Sağlık Bakanı'ndan önemli açıklamalar

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Planı'nın ikinci kısmıyla ilgili bilgiler verdi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Planı'nın ikinci kısmıyla ilgili bilgiler verdi.

Akdağ, yaptığı açıklamada, "Yatan hastalar için hastaların tek başına bir odada, bir yatakta refakatçisinin de kendisi ile beraber olabileceği banyosu, tuvaleti olan oda düzenine geçiyoruz. Yoğun bakımlar da artık tıkış tıkış değil, birbirinden ayrıldığı odalar olacak. İzlem açısından ise hemşire ve doktorun daha güzel izlem yapabileceği odalar olacak," dedi.

Yapılan bu çalışmanın sağlık alanında hayata geçirilmesi planlanan ciddi bir reform olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Akdağ, hastalıkların iyileşme döneminde hastanın moralinin çok önemli bir yer tuttuğunu, bu yolla hastanelerde yatan hastalarının moral seviyelerinin de yükseltilerek, daha hızlı bir iyileşme dönemi geçirmelerinin amaçlandığını söyledi.

Aile Hekimliği konusuna da değinen Bakan Akdağ, "Aile hekimliği Türkiye'de yerleşti ama biraz heyecanını yenilemek gerekiyor. Bunun için bin tane sağlıklı yaşam merkezi kuracağız. Buralar aile hekimlerimiz için eğitim alanı olacak. Ayrıca aile hekimlerinin sayısını arttıracağız ve aile hekimi başına düşen vatandaş sayısını azaltacağız. Şu anda bu rakam ortalama 3.500 hasta. Bunu ilk etapta 3.000'altına düşüreceğiz, 2023'e kadar da 2.500'lerin altına, 2.000'lere düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece aile hekimleri hastalarına daha çok zaman ayırabilecek. Aile hekimlerinden performans olarak istediğimiz en önemli vazife, anne ve bebek ölümleri. Bu alanda büyük problemimiz vardı. Bir de aşılamalar. Bu problemi büyük ölçüde yendik," şeklinde bilgi verdi.

Hareketli Ambulans konusuna da değinen Akdağ, daha modern ambulanslar sayesinde durumu ciddiyet arz eden hastaların, hastanelere ulaşım sürecine kadarki süreçte daha yoğun bir ilk müdahaleye duydukları ihtiyacın da giderileceği müjdesini verdi.

Çağın gereksinimi olan yüksek teknolojinin, ilk olarak hastaların hakkı olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, sağlık alanındaki yeniliklerin vakit kaybetmeksizin hastanelere entegre edilmesi gerektiğinin altını çizerken, sadece teknoloji değil, insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek bir takım çalışmalarda da gözle görülür bir düzeyde aşama kaydedildiğini belirtti.

Sigarayla ve obeziteyle savaşın sürdüğünü, bu iki konunun halk sağlığı açısından sürekli gündemlerinde olduğunu da belirten Akdağ, bu iki konunun yanında diyabet ve kanser konusunda da çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti.

aile hekimleri aile hekimliği ambulans bebek bebek ölümleri diyabet doktor halk sağlığı hareketli ambulans hasta refakatçisi hastane hekim Kanser Obezite recep akdağ reform Sağlık sağlık bakanı Sağlıkta Dönüşüm Planı SİGARA