"Kısa çalışma ödeneği" uzatıldı

TAKİP ET

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesi ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanması kararı alınmış ve uygulaması devam ediyordu

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesi ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanması kararı alınmış ve uygulaması devam ediyordu.

Bu düzenlemeye ilişkin yeni bir karar yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararına göre, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 23. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde, yeni tip koronavirüs nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçesiyle 30 Haziran 2020'ye kadar kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, 30 Haziran 2020 tarihli 2915 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan 2 aylık süreden sonra başlamak üzere 2 ay daha uzatıldı.



İşten çıkarma yasağı ile ilgili de düzenleme yapıldı

İş Kanunu'nun geçici 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen süreler de 17 Kasım 2020'den itibaren 2 ay uzatıldı.

Tüm iş veya hizmet sözleşmeleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri haricinde, işveren tarafından feshedilemiyor.

Ayrıca düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ayı geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilirken, ancak böyle bir durum, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyecek.