Karaman'a 2. El Pazarı

TAKİP ET

Emektar gazeteci Hasan Özünal, Karaman için önemli bir ihtiyacı köşesinde kaleme aldı

Emektar gazeteci Hasan Özünal, Karaman için önemli bir ihtiyacı köşesinde kaleme aldı.

Karaman'ın duayen gazetecilerinden Hasan Özünal, Ferman Gazetesi internet sitesinde ve sosyal medyada paylaştığı bir yazısında, Karaman'da eksikliği çok hissedilen bir konuyu gündeme getirdi.

Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan'a açık teklif başlığıyla kaleme aldığı 2. el pazarı ihtiyacı, okuyucular tarafından da büyük destek gördü.

Bizim de Karaman için büyük ihtiyaçlardan birisi olarak gördüğümüz 2. El Pazarıyla ilgili yazıyı, okuyucularımızla paylaşmak istedik.

İşte Hasan Özünal'ın büyük destek gören yazısı:

Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkana Açık Teklif:

Karamanın bir 2. El pazarına ihtiyacı vardır.

Böyle bir pazarın sayısız faydaları olacaktır.

Ankara, İzmir ve Kırıkkale'de olduğunu yakından biliyorum.

Bu pazarlarda bir kişi için çöp olan bir malzemenin bir diğer vatandaş için hayati önem taşıdığına şahit oldum
Ama Karaman garip bir yer her şey çıkar, rant, uçlanma, parmak yalama.

Bu pazarların özelliği hiç kimsenin hiç bir suretle bu pazarlardan istifade için para ödememesi. Tamamen amatör ve resmiyetin güvenlikten başka bir ilgisi yok, ki onu da halk kendisi sağlıyor. Yıllarca önce üretimi durmuş bir aletin kırılan minik bir parçası o aleti çöpe attırıyor. Oysa bu pazarlarda bir iki lira gibi bir bedelle çok değerli eşyalar yeniden ekonomik hale geliyor.

Genellikle Pazar günleri kurulan bu 2. El pazarlarında ihtiyaç kapalı bir pazar alanı... Karaman Belediyesi böyle bir alanı (örnek Larende) tahsis ettiğini duyurması halinde böyle bir pazar başlayacaktır.

Sıradan bir vatandaş bile evinde kullanmadığı çok sayıdaki materyali orada paraya çevirip hem şahsına hem de ekonomiye geri dönüş sağlayacaktır.

Ben oraya kadar gidip de satmam diyenlerin çöpe attıkları kullanılabilir ürünler de toplayıcılar sayesinde tekrar kullanıma dönecektir.

Kişisel müşahadelerimizle biliyoruz ki antik değerden tutun da çok yüksek bedelli ürünlerin bu pazarlarda küçük paralarla el değiştirmesi mümkün. (örnek üretimi durmuş bir kameranın tripot bağlantısını 5 lira gibi bir rakama satan insan hem o parçayı çöpe atmak yerine değerlendirdi, hem de alan şahsın çok değerli kamerasını işlevsel hale getirdi. Kişisel olarak pek çok değerli ürünü buı pazarlarda çok düşük fiyatlara bulup aldık)

Otomobil yedek parçasından tutun da elektroniğe, nostaljik ürünlere, kıymetini bilmeyenlerin gözden çıkardıkları antika ürünlere kadar her şey bu pazarlarda satılabilir.

Tek şart pazara ürün getirenlerden kayıt katkı işgaliye vb. isim altında bir talepte bulunulmaması. (örneğin stok fazlası ticari ürününü nakde çevirmek için yok denecek rakamlara satanları, çektikleri bir kablo ile de bunu belgelendirdiklerini de gördük. Zira vatandaşa giriş faturası var idi. Ama öte yanda sağlam kalmış oyuncaklarını ya da bir noktası arızalanmış diğer yerleri arızalı bir başka ürüne hayat verecek evindeki eşyaları satanları bile gördük)

2. El pazarı Karaman için ihtiyaçtır. Ama bunu ritüellerle besleyip de aracılara, çıkarcılara bir gelir aracı haline dönüştürmeden...

Hasan Özünal

2. el pazarı ertuğrul çalışkan Ferman Gazetesi gazeteci Hasan Özünal Karaman Karaman Belediye Başkanı