"KARA LİSTE"DEN KURTULABİLİRSİNİZ

TAKİP ET

Herhangi bir nedenle Merkez Bankası tarafından riskli müşteriler anlamına gelen kara listeye girmiş kişilerin bankacılık işlemlerini gerçekleşmesi engellenmektedir

Herhangi bir nedenle Merkez Bankası tarafından riskli müşteriler anlamına gelen kara listeye girmiş kişilerin bankacılık işlemlerini gerçekleşmesi engellenmektedir. Oysa kredi sicili bozuk olan kişiler ile kara listede olan kişiler arasında büyük bir farkı var. Kredi sicili bozuk olan kişiler ya da işletmeler kredi notları düşük ve bankalardan kredi alması zor olan müşterilerdir. Kara listede olan kişilerse borçları nedeniyle ’’kredi verilemez’’ durumunda olan kişilerdir. Bankalar için kara listede olanlarla sicili bozuk kişiler arasında fark vardır.

İster kara listede olsun, isterse sicili bozuk olsun bu kişilerin normal bir şekilde bankaya başvurmaları sonucunda verilecek cevap olumsuz olacaktır. Yani sadece maaş bordronuz ve diğer belgeler ile giderseniz kredinizin olumsuz sonuçlanma riski çok yüksektir. Özellikle kara listede iseniz ve borcunuz ödenmemiş durumda ve maaşınızın bir kısmına da icra kesintisi uygulanıyorsa bu durum maaş bordronuzda görüneceğinden bankalardan kredi çekmeniz oldukça zorlaşacaktır. Bu yüzden kredi çekmek için işinizi kolaylaştıracak iki çözüm önerisini dikkate almanız gerekmekte.

Birincisi ipotek göstererek kredi başvurusu yapmaktır. ޞayet eğer varsa, kendi üzerinize kayıtlı olan tarla, ev, araba vb. gayrimenkulleri ipotek göstererek kredi çekmenizi kolaylaştırabilirsiniz. İpotek edilen gayrimenkul somut bir teminat olduğundan banka tarafından borcun ödenmemesi durumunda haciz işlemi uygulanabilir olduğundan bu durum kredi çekebilmeniz için size artı puan olacaktır. Ancak ipotek olarak gösterdiğiniz gayrimenkul değeri çekeceğiniz kredinin karşılığı kadar olmalıdır. Bu da değerlerin hesaplanması ve eksper raporuyla belirlenebilir.

İkinci seçenek ise kefil göstererek kredi başvurusunda bulunmaktır. Talep ettiğiniz kredi miktarına, kredi sicili yönünden uygun bir kefil, bankanın sizden tahsil etmekte zorlanabileceği borcunuzun kefiliniz tarafından ödeneceği kanaatine sebep olacağından bu yol da size istediğiniz krediyi kullanabilmekte yardımcı olacaktır. Tabi bu durumun anlaşılabilmesi için de alacağınız miktarının size kefil olan kişi tarafından karşılanabilir durumda olup olmadığı araştırılması gerekmekte.

Kara listeden genel olarak kurtulabilmek için ve kredi çekebilmek için genel olarak kendi bütçenize göre ödeme planları seçmeniz gerekiyor. Bütçenize göre hazırlanmış bir ödeme planı sizin ödemelerinizi hem daha rahat bir şekilde yapabilmenizi, hem de ileride meydana gelebilecek aksaklıkların önüne geçmenizi sağlar.

haciz ipotek kefil kredi kredi çekmek kredi miktarı kredi sicili merkez bankası ödeme planı teminat