Mustafa Fidanboy'dan elma tavsiyeleri

TAKİP ET

Ne kadar çabalansa da henüz "Karaman Elması" ülke gündeminde hak ettiği bilinirliğe ulaşmayan elma, Karaman'ın hem ekonomisinde söz sahibidir, hem de içerdiği besin değeri ile sofralarında

Ne kadar çabalansa da henüz "Karaman Elması" ülke gündeminde hak ettiği bilinirliğe ulaşmayan elma, Karaman'ın hem ekonomisinde söz sahibidir, hem de içerdiği besin değeri ile sofralarında.

Karaman'ın sevilen işadamlarından Mustafa Fidanboy da bu değerli meyvemize dikkat çekmek için güzel bir video ile sesleniyor okurlarımıza. Mustafa ve Hüseyin Ahmet ile izleyen herkesin canını çektiren bir elma videosu paylaşan Fidanboy; "Yemekten önce bir tane elma yemek tok tutar, kilo vermemize de çok faydalıdır. Rüyada elma görmek, bolluğa huzura işarettir. Hergün efelerime 1 tane elma mutlaka yediririm, tavsiye ederim." diye de not düşmüş.

Fidanboy ailesine teşekkür ediyor ve elma ile ilgili bilinmesi gereken bir kaç bilgiye de biz yer vermek istiyoruz.

Karaman bir elma şehri. Her ne kadar Orta Anadolu için "Tahıl Ambarı" dense de, bu durum Karaman için, "Elma Ambarı" olarak da kabul edilebilir. Ziraat Odası’nın açıklamalarına göre sadece kayıtlı olan elma bahçesi miktarı 21 bin 273 hektar alanda 6 milyon elma ağacı. Tabi bir de buna kayıtlı olmayan ağaçlar ve alanlar eklendiğinde bir hayli büyük bir üretimin var olduğu gerçeğiyle karşılaşıyoruz.

Yine Ziraat Odası’nın verilerine göre Karaman’daki elma bahçelerinde yılda 450-500 bin ton civarında elma yetiştirilmekte. Bu da Karaman’ın Türkiye'nin üretiminin 5'te birine sahip olduğu anlamına geliyor. Bazen soğuk havanın sebep olduğu don ve yine iklim şartlarından ileri gelen dolu yağışları ile rekolte düşüş gösterse de Karaman, elma üreticiliği konusunda Türkiye’nin lokomotifi konumunu korumaya devam ediyor.

Birçok çeşidi olan elma, hemen hemen her mevsim yenebilen nadir meyvelerden. Tabi soymadan yemek, onca faydası olan elmanın kabuğundaki çeşitli lifleri ve vitaminleri de almamızı sağlıyor.

Bir orta boy elma, yaklaşık 4 gr. lif içerdiğinden bunun faydası ilk olarak kolesterole yansıyor. Kolesterolü dengelemek adına günde dört orta boy elma yemek ve özellikle bunu da aç karnına tüketmek, kolesterol dengesi açısından oldukça faydalı. Tabi, elmanın içeriğinde bulunan lif, aynı zamanda uzun süre tok hissetmenizi sağlayacağından, fazla kilolarınızdan açlıkla savaşmadan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Bir büyük boy elma yaklaşık 95, ufak boysa 60 kaloridir olduğu için, vücudunuz gerekli vitamin ve mineralleri aldığından, yağ yakım süreciniz hızlanacaktır.

Elma, solunum yollarınız için de doğal bir onarıcıdır. Günde iki adet elma tüketmek, özellikle elmanın kabuğunda bulunan quercetin adlı anti-oksidan maddeden daha fazla yararlanmanızı ve bunun sayesinde daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olmanızı sağlar.

Elmanın içerdiği  C ve E gibi anti-oksidan vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Bir orta boy elma yaklaşık 8 mg. kadar C vitamini içerdiğinden ve günlük alınması gereken C vitamini, erkek ve kadınlar için 90 mg. olduğundan, bu değerin günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 12’sini karşılamakta. Haliyle kış mevsiminde bol bol elma tüketmek, olası kış hastalıklarına karşı güçlü bir savunma yapmamızı sağlamakta.

Elma, sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan asetilkolin adlı maddenin de oluşmasını sağlar. Bu da Alzheimer riskini oldukça aza indirir. Beyin ve sinir sisteminin ihtiyacı olan en önemli maddeyi içinde bulundurması bakımından elma, yaşlanmayı büyük oranda önleyerek, akıl sağlığının korunmasına da yardımcı olmaktadır.

Tabi bunca faydasının yanında başka bir faydası daha var ki, bu oldukça önemli. 2004 yılında Fransız araştırmacıların yaptıkları çalışmalar sonucunda elmanın, kolon kanserini önlemede en önemli besin olduğu bilimsel bir gerçek haline dönüştü. Bunun yanında 2007 yılında yapılan bir başka araştırmayla da elmanın içerdiği triterpenoids adlı etken maddenin, yine kolon, akciğer ve meme kanseriyle mücadelede çok önemli bir yer tuttuğu da ispatlandı.

Arjantin elma elma çeşitleri elma üretimi elmanın faydaları golden hüseyin ahmet fidanboy Karaman karaman elması mustafa fidanboy star king