Kırıklara yaklaşım ve ilk yardım

TAKİP ET

Bir önceki yazımızda, ilk yardımın tanımı, temel kurallarının neler olduğu, hayatımızda neden bu denli önemli olduğu ile ilk yardımcının özellikleri ve 112 Acil numarası arandığı zaman doğru ve etkili

Bir önceki yazımızda, ilk yardımın tanımı, temel kurallarının neler olduğu, hayatımızda neden bu denli önemli olduğu ile ilk yardımcının özellikleri ve 112 Acil numarası arandığı zaman doğru ve etkili iletişimin nasıl sağlanabileceği konusunda sizlerle bilgiler paylaştık.

Bugünkü yazımızda kırığın tanımının ne olduğu, kırığın çeşitleri, belirtileri ve ilk yardım olarak nelerin yapılması gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

KIRIK NEDİR

Kırığı kısaca kemik bütünlüğünün bozulması olarak tanımlayabiliriz.

KIRIK ÇEޞİTLERİ NELERDİR

Bilmemiz gereken bir diğer husus kırıkların kaç çeşit olduğudur. Bu ayrımları bilmemiz yapacak olduğumuz ilk yardım müdahalelerinde yaraya yaklaşımımızda bazı farklılıklar gösterecektir.

Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ancak kırık kemik uçları deriden dışarı çıkmamıştır. Bu tür kırıklara kapalı kırık denilmektedir.

Açık Kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ve kırık kemik uçları deriden dışarı çıkarak görülebilmektedir. Unutulmamalıdır ki vücut dışına çıkan kemik uçları beraberinde ciddi enfeksiyon ve kanama riski de taşımaktadır.

Parçalı Kırık: Kemik birden fazla yerden kırılmıştır.

Peki kırıklarda belirtiler nelerdir. Biz kırığı nasıl tanıyabiliriz.

KIRIK BELİRTİLERİ


Yaralanan bölgenin hareket ettirilmesi ile artan ağrının olması

Yaralanan bölgede şişlik ve kanamaya bağlı olarak morarma olması

Yaralanan bölgede hareketlerde kısıtlılık ve işlev kaybının olması

Yaralı bölgede şekil bozukluğu olması

KIRIОIN YOL AÇABİLECEĞžİ BAZI OLUMSUZ DURUMLAR NELERDİR

Kırığın meydana geldiği bölgede damar, sinir ve kaslarda yaralanma, sıkışma meydana gelebilir. Buna bağlı olarak kırık bölgesinde ciltte solukluk, soğukluk ya da dokunma ve hareketle aşırı hassasiyet oluşabileceği gibi, kırık olan bölgede nabız alınamaması gibi durumlar gelişebilir.

KIRIKLARDA İLK YARDIM NASIL OLMALIDIR


Mutlak suretle ilk yardımdan önce, olay yerinin, kendimizin ve yaralının güvenliğinin sağlandığından emin olunmalıdır.

Hayatı tehdit eden başka yaralanmalar var ise öncelik bu yaralanmalara verilmelidir. (Örneğin yaralının ciddi bir kanaması var ise öncelikle buna müdahale edilmelidir. )

Hasta ya da yaralı hareket ettirilmemelidir.

Ani hareketlerden kaçınılmalı ve kırık kemik düzeltilmeye çalışılmamalıdır.

Kırık kemik kol ve el bölgesinde ise kırık yerinde şişme olabileceğinden saat, yüzük, bilezik vb. takılar çıkartılmalıdır.

Kırık bölge asla hareket ettirilmez

ޞayet açık kırık var ise bölgede enfeksiyon oluşmaması için kırık kemik uçları temiz bir bezle kapatılmalıdır.

Sağlık ekipleri olay yerine ulaşamadı ise ve hasta ya da yaralıyı taşımak gerekir ise kırık bölge alt ve üst eklemi de içine alacak şekilde tahta, karton, ağaç dalı vb. sert bir cisimle tespit yapılır. Böylece kırık kemik uçlarının hareket ederek çevre doku, damar, ve sinirlere zarar vermesi engellenmiş olur.

Tespit yapılan bölge yukarıda tutularak dinlenmeye alınır.

Hasta sıcak tutulmalı ve tıbbi yardım 112 aranmalıdır.

ilk yardım ilkyardım kırık tapder