MEB'TEN ÖĞRETMEN ADAYLARINI ÜZECEK AÇIKLAMA

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, 100.000 öğretmene ihtiyaç duyulduğunu, fakat şu anda 1.000.000 öğretmen adayının atama beklediğini belirtti.

Türkiye Özel Okullar Derneği'nin Antalya'daki Eğitimde Öngörüler sempozyumunda konuşan Aktekin, şunları söyledi;

"Her üniversite bitiren iş beklentisiyle hayata atılıyor. Rakamlar ortada. Öğretmen olarak atanmayı ümit eden 1 milyona yakın aday var. Eğitim fakültesinde okuyan 228 bin, Fen-Edebiyat ve İlahiyat fakültelerindekilerle birlikte 100 bin civarında, formasyon alanlarla yaklaşık 1 milyon aday atamayı devletten bekliyor. Oysa ihtiyacımız 100 bine yakın. Onların öğretmen olamazlarsa başka sektörlerde istihdamı için seçmeli derslerle transfer edilebilir beceriler edinmelerini düşünmeliyiz. Tarih okuyan artık müzeciliğe, turizm rehberliğine; Türk dili edebiyatı okuyan yerel gazetecilik ya da yayıncılığa; matematik okuyan bankacılık veya sigortacılığa yönelsin, özel sektöre gitsin. Her şeyi devletten beklemeyelim. Özel sektör de atama bekleyen 1 milyonluk öğretmen havuzundan faydalanmalı, kolejler buradan öğretmen almalı, üniversiteler araştırma görevlisi olarak yararlanmalı.”

Aktekin’in açıklamasına benzer bir açıklama da 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Ömer Dinçer’in öğretmenler hakkında sarf ettiği sözleri akla getirdi.

Dinçer o dönem sorunlarını aktarmak için yanına gelen öğretmenlerin durumlarına aldırmaksızın, “Ben öğretmen olmak isteyenleri Eminönü Camii’nin önünde bekleyen güvercinlere benzetiyorum; bekliyorlar ki biri önlerine yem atsın. Allah’tan çocuklarım memur olmadılar,” diyerek eleştirmiş, gelen tepkiler üzerine de geri adım atmayarak, “Eğitim Fakülteleri’nden her mezun olan öğretmenlik yapacak diye bir kural yok, başka işler yapmaya gayret etsinler,” demişti.

Gelinen noktada atama bekleyen öğretmen adaylarının durumunda bir değişiklik olmadığı ve bundan sonra da olmayacağı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

atama atanamayan EĞİTİM Eğitim Fakülteleri eğitim fakültesi eğitimci eğitimde öngörüler Eminönü Camii fen edebiyat formasyon ilahiyat MEB Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen öğretmen adayları ömer dinçer özel sektör semih aktekin üniversite