Lavanta deneme hasadı beğenildi

TAKİP ET

Karaman'ın Karacaören Köyünde ekilen lavanta bitkisinin, deneme hasadı yapıldı

Karaman'ın Karacaören Köyünde ekilen lavanta bitkisinin, deneme hasadı yapıldı.

Sulama problemi yaşanan kıraç arazilerde, rağbet görmesi beklenen lavanta bitkisi için, Karacaören'deki deneme hasadından elde edilen verim beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Dünyada en fazla ticareti yapılan uçucu yağ bitkilerinden birisi olan lavanta, hoş kokusu ile genel olarak parfümeri, ilaç sanayisi, sabun ve diğer endüstri kollarında da kullanılıyor.

Piyasalardaki değeri 75 - 100 avro civarında lavanta yağı, bitki yetişkin hale geldiğinde (3 yıl), dönümden 8 - 10 kilogram civarında elde edilebiliyor.

Lavandula Angustifolia, lavanta bitkisinin en yüksek verim elde edilen cinsi ve özellikle Bulgaristan'da yetiştiriliyor. En çok bilinen türler ise, Sevtopolis, Drujba, Yubilenia, Hemus, Hebar, Raya ve Karlovo.

Bulgaristandaki Trakya Üniversitesi Tarım, Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde, gaz kromatografisi tekniği ile yapılan analizlerde, Sevtopolis türü lavantanın yağı kalitesinin (yüksek oranda linalil asetat, düşük oranda kafur) en iyi değerleri verdiği belirlenmiş.

Lavantanın Karaman'daki dağlık ve kuru arazilerde ekime elverişli olması ve çalıgiller türüne at olan bitkinin her yıl tekrar ekim gerektirmemesi ve ortalama ömrünün 30 - 40 yıl arasında olması nedeniyle popülaritesinin artacağının tahmin edildiği bilgisini veren Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, bünyelerindeki ziraat mühendislerinin, önümüzdeki yıllarda lavanta ekiminin teşvik edilmesi, pazarının genişletilmesi için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Bilim ve Teknoloji Enstitüsü bulgaristan deneme hasadı Drujba Hebar Hemus Karacaören Köyü Karaman Karaman Ziraat Odası Karlovo Lavandula Angustifolia lavanta bitkisi Raya recep muğlu Sevtopolis Tarım Trakya Üniversitesi uçucu yağ Yubilenia