Paramotor nedir?

TAKİP ET

Diğer uçuş biçimleriyle karşılaştırıldığında nispeten düşük maliyetinin yanı sıra, paramotorun kolay taşınabilir, uçması kolay ve güvenli olma avantajı vardır

Diğer uçuş biçimleriyle karşılaştırıldığında nispeten düşük maliyetinin yanı sıra, paramotorun kolay taşınabilir, uçması kolay ve güvenli olma avantajı vardır.

Paramotor için kullanılan ekipman, parasail, motorlu paraşüt (PPC), paraşütle atlama ve bir kanopi altında diğer uçma biçimlerinden farklıdır.

İki tür paramotor vardır, ayakla fırlatma ve tekerlekle fırlatma (trike). Ayakla fırlatma paramotorunda pilot, güç ünitesine, motora ve kafes çerçevesine bir sırt çantası gibi tutturulmuş bir koşum takımı koltuğuna oturur. Yamaçparaşütü kanadı, yükselticiler ve Kevlar kanat hatları ile pilot koşum takımına bağlanır. Trike versiyonunda, pilot koşum takımı, motoru kanadın altında asılı olarak taşıyan küçük 3 veya 4 tekerlekli ultra hafif bir araca bağlanır.

Yerdeyken motoru taşıyabilmek ve kısa mesafeler koşmak da dahil olmak üzere uçmanın bazı fiziksel gereksinimleri vardır. Bir fırlatma sırasında, gerekli hareket, motorun ileri gücü ve motorun ağırlığını bir pilotun sırtından kaldıran kanat tarafından desteklenir; paramotor işin çoğunu yapar. Uçuş sırasında pilotlar, motorun ve pilotun tüm ağırlığını taşıyan planör kanadı ile oturur ve rahatlar. Eğitimden sonra uçuşun fiziksel olarak en çok yorucu bileşeni, genellikle pilotun motorun ağırlığını desteklerken ayaklarının üzerine inmesi gereken inişlerdir.



Spor ve teknoloji ilerledikçe, ekipmanın kalitesi daha verimli hale geldi ve vites daha hafif ve fırlatılması daha kolay hale geldi ve bu da birçok pilota kapıyı açtı. Çoğu kurulum tipik olarak 40 ila 80 kilogram ağırlığındadır.

Paramotor uçuşu öncelikle gün doğumunu takip eden iki-üç saat ve gün batımından iki-üç saat önce yapılır. Bu zaman dilimleri genellikle gün ortası termiklerinin dışında çarpmalara neden olabilecek en istikrarlı rüzgar koşullarını yaşar. Rüzgar koşulları, hakim rüzgarlar üzerinde 5 mil / saat'i geçmeyen rüzgarlarla 10-12 mil / saate kadar uçuş için uygun olabilir. Tecrübe ile bu sınırlar güvenli bir şekilde aşılabilir. Bir eğitim programının, hava durumuna dayalı karar verme üzerine derinlemesine bir kurs içermesi zorunludur.

Bazı yerler tüm gün uçuş için idealdir. Engellerin olmaması ve çeşitli arazi koşulları nedeniyle, birçok kumsalda karada laminer rüzgarlar görülür. Bazı sahil lokasyonlarında rüzgar hızının tutarlılığı ve rüzgar ve türbülans eksikliği, tüm gün ışığı saatlerinde uçuşu mümkün ve keyifli kılar.

Paramotor pilotlarını yöneten düzenlemelere göre, uçuşa tüm gün ışığında, özellikle resmi gün doğumu ve resmi gün batımı arasında izin verilir. Bu zaman çerçevesi, en az 3 kara mili görünür olduğu sürece, çarpışma önleyici ışık, eter yanıp sönen veya stroboskopik kullanım ile gün doğumundan önce ve gün batımından sonra alacakaranlık saatlerine 30 dakika uzatılabilir.

Hava durumu, koşulların uçabilir olup olmadığını belirlemede göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biridir. Koşulların uçuş için güvenli olup olmadığını belirlemek için rüzgar hızı, yönü ve sert rüzgarları bilmek çok önemlidir. Hava durumu radarı, olumsuz rüzgarlara, yağmura, virga'ya ve daha fazlasına neden olan ve paramotor pilotları için tehlikeli olabilecek potansiyel fırtına sistemlerinden haberdar olmak için kontrol etmek için iyidir.

Paramotorlar nerede uçabilir?

Çok küçük bir alandan doğru koşullarda bir paramotor fırlatılabilir. İdeal bir konum, ağaçlar, enerji hatları ve yapılar dahil olmak üzere yakındaki engellerden arındırılmış, düz, açık bir alan olacaktır.

Yerel düzenlemeler ayrıca paramotorların fırlatıp uçabileceği alanları da sınırlar. Halka açık parklar, paramotor pilotları için düzenli olarak ideal bir yerdir, ancak tüm park müdavimleri gürültülü makinelerimizle alanı paylaşmaktan hoşlanmaz. Birden fazla durumda, yerel yönetmelikler, paramotorları bir bölgedeki izin verilen faaliyetlerin dışında tutmak için değiştirildi. Bir kalkış ve iniş konumuna izin verildiğinden ve yakınlardaki insanların ileride kullanmak üzere uçuş noktalarımızı korumalarına saygı duyulduğundan emin olmak önemlidir.

