alanlarının düzenlenmesi, temizliği ve hava sirkülasyonu dahil pek çok şartın sağlanmasını gerektiriyor.

[caption id="attachment_13999" align="alignnone" ] Arjantin Hamam Böceği - Blaptica Dubia[/caption]

Yıllık üretimlerinin böcek türlerine göre değiştiği çiftlikte halen satışa hazır bir milyon çekirge bulunuyor.

Hayvanat bahçeleri, akvaryumcularla işbirliği yapılan çiftlikte un kurdunun kilosunun kırmızı etten pahalı olması da dikkat çekiyor. Üretilmesi ve yetiştirilmesi oldukça zor olan un kurdunun kilosu 90 lira.

[caption id="attachment_14004" align="alignnone" ] Un Kurdu[/caption]

Haftalık 10 kilo civarı un kurdu satışı yapıldığı öğrenilen çiftlikte en çok talep gören böcek ise kalsiyum ve mineral açısından zengin olduğu için çekirge.

Yıllık en az 1500 adet hamam böceği satışı yapan çiftlik, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İsviçre gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yapılan çalışmaları neticesinde çekirge ihracatı yapmaya hazırlanıyor.

[caption id="attachment_14002" align="alignnone" ] Cırcır Böceği[/caption]

almanya Antalya Arjantin Hamam Böceği Blaptica Dubia Böcek böcek çeşitleri böcek çiftliği böcek üretimi Canlı yem çekirge çekirge ihracatı cırcır böceği etçil hayvan Fransa hamam böceği hollanda ingiltere İsviçre kırmızı et Morio kurdu Selami Gökgöl un ku