KMÜ'DE CEHALET VE CAHİLİYE KONFERANSI

TAKİP ET

Yrd

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, cahiliye döneminde 'azgınlık, serkeşlik, arzuların etkisinde kalma, hayvanî içgüdülere boyun eğme' gibi anlamlarda kullanıldığını belirttiği cehalet ve cehl kavramlarının İslam literatüründe ilk akla gelen şekliyle 'bilmenin zıttı' olarak yer aldığını söyledi.

"Cehaletin, bilgisizlikten çok daha farklı ve geniş bir anlama sahip olduğunu anlıyoruz. Vahşetin, haksızlığın, ahlaksızlığın, adaletsizliğin son derece yaygın olduğu şirk toplumlarının İslam’la tanışmadan önceki haline ’cahiliye toplumu’ denilmesinin sebebi budur. İnsanlardaki cehalet, onları şirke, sapıklığa ve haksızlığa, ölçü ve kural tanımazlığa sevk eden bir fonksiyona sahiptir." diyen Yrd. Doç. Dr. Duran Ali Yıldırım, cehaletin aynı zamanda bilgisizlik, kibir, bozgunculuk, serkeşlik gibi anlamlara gelen bir ahlak terimi olarak da kullanıldığını ifade etti.

Cahiliye döneminde din ve inanış olarak putperestliğin yaygın olduğunu, her aileyi temsil eden bir put bulunduğunu ve putların dışında bir üst tanrının da varlığına inanıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, bu dönemde yaşayan insanların bir adım sonrasını düşünmeden hareket eden, kural dışı yaşamayı seven bir kitleden oluştuğunu belirterek bu insanların bilmeyen değil aksine bildiklerini inkar eden ve bu yönde hareket eden kişiler olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım son olarak Cahiliye dönemini en iyi anlatan kaynağın Kur’an-ı Kerim olduğunun altını çizerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Cehalet kelimesini Kur’an-ı Kerim üzerinden anlamaya çalışma sebebimiz Kur’an-ı Kerim’in yalnızca bizler için değil aslında o topluma inmiş olmasından kaynaklanmasıdır. Kur’an-ı Kerim o dönemde yaşayan toplumun bütün davranışlarını ele alıyor. Bu yüzden Cahiliye toplumunu anlayacağımız en önemli kitap Kur’an-ı Kerim’dir.”

Konferans,  konuya ilişkin soru ve fikirlerin paylaşılmasıyla sona erdi.

câhiliye cehalet Cehâlet ve Câhiliye cehl Duran Ali Yıldırım islami ilimler fakültesi Karaman karamanoğlu mehmetbey üniversitesi kmü konferans kuranı kerim