Sarıveliler'in Napolyon'u "para" ediyor

TAKİP ET

Sarıvelilerli kiraz yetiştiricileri artan kiraz fiyatları nedeniyle mutlu

Sarıvelilerli kiraz yetiştiricileri artan kiraz fiyatları nedeniyle mutlu.

Türkiye ve yurt dışı piyasaya ürettiği kirazla hitap eden Sarıveliler'de, kirazın kilosunun 8 lira civarına çıkması sevinçle karşılandı.

Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde kiraz hasadı devam ederken, olumsuz iklim şartlarından kaynaklanan ülke genelindeki düşük rekolte, yüksek rekolteye sahip Sarıvelilerli kiraz üreticisine umut oldu.



Önceki yıl 2 - 3 liraya satılan kirazın kilosu, bu yıl 8 ile 10 lira civarlarına ulaştı.

Türkiye'nin çeşitli bölgeleride yetiştirilerek Avrupa ülkelerine ihracı yapılan, "Türk Kirazı" olarak bilinen Ziraat-900 (Napolyon) cinsi kiraz 5 - 6 liradan alıcı buluyor.

[caption id="attachment_15685" align="alignnone" ] Sarıvelilerli kiraz üreticisi Kasım Tunç[/caption]

Sarıveliler'de ihracata yönelik üretilen Napolyon cinsi kirazların, bir kira ağacının yetişebileceği en yüksek rakımda yetiştiği için, diğer bölgelere oranla hem dayanıklılığının 2 - 3 kat daha fazla, hem de aromasının çok daha zengin olduğunu belirten Sarıvelilerli kiraz üreticilerinden Kasım Tunç, ihracat firmalarının bu nedenlerle Sarıveliler kirazını tercih ettiklerini söyledi.

MHP Sarıveliler ilçe başkanlığı da yapan Tunç, Sarıveliler'de yetişen kirazın, Avrupa, Rusya ve Baltık ülkelerine doğrudan ihraç edildiğini belirtti.



Tunç, Sarıveliler kiraz üreticileri olarak ülke ekonomisine katkıda bulundukları için son derece mutlu olduklarının altını çizerek, bu yılki fiyat artışı ve yaklaşık bir ay daha sürecek kiraz hasadı sonuna kadar 15 lira dolaylarındaki kiraz fiyatı beklentisi nedeniyle de Sarıvelilerli üreticinin memnuniyetini dile getirdi.

ihracat Karaman kasım tunç kiraz fiyatı kiraz fiyatları kiraz hasadı kiraz üreticisi Napolyon sarıveliler Türk Kirazı