Makarnalık buğday geliştiriyorlar

TAKİP ET

Anadolu'da bulgur üretmek için en iyi tohum olan Ahmet buğdayı ile yerel durum buğdaylarının kalite ve özellikleri iyileştirilerek Türk tarımına kazandırılacak

Anadolu'da bulgur üretmek için en iyi tohum olan Ahmet buğdayı ile yerel durum buğdaylarının kalite ve özellikleri iyileştirilerek Türk tarımına kazandırılacak.

Duru Bulgur A.ޞ. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile Ar-Ge sözleşmesi imzaladı. İmzalanan sözleşme ile bulgur üretimine uygun yerli makarnalık buğday tohumu geliştirilecek.

Bulgur üretiminde kullanılan buğdayın kalitesinin, geleneksel yöntemlerle artırılmasının hem bulgur kalitesine hem de ürün çeşitliliğine doğru orantıda yansıyacağına inandıklarını söyleyen Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, kurucuları Ziya Duru'nun bulgur üretiminde kullandığı yüksek kalite ve lezzete sahip eski buğdaylara sahip çıkarak, yeniden üretimde kullanmak istediklerini ifade etti.



Konuyla ilgili bilgiler veren KMÜ Biyomühendislik Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın, projeyle çok kaliteli ürüne vermesine rağmen yetiştiriciliği ülkemizde çok azalmış durumda olan Anadolu buğdaylarını kullanılarak sert durum buğdayın kalitesinin iyileştirileceğini belirtti.

İki yıl sürecek Ar-Ge çalışmasında KMÜ Biyomühendislik Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ceren Bayraç, Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, Gıda Teknolojisi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Cafer Akyürek ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Kadir Sabancı da araştırmacı olarak görev alacak.

Farklı disiplinlerden araştırmacıları bir araya getirerek, ülkemizin en değerli doğal kaynaklarından olan buğdayın kullanımı ile tarım sektörüne ekonomik katkı sağlaması ve yerel buğdaylarımızın tarıma tekrar kazandırılması hedeflenen proje, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru'nun imzasıyla yürürlüğe girdi.

Abdulvahit Sayaslan Ahmet buğdayı Anadolu Anadolu buğdayları AR-GE buğday tohumu Bulgur üretimi Cafer Akyürek Ceren Bayraç Duru Bulgur durum buğday ihsan duru Kadir Sabancı karamanoğlu mehmetbey üniversitesi kmü Makarnalık buğday Nevzat Aydın Türk tarımı