Karaman Teksas'a döndü mü?

TAKİP ET

Son aylar içerisinde yaşanan olaylar ve duyduğumuz haberler neticesinde, verilen en net ve robotlaşmış tepki: "Karaman Teksas'a döndü!" Robotlaşmış diyorum çünkü, hemen bu yazının altındaki yorumlara

Son aylar içerisinde yaşanan olaylar ve duyduğumuz haberler neticesinde, verilen en net ve robotlaşmış tepki: "Karaman Teksas’a döndü!"

Robotlaşmış diyorum çünkü, hemen bu yazının altındaki yorumlara bile bakarsanız neden dediğimi anlarsınız. Robotlaşmış diyorum çünkü, bazı tepkili Karamanlıların, diğer sitelerde okudukları Sivas, Kayseri, Adana hatta Rize haberlerinin altına dahi aynı yorumu yazdıklarına şahit oldum. "Karaman da iyice Teksas’a döndü!"

Karaman haber okurunun profili bu. İyi midir, kötü müdür, yorumu size bırakıyorum.

Hemen her Karamanlının diline pelesenk olmuş "Teksas’a dönmek" tabiri. Bu yoruma rastladığımda, okur okumaz hemen altına ekleyiveresim geliyor benim de: "Keşke!"

Keşke tabi. Keşke Karaman Teksas’a dönse ve hatta mümkünse Teksas’ı da geçse. Elbette bazılarının son dönemde yine robotlaşmış bir şekilde basını suçladığı gibi "şiddetten beslenmek" eğiliminde falan da değilim. Hatta yakın dostlarım, benim bir antimilitarist olduğumu bile söyleyebilirler size.

Uzun yıllar Amerika’da yaşamamış biri olarak ben şahsen Karaman’ın kelimenin birinci anlamıyla "Teksas gibi" olmasını isterim. Çünkü Teksas, o robotlaşmış tabirleri (bazıları bunu "klasikleşmiş" olarak tanımlıyor) kullananların izledikleri kovboy filmlerindeki Teksas olmaktan yıllar önce çıktı. Hatta kovboy filmlerinde izlenen Teksas, izlediğiniz zamanlarda bile "eski Teksas" idi.

Size kısaca Teksas hakkında bilgiler vereyim de, neden keşke dediğim kısmını da tamamlamış olalım.

Teksas, diğer ABD eyaletlerinden daha üstün ekonomik avantajlara sahiptir. ABD’ye katıldığında, "doğal kaynaklarından elde ettiği gelirleri federal hükümete değil kendi eyaleti için kullanma hakkına sahip olmayı" şart koşmuş ve bu şartla ABD’nin bir eyaleti olmuştur. Üstelik bu doğal kaynaklar sadece toprak altında olanlar değil, okyanus kaynaklarını da kapsar. Yani petrolü.

Sahip olduğu bu özel statü ile Teksas, bizim okurların dilindeki anlamın tam tersine, gerçekten özenilecek, "gibi" olmak istenecek bir eyalet. Çünkü, 24 milyonluk nüfusu ve yüzölçümü neredeyse Türkiye kadar olan Teksas, petrol zengini ve yemyeşildir. Yollarda, sağda solda, evinin bahçesinden petrol çıkartan müstakil evler vardır. Amerika’nın petrol ihtiyacının %40’ını tek başına Teksas karşılar.

GYSİH olarak ABD’nin 2., dünyanın 9. en büyük ekonomisidir.( Aylık 982.4 milyon dolar) Özel koşulları gereği çalışanlardan Eyalet Gelir Vergisi kesme gereği duymaz.

Amerika’daki en fazla hava alanına sahiptir.

İdam cezası vardır.

Yaşam giderleri bakımından diğer birçok eyalete göre daha uygundur.

Dell ve Compaq markaları bu eyaletin markalarıdır.

16 milyon büyük baş hayvan vardır.

Dünyanın en büyük otoparkı (DFW) bu eyalettedir.

Halk oylaması sonucu gerekli çoğunluğa ulaştığı takdirde Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma hakkı vardır.

Üretim, ileri düzeyde makineli tarıma dayanır. Pamuk, mısır, buğday, çavdar, arpa, soya fasulyesi, yerfıstığı, portakal, greyfurt, şeftali, patates, havuç, başlıca tarım ürünleridir.

ABD kimya endüstrisinin en büyük 20 kuruluşundan 19’u Teksas’ta etkinlik gösterir.

Sigortacılık, bankacılık, büyük sanayi, ticaret kuruluşlarının yönetim merkezleri, uzay araştırmaları, turizm eyalet ekonomisinde önemli bir rol oynayan öteki sektörlerdir.

Teksas, Caddo dilinde arkadaş, müttefik anlamına gelen "tavshas" kelimesinden türetilmiştir. Dolayısı ile eyaletin mottosu da "arkadaşlık" olarak belirlenmiştir. Yani dost canlısı, arkadaşlığa, sevgiye çok önem verilen bir misyonu vardır.

Teksas'ta yüksek kalitede eğitim veren birçok üniversite ve kolej vardır. College Station'taki Teksas A&M Üniversitesi, Austin'deki Texas Üniversitesi, Houston Üniversitesi, Lubbock'taki Teksas Tech Üniversitesi, Dallas'daki UTD (UT Dallas) Universitesi gibi uluslararası üniversitelerle birlikte daha küçük dereceli üniversiteler de vardır örneğin; Denton'daki Kuzey Texas Üniversitesi, Houstan'daki Rice Üniversitesi, San Antonio'daki Trinity Üniversitesi gibi 100'ün üzerinde üniversite bulunur.

Ve evet belki de bizim kullandığımız tabirin yerleşmesine neden olabilecek bir özelliği de silahlanmayı çok severler. Hanesine izinsiz giren herkesi ceza almadan vurabiliyorlar. Bu bir ev, arsa hatta araba bile olabilir. "Uyardım, durmadı. Ben de öldürdüm" demek yeterli. "İşte bunun için bu tabiri kullanıyoruz" diyenlere bilgi olsun: Amerika’daki suç oranlarına bakılarak bir liste yapıldığında, özel statülü Teksas, diğer sıradan denilebilecek eyaletler arasında sonlara yakın yer alır.

Evet! Şimdi bir kere daha düşünelim, Karaman Teksas’a döndü mü? dönsün mü? Karaman'ın düzelmesi için, haberlerin altına "Teksas'a döndü" yazmaktan çok öte şeyler yapmamız gerekiyor gibi geliyor bana. Mesela Teksaslılar gibi...

Karaman Teksas Teksas’a dönmek