☰
✕

Karaman Çiftçisi Büyük Çıkmazda: Elma Dalında, Zeytin Zararda

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bölge çiftçisinin yüksek maliyetler ve düşük ürün fiyatları nedeniyle büyük bir kriz yaşadığını, elmaların dalında kaldığını ve üreticilerin ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirtti.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bölge çiftçisinin ciddi bir maliyet ve pazarlama kriziyle boğuştuğunu açıkladı. Bayram, elmaların dalında kaldığını, ıskarta elmanın 3 TL'ye düştüğünü, zeytin hasadının işçilik maliyetini dahi karşılamadığını ve pancar üreticisinin fiyat güncellemesi beklediğini belirterek, üreticilerin haklı olarak isyan ettiğini vurguladı.

Karaman'da üreticiler, bahçeler ürün dolu, depolar dolu olmasına rağmen ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya. Aylarca emek vererek yetiştirdikleri elmaların bir kısmı dalında kalırken, yere dökülen ıskarta elmaların fiyatı 3 TL'ye kadar geriliyor. İhracat güzergahlarındaki sorunlar ve artan nakliye maliyetleri dış pazarlara ulaşımı zorlaştırırken, iç piyasada da ürün fiyatları çoğu zaman üretim maliyetlerini karşılamıyor.

Maliyetler Yükseliyor, Ürün Değeri Düşüyor

Mazot, gübre, ilaç, elektrik ve işçilik gibi temel girdi maliyetleri her geçen gün artarken, çiftçinin ürettiği ürünler değer kaybediyor. Özellikle elma üretiminde kilogram başına maliyetler 10-15 TL seviyelerine ulaşırken, üreticinin karşılaştığı satış fiyatları 3-10 TL arasında değişiyor. Bu durum, çiftçinin ürününü sattığında dahi zarar etmesine yol açarak, borçlarını ödeme ve gelecek yıl üretim yapma kapasitesini ciddi şekilde tehdit ediyor.

Editör: Haber Merkezi
Kaynak: Sosyal Medya