Karamanoğulları'nın son sığınağı Mennan Kalesi

TAKİP ET

Mennan Kalesi : Mennan sığınılan sığınılacak yer anlamındadır

Mennan Kalesi : Mennan sığınılan sığınılacak yer anlamındadır. Mennan kalesi bu tarife uyabilecek en doğru yerdedir.

Kale Ermenek Mut, Gülnar yolu üzerinde Ermenek ve Erik çaylarının birleştiği yere yakın olan bir dağın üzerine kurulu tabi bir kaledir. Alınması bir hayli zor savunulması kolay bir kale olarak, tarihteki yerini hak ederek almış olan Mennan, top menzili dışında olma özelliği ile birçok kavme ve orduya sığınaklık ve barınaklık yapmıştır.

Mennan Kalesi Hititler, Lidyalılar, Asurlar ve Persler zamanını görmüş daha sonra Selevkos, Roma, Bizans ve Araplar en sonra da Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı devirlerini yaşamıştır. Haçlı seferlerinin üçüncüsünde haçlılar Mennan'a sığınarak Selçuklu akınlarından kurtulmaya çalışmışlardır. Karamanoğulları Kaleyi tamir etmişlerdir. Kalede halen depolar sarnıçlar ve bina kalıntıları bulunmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet Devrinde Karamanoğulları Pir Ahmed Bey, Osmanlılar'la yaptığı savaşı kaybederek Mennan Kalesi'ne sığınmış ancak onu adım adım takip eden Osmanlı sadrazamı Gedik Ahmed Paşa, Mennan Kalesi önlerine toplar getirterek kaleyi yerle bir ettirmiştir. Mennan Kalesi, bugün bile heybetinden bir şey kaybetmemiş halde o eski asırları arar gibidir. Issızlığını tarihine taşlarına ve yıkık surlarının şahit olduğu hazin bekleyişini sürdürerek kim bilir daha ne kadar sürdürecek Mennan Kalesi.

Karaman Ermenek ilçesinden Ilısu Avurga Köyü yol ayrımına gelmeden 10. km'dedir. Daha kolay bir tarifle Ermenek ilçesine 18 km uzaklıkta baraj kretini geçer geçmez sola, Kazancı yoluna girilip 10 km yol alınarak kale levhasını gördüğünüz noktada 5 kilometre orman içinden dik bir tırmanışla 1 saatte ulaşırsınız. Tüm zahmete değecek. Muhteşem Toroslar'ın sakladığı kale tarihe meydan okuyor.

Hazır Ermenek'e kadar gelmişken Narlısu'da çay içmeden, Meraspoli Mağarasını, Gökçeseki'yi, Zeyve'yi,
Tol Medrese'yi, Ulu Cami'yi, Tarihi Evleri, Firan Kalesi'ni, Köristan'ı görmeden, baraj gölünde yat sefası yapmadan, Ermenek helvasının tadına bakmadan dönmeyiniz.

Fedai Erkocaoğlu
Karaman Dağcılık il Temsilcisi

Kaynaklar:
Bardakçı, 1976
Ermenek.bel.tr
Kardof.com
https://foreverdiscovery.wordpress.com/2016/06/29/mennan-kalesi/

Karamanoğulları Mennan Kalesi