MERKEZ BANKASI'NDAN YILIN İLK FAİZ AÇIKLAMASI

TAKİP ET

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısına ilişkin sonuçları açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısına ilişkin sonuçları açıkladı. PPK kararlarına göre, üst bant 9.25'e çıkarıldı.


Açıklanan karara göre faiz üst bandı %9,25 olurken, geç likidite penceresi faizi %11'e yükseltirken, politika faizi ise %8'de sabit tutuldu.


Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre; "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." denildi.


Alınan kararın öncesinde faiz koridorunun alt bandı %7.25, politika faiz yüzde %8, üst bant ise yüzde %8.50 seviyesindeydi. Geç likidite penceresinin oranı ise %10 seviyelerinde seyrediyordu.


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Aralık ayını pas geçerek politika faizini ile faiz koridorunu sabit bıraktı.


Buna göre Merkez Bankası Aralık ayında marjinal fonlama oranını %8.50, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %8, koridorun alt bandını ise %7.25 düzeyinde sabit tuttu.


Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararından sonra doların yönü merak konusuydu. Bu kararın dövizin durumuna yansımaları ise gecikmedi. Dolar/Türk Lirası paritesinde düşüş başlarken, ihale öncesinde 3.7625 seviyesinde olan Dolar/TL kademeli olarak gerilemeye başlarken, saat 13:24'te 3.7391/3.7414 seviyelerine kadar indi.

2017 9.25 Aralık dolar Dolar/Türk Lirası doların yönü enflasyon faiz faiz üst bandı likidite marjinal marjinal fonlama merkez bankası Para Para Politikası Para Politikası Kurulu parite politika politika faizi PPK repo türk lirası üst bant