Karabuğday tohum teslim töreni düzenlendi

TAKİP ET

Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme Projesi kapsamında Karaman'da uygulanan "Kıraç Arazini Kaderine Değil Karabuğdaya Teslim Et" projesi kapsamında Karabuğday tohumu dağıtımı yapıldı.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi (TAKEP) projeleri bünyesinde ilimizde yürütülen "Kıraç Arazini Kaderine Değil Karabuğdaya Teslim Et” projesi kapsamında karabuğday tohumu teslimi törenini gerçekleştirdik.
 
Karaman su kısıtı olan iller arasında olması sebebi ile kıraç ve kurak arazi varlığı bir hayli yüksektir. Bu arazilerde üreticilerimiz ya arpa ya da nohut ekme alışkanlığındadır. Dağ köylerindeki nohut üreticisi domuz zararından dolayı nohutu da ekemez durumda kalmaktadır. Bu sebeple de kıraç ve kurak arazi atıl duruma düşmekte ve tarımdan uzaklaşmaktadır. TAKEP projelerimizin asıl amacı olan bu atıl arazilerin tarıma geri kazandırılması için alternatif ürünlerin Karaman tarımına kazandırılması önem arz etmektedir. 

Kıraç ve kurak arazilerde ova köylerinde arpaya, dağ köylerinde de nohuta alternatif olabilecek olan Karabuğday bitkisi özellikle kısa vegetasyon süresi ile az su tüketimi ve düşük gübre isteği ile de üreticiye fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda uzun süren çiçeklenme periyodu ile polen ve nektar kaynağı olarak arıcılık sektörüne de doğrudan katkı sağlamaktadır. 
Karabuğday tohumu dağıttığımız üreticiler ile satın alacak olan firma arasında bağlantı sağlayarak satın alma garantisi ile üreticinin ürettiği ürünün pazarlama sorununa çözüm üretmiş durumdayız. 

Karaman merkezde yürüttüğümüz bu proje ile 41 üreticimize %75 hibeli tohum desteği ile 7.400 kg karabuğday tohumu karşılanmıştır. 1.000 dekar alan tarımın içinde tutulmuş olacaktır. Bakanlığımıza 294.150 TL mal olan ve çiftçi katkı payı ile birlikte 392.200 TL’lik karabuğday tohumu dağıtımı gerçekleştirilecektir."