Yasal olarak, yerle görsel referans her zaman korunmalıdır, bu da bulutların üzerinde uçuşa yer hala görülebildiği sürece izin verildiği anlamına gelir. Bir pilotun uçtuğu hava sahasına bağlı olarak, muhafaza edilmesi gereken bulut açıklıkları (bulutların üstünde, altında ve yanında mesafeler) vardır.

Gökyüzünde olmak pilotları kuşlar, dronlar ve uçaklarla aynı arenaya koyacaktır. Bir eğitim programı, uçuşun yasal ve güvenli yerlerde yapıldığından emin olmak için FAA havacılık haritalarının nasıl okunacağına ve anlaşılacağına ilişkin talimatları içermelidir.

PARAMOTORLAR NE KADAR YÜKSEK UÇUR?
Paramotorlar, özel izin olmaksızın E ve G sınıfı hava sahasında uçabilirler. ABD'de bu, yasal olarak uçulabilecek en yüksek seviyenin 18.000 fit (MSL) olduğu anlamına gelir. Motor ve kanat kombinasyonu, tırmanma oranını ve ne kadar yükseğe çıkabileceğini belirleyecektir. Genel olarak, paramotor pilotları, inanılmaz özgürlük ve keşif duygusunun tamamen emilebildiği 300-500 fit arasında uçmayı tercih ederler. ABD dışında 30.000 fitlik bir alanda rakım kayıtları yapılmıştır.

PARAMOTORLAR NE KADAR HIZLI UÇUR?
Başlangıç ​​seviyesindeki planörlerin çoğu saatte 25 ila 30 mil arasında uçar, ancak kalkışlar ve inişler çok daha yavaş bir hızda yapılır ve çeşitli fitness seviyelerindeki insanlar tarafından kolayca yürüyerek yapılır. Uzman dereceli planörler, saatte 50 milin üzerinde bile önemli ölçüde daha hızlı uçabilirler. Daha büyük ve daha güçlü bir motor, daha hızlı uçmaya değil, daha hızlı bir tırmanma oranına dönüşecektir.



Yönetmeliklere (AC 103-7) göre, düz uçuşta tam güçte ultra hafif bir aracın (paramotorlar dahil) maksimum hızı 55 deniz milini (yaklaşık 63 mil / saat) aşmamalıdır. Bu bir performans sınırlamasıdır, yani daha hızlı uçuş yapabilen araçların düzenlemelere uymayacağı ve bu nedenle ultra hafif bir araç olarak kabul edilmeyeceği anlamına gelir.

Kiminle uçabilirim?
Paramotor topluluğu, uçma tutkusunu paylaşan çeşitli kadın ve erkek gruplarından oluşur. Spora dahil olmak, harika bir grup insanla tanışma, yeni arkadaşlıklar kurma ve küçük, sıkı sıkıya bağlı bir topluluğun parçası olma fırsatı sunar.

Paramotor pilotlarından oluşan gruplar, birlikte uçmanın zevklerini paylaşmak için her gün dünyanın dört bir yanında yerel olarak bir araya geliyor. ABD'de düzinelerce yerel kulüp vardır ve her yıl ABD genelinde özellikle paramotor pilotlarına ve onlara katılan ailelerine hitap eden 20'den fazla uçuş etkinliği düzenlenmektedir. Birçok grup, yeni uçuş alanları hakkında bilgi edinmek ve birlikte gökyüzüne çıkmak için yeni paramotor arkadaşlar bulmak için sosyal medyayı kullanıyor.

Nerede uçacağınızı başka bir kişiyle uçmak veya bilgilendirmek iyi bir güvenlik uygulamasıdır. Sert rüzgar koşullarında, bir kanat arkadaşına sahip olmak, bir pilotun yerdeyken sürüklenmesini önleyebilir. Talihsiz iniş olayında (fırlatmadan farklı bir yere plansız iniş) sizi ve ekipmanınızı alabilecek birine sahip olmak çok yardımcı olabilir.

Yeni konumlarda uçarken, bölge hakkında bilgi edinmek için yerel bir pilotla temasa geçmek iyi bir güvenlik uygulamasıdır. Bu tür bilgiler, potansiyel uçuş tehlikelerini, paramotorlara duyarlı olan veya kabul etmeyen alanları, bölgenin tipik rüzgar modellerini ve daha fazlasını içerebilir.

Uçmaya Nasıl Başlanır
Eğitim gerekli olmasa da, resmi talimat, yeni pilotların ultra hafif aracı güvenli ve uygun uzmanlıkla kullanmak için gerekli tüm bilgileri edinmelerini sağlayacaktır. Doğru eğitimle birçok pilot, eğitim programlarının maliyetini kolayca aşabilecek daha az ekipman hasarı ve fiziksel yaralanma vakasına sahip olacaktır. Örgün eğitim, eğitimsiz bir pilotun kendi başına öğrenmesi için yıllar sürebilecek bilgili ve deneyimli pilotlar öğretme becerilerine ve tekniğine sahip olacaktır.