SANAL DOLANDIRICILARA DİKKAT

TAKİP ET

İnternetten alış veriş yapmak acaba sanıldığı kadar güvenli mi? Bu soruya olumlu cevap verenler kadar olumsuz cevap verenler de çoğunlukta

İnternetten alış veriş yapmak acaba sanıldığı kadar güvenli mi? Bu soruya olumlu cevap verenler kadar olumsuz cevap verenler de çoğunlukta.

İnternetten alış veriş güvenliği konusunda birçok vatandaşımız kredi kartı bilgilerini paylaşmamak adına güvenliklerinin olduğunu düşünse de, bankalar 3D güvenlik sistemiyle güvenlik açıklarını kapatmak konusunda hayli başarılılar.

3D güvenlik sisteminin mantığı şöyle; sizden kredi kartı bilgilerinizi isteyen firmanın bankadan provizyon alabilmesi için, bankanızda kayıtlı olan cep telefonunuza SMS aracılığıyla bir kod göndermek ve eğer alış verişi yapan sizseniz ve bunu onaylıyorsanız, o SMS doğrultusunda yapacağınız işlemden sonra ancak hesabınızdan para çekilmesine izin vermekte. Tabi bu duruma yine de karşı olanlar ve kredi kartı bilgilerini hiçbir şartta internet ortamına vermek istemeyen güvenliklerine düşkün vatandaşlarımızı kandırmanın türlü yollarını bulan dolandırıcılar, bu durumu aşabilmek adına her gün yeni yöntemler geliştirmekte. Kapıda ödeme seçeneği ile internete bilgileriniz düşmese de almış olduğunuz ürünün ne olduğunu anlayabilmek için, kapınıza gelen kargocuya ödeme yapmanız şart. Tabi ödemenizi yapıp, gelen kargonuzu teslim aldığınızda, kutuda ne olduğu göndericinin insafına kalmış. Bunun örnekleri sıkça yaşanmakta. Belki bu örneğe göre en akılda kalan dolandırıcılık yöntemi, cep telefonu aldığını zanneden bir vatandaşın teslim aldığı kutunun içinden salatalık çıkması. İtiraz etseniz de herhangi bir durum değişmeyeceği için, bu sanal ortam alışverişlerinde oldukça sağlam referanslara sahip birçok firmaya karşı da güveninizi sarsan nitelikte.

Dün Karaman Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bu tür başvuruların bir tanesi, dolandırıcıların yöntemlerine bir yenisini daha eklediğini gözler önüne seriyor.

Halk arasında ismi çok bilinen ve oldukça güvenilir olarak lanse edilen sanal dükkanların birinden, aracı için motor satın alan, bu motorun parasını yatıran ama parasını ödediği ürünü teslim alamayan bir tüketicinin sorunu, ileride başınıza gelebilecek nahoş olaylara bir örnek oluşturmakta.

Bir diğer tüketici de,  yine aynı internet dükkanından elektronik bir malzeme aldığını, yine parasını ödediği halde ürünün tarafına gönderilmediği konusunda şikayetçi oldu.

Güveni Kötüye Kullanma olarak işlem yapılan her iki olayda da ister banka bilgileriniz paylaşın, isterseniz de paylaşmayın dikkatli olmadığınız takdirde paranızı dolandırıcılara kaptırmanız olası bir durum.

Kurumsal nitelikteki şirketlerden alış veriş belki de en akla yatkın olanı. Bir ürüne piyasanın çok çok altında fiyat veren bir satıcıdan dolandırılmadan alış veriş yapmak ise tamamen şansınıza kalmış.

 

3D alış veriş bankacılık dolandırıcılık Güveni Kötüye Kullanma ınternet kargo kredi kartı sanal dükkan SMS SSL