Nasıl Abdest Alınır?

TAKİP ET

Abdest almak namazın birinci şartıdır

Abdest almak namazın birinci şartıdır. Hem fiziki hem de manevi temizliği simgelemesi açısından önemlidir. Hiçbir namaz abdest alınmadan kılınmaz. Abdestin de usulüne uygun bir şekilde alınması gerekiyor. Bu hem beden temizliğini hem de ruh temizliğini yansıttığından namaza durulduğunda Allah'ın huzurunda da tertemiz olmak manasına geliyor. Abdestin hem farzları hem de sünneti vardır ve her namaz öncesi abdest alınması farzdır. Abdestin usulüne uygun bir şekilde alınması için nasıl abdest alınır konusu oldukça önemlidir.

Ellerin Yıkanması

Abdeste başlamadan önce niyet edilir ve niyet edildikten sonra öncelikle ellerin yıkanması ile abdeste başlanır. Her iki el bilekten parmak aralarına kadar yıkanarak elleri yıkama işlemi bitirilerek sonraki aşamaya geçilir.

Ağza Su Alınması

Abdest alırken ikinci aşama ağıza su alınmasıdır. Bunun için sağ ele üç defa su alınarak ağız içerisine su dökülür ve su ağızda çalkalanarak ağızdan çıkarılır. Bu işlem 3 defa yapılarak ağıza su verme işlemi bitirilir.

Buruna Su Alma

Sonraki aşamada ise avuç içerisine alınan su ile su buruna çekilir ve son olarak da sol el ile burun sümkürülerek burun için temizlenir.

Yüzün Yıkanması

İki avuç içerisine su alarak çene altından saç bitimine kadar yüzler yıkanır. Bu işlem üç kez yapılarak yüz yıkama işlemi bitirilir.

Sağ ve Sol Kolu Yıkama

Önce sağ kol sonrada sol kol dirseklere kadar üçer defa yıkanarak sağ ve sol kolun temizlenmesi işlemi sona erer.

Başı ve Kulakları Mesh Etmek

Öncelikle avuç içerisinde alınan su ile başın dörtte bir kısmı mesh edilir. Başın mesh edilmesinden sonra ise serçe parmaklar ile kulaklar mesh edilir. Kulakların arka kısımları da baş parmaklar ile mesh edilir.

Boyunun Mesh Edilmesi

Serçe ve baş parmakların kullanılmayarak yüzük, işaret ve orta parmaklar ile boyun kısmı mesh edilir.

Ayakların Yıkanması

Abdestin en son aşaması olan ayakların yıkanması her iki ayakların parmaklardan başlanmak suretiyle topuk kemiğine kadar üçer defa yıkanması işlemi ile abdest alma işlemi son bulur.

Abdest almak nasıl abdest alınır