Karaman'da "whipple" operasyonu

TAKİP ET

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, genel cerrahinin en büyük ameliyatları olarak kabul edilen pankreas kanserine bağlı whipple operasyonu gerçekleştirildi.

Sadece büyük üniversite hastanelerinde yapılabilen bu ameliyatlar, Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Salih Toprak ve Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Pekin tarafından gerçekleştirildi. Ameliyat yapılan iki hastanın da taburcu edildiği bildirildi. 

Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada;

"Karamanlı hemşerilerimizin sağlık sorunlarını başka illere gitmelerine gerek kalmadan çözme gayreti içinde olan başta sayın rektörümüz  Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ve Dekanımız Prof. Dr. Dursun Odabaş olmak üzere hastane yönetim anlayışımız meyvelerini vermeye başlamıştır.  

Hastanemiz Eğitim Araştırma Hastanesi olduktan sonra özellikle son iki yıldır Karaman’da daha önce hiç yapılmamış genel cerrahi ameliyatları yapılabilir hale gelmiştir. Bu alanda Karamanlı hemşerilerimizin yanında başka şehirlerden hastalarımız gelmekte ve hastanemiz sağlık turizmine de katkı sağlamaktadır. Son iki yılda Karaman’a birçok ilden 600 den fazla hasta tedavi olmak için gelmiştir. Bu hastalar Karaman Eğitim Araştırma Hastanesi genel cerrahi kliniğimizde teşhis ve tedavi edilmişlerdir.  

Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Salih Toprak tarafından obezite ve metabolik cerrahide yapılan ameliyatlarımız 140 hasta sayısını geçmiştir. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bölümümüz, diyet polikliniklerimiz genel cerrahi ile koordineli çalışarak bu başarının mimarları olmuşlardır. Laparoskopik(kapalı) Reflü cerrahisi, kolon kanserleri, mide kanserleri, yemek borusu kanserleri başarılı bir şekilde hastanemiz genel cerrahi kliniğinde ameliyat edilmektedir. Hastanemizde fıtık ameliyatları dahi laparoskopik (kapalı) yöntemle tedavi edilmektedir. 

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği olarak hastalarımıza şifa, halkımıza sağlık ve huzur dolu günler diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Whipple Ameliyatı Nedir?

Whipple ameliyatı; pankreas başı, safra yolunun son kısmı, on iki parmak bağırsağı ve safra, pankreas sıvılarının on iki parmak bağırsağa döküldüğü alandan kaynaklanan kanserlerin tedavisinde başvurulan ameliyattır.

Çoğunlukla bu karmaşık bölgenin kanserlerinin tedavisi için başvurulan bir tedavi yöntemi olmasına karşın bazen de kanserden ayrılamayan kronik pankreatitler, pankreas başında yerleşimli kistik hastalıklar (özellikle IPMN) gibi iyi huylu hastalıkları da tedavisinde başvurulan tedavi yöntemidir. Üç organın birleşim yerindeki kavşaktan (pankreas, on iki parmak bağırsağı ve safra yolu) gelişen kanserlerin tedavisinde bu üç organın birbirinden ayrılarak ameliyat edilmesi mümkün olmadığından bu bölgedeki kitlelerde bu kavşak bir bütün olarak çıkarılır.

Pankreatikoduodenektomi olarak da bilinen Whipple, adını 1930’lu yıllarda bu ameliyatı gerçekleştiren Amerikan Doktor Allen Whipple’den almıştır. O yıllarda %30 düzeyinde olan ameliyat sonrası yaşamı kaybetme oranı günümüzde deneyimli merkezlerde %1,5-3’ler düzeyine inmiştir. 

