Motorine köklü düzenleme yapıldı

TAKİP ET

EPDK'nın düzenlemesiyle satışı yapılan her 200 litre motorin en az 1 litre biodizel içerecek

EPDK'nın düzenlemesiyle satışı yapılan her 200 litre motorin en az 1 litre biodizel içerecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mazot olarak da adlandırılan akaryakıt ürününe binde 5 biodizel harmanlamasını zorunlu hale getirdi.

2018 yılı itibariyle yürürlüğe girecek düzenlemede halen biodizel motorin harmanlamasını isteğe bağlı kullanan akaryakıt şirketlerine, istasyonda satışa sunulmadan önce zorunlu taban getirilmesi kararlaştırıldı.

Bu düzenleme ile rafinericiden temin edilen veya ithal motorinin toplamına en az binde 5 oranında bitkisel atık veya yerli tarım ürünlerinden üretilmiş biodizel harmanlaması yapılması zorunlu olacak. Bu hesaplamayla piyasada satılan her 200 litre motorin en az 1 litre biodizel içerecek.

Biodizel üretiminin gıda güvenlik sınırlarını tehdit etmeyecek şekilde artırılması gereğini de dikkate alan EPDK, biodizel üretim kapasitesinin etkin kullanılması için yatırımların teşvik edilmesini, yerli tarımın desteklenmesini ve bitkisel atık yağ toplayıcılığınının da teşvik edilmesini sağlayacak.

EPDK'nın binde 5 oranında biodizel harmanlama düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak 2018 yılı itibari ile zorunlu olacak.

biodizel biodizel harmanlaması biodizel motorin harmanlaması Biodizel üretimi bitkisel atık yağ toplayıcılığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu epdk ithal motorin mazot rafineri resmi gazete