Karaman sel riski analizi

TAKİP ET

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile düzenlenmiş, Karaman'ın sel risk analizi

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile düzenlenmiş, Karaman'ın sel risk analizi.

Karaman'ın dünkü yağmurla yine sel altında kalmasına üzülen bir okurumuzun bizimle paylaştığı yazısını, olduğu gibi aktarıyoruz.

"Karaman'ın çok değerli yetkililerine,

GIS (Geographic Information Systems), bizdeki ismi CBS yani Coğrafi Bilgi Sistemi. Genellikle hepimiz bunu navigasyon teknolojisi olarak zaten kullanırız. Katman katman harita demektir.

Bu gidişle her yağmurdan sonra bu durumları görmeye devam edeceğiz. Bu gördüğünüz haritayı da bizzat 15 dakikalık bir çalışmanın akabinde, ecnebilerin yapmış olduğu bir programdan ürettim.

Sayın yetkililer, teknolojiye de gerek yok, Allah aşkına bir, iki yağmurdan sonra çıkıp nerede sorun varsa önlem alsanız! Bir başka yağmura kadar değil ama, 50 yıl, 100 yıl sonraya kadar.



Malumunuz haritadan birçok yorum çıkaralım. Dün itibariyle gelen ani sağanak yağışla iki riskli bölgedeki küçük havzaların su verilerini ufacık analiz ettim, sonuç ortada.

Betonlaşmaktan ileriye götürülemeyen şehrimizde bir kaç su çekici daha alıp, vidanjörlerle su çekmek bizi daha ileriye taşımayacaktır.

Hatta orta refüjlerdeki tüm toprakları alıp yerine parke döşemeye de devam edelim. Dükkanlar, bodrumlar, yollar, her yağışla suyla dolup taşmaya devam edecektir.

Bu arada Türkçenin Başkenti Karaman’ın ve tüm dünyanın Türk Dil Bayramını kutluyorum."

CBS Coğrafi Bilgi Sistemi Geographic Information Systems GIS Karaman Karaman sel risk analizi navigasyon teknolojisi sel Türk Dil Bayramı Türkçenin Başkenti