Pankreas Kanseri & Whipple Ameliyatı

Sindirim sisteminin bir parçası olan ve mide arkasında enlemesine yerleşmiş şekilde bulunan pankreas yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir organdır. Çeşitli hormonlar ve enzimler salgılamakla yükümlü olan pankreas, salgıladığı İnsülin ve Glukagon hormonları ile kan şekerini düzenler. Bu iki hormon bir denge içinde çalışır, dengenin bozulması durumunda diyabet yani şeker hastalığı gelişir. Ayrıca pankreas salgıladığı enzimlerle de özellikle yağlar olmak üzere protein ve karbonhidrat sindirimine yardımcı olur.

Pankreasta oluşan kanser pankreasın her yerinde olabileceği gibi genellikle baş bölgesinde gelişim göstermektedir. Pankreas baş ve boyun kısmı, önemli damarlar ile komşuluk göstermektedir. Amerikan Kanser Derneğinin yayınlamış olduğu verilere göre pankreas kanseri tüm kanser teşhislerinin %3’ünü oluşturur. Ancak hastalığın belirti vermeden hızla büyümesi ve yayılması sebebiyle kansere bağlı ölümlerin de %7’sini kapsamaktadır.

Sinsi ve hızlı ilerleyen pankreas kanserinde bulgular çok belirgin değildir, ilk bulgu çoğunlukla sarılık, karın ağrısı ve karnın sağ üst kısmında ele gelen şişliktir. Çok zengin lenf ve sinir ağlarına sahip olan ve bulunduğu yer itibariyle de zor belirti veren pankreas kanseri, erken dönemde yakalanması oldukça zor olan bir kanser türüdür. Bulgular çoğunlukla 3 organın oluşturduğu kavşaktaki organ tıkanıklıkları akabinde görülür. Tanıda geçikme olması durumunda, kitlenin çevredeki önemli damarları etkilemesi, sarması durumunda pankreas kanserinde bazen hasta whipple ameliyatına uygun olamamaktadır. Bu durumlarda tümör konseylerinden çıkacak kararlar ile hastaya öncesinde Radyoterapi ve Kemoterapi verilip akabinde eğer uygunsa ameliyat edilebilir.

Whipple Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Whipple ameliyatı genel cerrahlar için zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Klasik Whipple’da midenin bir kısmı, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bir kısmı, pankreasın başı bazen gövdesi de, safra yolunun bir kısmı, safra kesesi ve pankreasın etrafındaki lenf bezleri çıkartılır. Gelen safranın mide içeriğinin ve pankreas sıvısının işlemine devam etmesi için mide, pankreas ve safra yolu ince bağırsakla ağızlaştırılır. Whipple ameliyatı açık, laparoskopik ve robotik yapılabilir.

Mide aslında hem girişinde hem de çıkışında gözle görünür bir kapak olmasa da, kapak gibi davranan bir adele sistemine sahiptir. Bu kapağın olması sindirim sistemi için gereklidir. Pilor denilen bu kapağın ameliyat esnasında korunması sonrasında oluşabilecek sindirim sistemi şikayetlerinin önlenmesini sağlar. Kanserin yerleşimine göre bu özel kapağın korunması için “Pilor Koruyucu Whipple” ameliyatı uygulanmaktadır. Pilor koruyucu Whipple’da ise mide çıkartılmaz, oniki parmak bağırsağının bir kısmı korunarak ameliyat gerçekleştirilir.

Whipple ameliyatı pankreas kanseri için gerçekleştiriliyorsa bazen tümörün damarları etkilemesi veya sarması nedeniyle bazı damarlarla (süperior mesenterik, portal ven) ilgili girişim de gerekebilir. Tümörün bu damarlarla ilişkili olması ameliyata engel değildir ancak bu durum ameliyatın zorluğunu arttıran bir faktör olduğundan bu konuda deneyimli cerrahların varlığını gerektirir.

Whipple Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Pankreas, safra kanalı ve 12 parmak bağırsağının oluşturduğu kavşakta sadece bu 3 organın değil mide, ince bağırsak, safra kesesi ve lenf bezlerinin de çıkarılması nedeniyle ameliyat süresi 5 ila 8 saat arasında değişmektedir. Bu süreyi tümörün bulunduğu ve yayıldığı yerler de etkilemektedir.