Sicil affı çıktı!

TAKİP ET

2016'nın son aylarında gündeme gelen kredi sicil affı, birçok sebepten dolayı bankalara olan borçlarını ödeyemeyen ya da geciktiren vatandaşlar ve işletme sahiplerini yakından ilgilendiriyor

2016'nın son aylarında gündeme gelen kredi sicil affı, birçok sebepten dolayı bankalara olan borçlarını ödeyemeyen ya da geciktiren vatandaşlar ve işletme sahiplerini yakından ilgilendiriyor.

Sicil Affı kimleri kapsıyor?

Kredi Sicil Affı için uzun süredir TBMM’den çıkacak yasayı bekleyen milyonlarca vatandaş, TBMM’den gelen düzenleme onayının detaylarını da merak ediyor. Birçok sebepten dolayı borçlarını geciktiren ya da çeşitli sebeplerle ödeyemeyen vatandaşlar ve işletme sahiplerinin bu durum sonucunda yaşadıkları kredi sicillerine yerleşen kötü puanlardan TBMM'den geçen sicil affı ile kurtulmuş olacak. İşte, 12 milyon 500 bin kişinin beklediği konunun detayları:

Birçok sebeple bankaların kara listesinde bulunan 12 milyon 500 bin kişiyi temiz bir sicile kavuşma fırsatı sunan yasa değişikliğini de içeren torba yasa gece TBMM'de kabul edildi. Kredi ve kredi kartı borcunu 6 ay içinde kapatanların kara listeden çıkmaları için fırsat doğdu.

Esnaf, sanayici ve vatandaşların yer aldığı yaklaşık 12 milyon 500 bin kişiyi ilgilendiren düzenleme ile borçları yasal takibe düşmüş vatandaşların kredi kartı, kredi, çek ve senet borçlarını 6 ay içinde ödemeleri ya da borcunu yapılandırmaları halinde Bankalar Birliğinin 'kara listesinden' silinecekler.

Düzenleme öncesinde bu kayıtlar, borcun kapatılmasına rağmen 5 yıl boyunca listede kalmaya devam ediyordu.

Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek değişiklikle, kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz veya diğer ödeme planlarına ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin; ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için  Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecek.

Alacaklı durumda bulunan finansal kuruluşların bu kapsamda mevcut kredileri yeniden yapılandırması ya da yeni kredi kullandırılması ise bu kuruluşlara herhangi bir hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.

1.5 MİLYON ESNAF YARARLANACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu düzenlemeyle işletme sahiplerinin temiz bir sicille, yeni kredi imkanı bulacaklarını, bu imkanın da yeni iş yerlerinin açılmasıyla istihdamın da önünün açılacağını söylemişti. Tüfenkci, "Sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 ile 1 milyon 600 bin arasında esnafımızın yararlanacağını düşünüyoruz" demişti.

alacaklı banka borcu bankalar birliği borç yapılandırma borçlar bülent tüfenkçi çek esnaf faiz Finansal gümrük ve ticaret bakanı kara liste kara liste temizliği karşılıksız çek kredi borcu kredi kartı borcu kredi müşterileri kredi sicil affı protestolu se