MALİYE BAKANINDAN SEVİNDİRİCİ AÇIKLAMA

TAKİP ET

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Ağbal ilk olarak önümüzdeki günlerde yapılacak olan referandumun maliyeti hakkında bilgiler verirken "YSK referandum çalışmalarını yürütüyor. Arkadaşların yaptığı ilk maliyet çalışmalarına göre, yaklaşık 190 milyon TL civarında Merkezi Yönetim Bütçesinden seçim harcamaları kapsamında gider gerçekleştirilecek. Gerek Devlet Malzeme Ofisi, YSK'nın talepleri doğrultusunda seçim hazırlıklarına çalışıyor, gerekse de ilgili arkadaşları koordine ediyor. Herhangi bir sorun yok referandum ile ilgili bütün hazırlıklar devam ediyor," diye konuştu.

Ağbal, Resmi Gazete'de bugün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan vergi düzenlemeleriyle ilgili olarak da, "Yaptığımız hesaplamalara göre, gerek ÖTV gerek KDV'de yaptığımız düzenlemelerin bütçeye yaklaşık 1 milyar TL maliyeti olacak,” dedi.

Bakan Ağbal ayrıca, yine bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı doğrultuısunda 3 önemli sektör için vergi indirimine gidildiğini ve mevcut indirimleri uzattıklarını belirterek, ilk olarak vatandaşın yoğun olarak satın aldığı mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde vergi indirimleri yürürlüğe koyduklarını kaydetti. Ağbal, önümüzdeki 3 ay süresince KDV oranını mobilyada yüzde 18'den 8'e düşürdüklerini, beyaz eşyadaki yüzde 6,7 ÖTV'yi de sıfırladıklarını bildirdi. Bu yapılan çalışmanın vatandaşların alışverişlerine olumlu yansıyacağını düşündüklerini belirten Ağbal, bu durumun daralan ekonomik gidişatta bir rahatlama yaratacağını beklediklerini belirtti.

Enflasyon konusuna da değinen Ağbal, enflasyon artışında kurun, gıda fiyatlarının ve yılın son çeyreğindeki vergi düzenlemelerinin etkili olduğunu belirterek, "Yılın ilk yarısında enflasyon yukarı yönlü bir patika izlese de yılın ikinci yarısından itibaren aşağı gelerek, yıl sonunu yüzde 8 olarak bitireceğini söyleyebiliriz. Merkez Bankasının en son yapmış olduğu tahmin bu." diye konuştu.

Son olarak, başta tütün ve alkollü içkilerde olmak üzere bu yıl içinde bir vergi artışının olup olmayacağının sorulması üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2017'de hiçbir şekilde bir vergi artışı planımız yok," diye konuştu.

1 milyar TL 190 milyon TL alkollü içkiler Anadolu Ajansı bakanlar kurulu beyaz eşya Devlet Malzeme Ofisi enflasyon KDV Maliye Bakanı mobilya Naci Ağbal ÖTV Referandum resmi gazete seçim hazırlıkları TÜTÜN vergi artışı vergi indirimi YSK