Karaman hava kirliliğinde Avrupa'da ilk 10'a girdi

TAKİP ET

Karamanlılar Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği tehlikeli sınırların üstündeki koşullarda yaşamını sürdürüyor

Karamanlılar Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği tehlikeli sınırların üstündeki koşullarda yaşamını sürdürüyor.


Dünya Sağlık Örgütü 103 ülkede 3000’den fazla şehirde ince partikül maddeleri 2.5 (PM 2.5) ölçümlerini bir raporla açıkladı.

Bu rapora göre Avrupa’daki şehirler baz alındığı zaman ilk 10’da içlerinde Karaman'ın da yer aldığı Türkiye’den 8 şehir bulunuyor.



Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın ve Türkiye’nin havası en kirli şehirleri olarak sıralandı.

Türkiye'de hava kirliliğinden kaynaklanan nedenlerle hayatını kaybetme oranı trafik kazalarında hayatını kaybedenlerinkinden 11 kat daha fazla. Bu saptama, Türk Toraks Derneği, Türk Tabipler Birliği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin ülkemizde 33.300 kişinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini açıklaması ile pekiştirilmişti.

Daha kötüsü ise ülkemizdeki hava kirliliğinin gelecek dönemde %50 ile %150 oranında artması bekleniyor olması. Çünkü Türkiye'deki kömürlü termik santral sayısının 20'den 80'e çıkarılması planlanıyor. Bu gerçekleşirse ülkemizde hava kirliliğine dayanan sağlık sorunlarının büyük oranda artacağı öngörülüyor.

PM 2.5

Özellikle kamyon, otobüs, inşaat makineleri egzozlarından, odun, kömür gibi fosil yakıtlardan ve orman yangınlarından kaynaklanarak havaya karışan ve en fazla 2,5 mikron büyüklüğündeki maddelerdir. Bu maddeler havadaki gaz ve damlacıklarla kimyasal etkileşime girerek, kilometrelerce alanları etkiler.

PM 2.5, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır olarak gördüğü bir metreküpte 10 mikrogram (10µg/m³) miktarını geçtiği zaman ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarır. Bu maddelerin büyüklüğü solunum yollarından geçecek ve direkt akciğerleri etkileyecek kadar küçüktür.

PM 2.5 ile kısa dönemli etkileri, göz, burun, boğaz ve akciğer tahrişlerine ve böylelikle öksürüklere ve nefesin kesilmesine yol açar. Bu durum astım ve kalp rahatsızlıkları gibi durumları daha da kötüleştirir. Pm 2.5’in uzun dönemli etkileri ise kronik bronşit, düşük akciğer kapasitesi, kalp rahatsızlıkları ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara yol açar. Solunum yolları hastaları, çocuklar ve yaşlılar PM 2.5’ten daha fazla etkilenir.