Karaman'da enerji yatırımları

TAKİP ET

Karaman Belediyesi, enerji yatırımları ile elektrik ihtiyacını kendisi üretir hale geldi

Karaman Belediyesi, enerji yatırımları ile elektrik ihtiyacını kendisi üretir hale geldi.

Çöpten elektrik üretim tesisi ve güneş enerji santrali ile günlük ortalama 2500 hanenin ihtiyacı miktarda elektrik üreten Karaman Belediyesi, başarılı enerji yatırımları ile dikkat çekti.



Coğrafi avantajını, doğru değerlendiren Karaman Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ülkede örnek gösterilen belediyelerden biri haline geldi.

Hizmete alınan enerji yatırımları ile ülke ekonomisine katkı yaptığı gibi, Belediyenin ihtiyacı olan elektrik enerjisi giderlerini de önemli ölçüde azaltarak, örnek bir tasarruf disiplini sergiliyor.



Karaman Belediyesi, katı atık depolamada kullandığı modern sistemle, katı atıkları elektrik enerjisine çeviriyor. 2 yıl önce hizmete alınan Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Karaman Organize Sanayi Bölgesindeki Güneş Enerji Santrali (GES) ile, günlük toplam 2.500 hanenin ihtiyacı kadar elektrik üretiyor.

Kurulan santraller ile şantiye, tesisler, idari bina ve su kuyularında kullanılan elektrik enerjisi maliyetleri önemli oranda düşürülmüş durumda.



20 bin metrekarelik alana inşa edilen Güneş Enerjisi Santrali ile Türkiye'nin 1349'ncu, Karaman'ın ise 20. büyük enerji santrali.

Tesis ayrıca Türkiye'nin 220. büyük Güneş Enerji Santrali olma özelliğini taşıyor. 4160 güneş paneli bulunan santral, 1 megawatt/saat elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip. Sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında günlük 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor.



Belediye, en fazla enerji üretimi sağlayan katı atık tesisi ile ürettiği elektriğin satış gelirinden %23 pay sahibi. Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapı Birliği işbirliğinde 2015 yılında faaliyete geçirilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, çöp depolama alanı içerisine yerleştirilen borular vasıtası ile toplanan metan gazının 1 MW gücünde ve 600kw kapasitede çalışan jeneratörde yakılmasıyla enerji üretiyor. İşletmeci firma atıkların düzenli depolamasını yapmakla birlikte 10 yıl boyunca Belediyeye hem kira bedeli, hem de satılan enerjiden % 23’lük pay verecek.



Tesiste 1 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmekte ve bu elektrik şehir içi şebekeye verilerek günlük 2 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanmakta. Her iki projeye baktığımızda Karaman, yenilenebilir enerjide örnek bir şehir olurken, belediye bütçesine de büyük katkı sağlıyor.

[caption id="attachment_21720" align="alignnone" ] Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, enerji üretim tesislerini inceledi.[/caption]