Kanayan diş, tehlikenin belirtisi olabilir

TAKİP ET

Ağız bakımının doğru yapılmaması, sigara kullanımı, diş eti ve diş köklerini saran alveol kemiklerde oluşan hastalıklara neden olur.

Diş eti, dişin ağız içindeki bütünlüğünü oluşturan ve onu destekleyen organdır. Sağlıklı diş eti, açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışık olur.

Ağız bakımı düzgün yapılmadığında, dişlerin üzerlerinde ve aralarında yiyecek artıkları ile dental bakteriyel plak eklentileri birikir. Bu birikintiler, diş eti iltihaplarının başlıca sorumlusudur. Sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres ve beslenme gibi diğer unsurlar da diş eti sağlığını etkileyebilir.

Periodontal hastalıklar diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Bu hastalıkların ilk belirtisi fırçalamada kanamadır. Gingivitis tedavi edildiğinde iltihapta iyileşme görülür. Ancak bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde iltihap süreci ilerleyerek dişleri destekleyen alveolar kemikte geri dönüşsüz kayıplar oluşturabilir.

Hastalığın ilerleyen seviyelerinde diş-diş eti arasında ‘periodontal cep’ denilen derin patolojik bir boşluk oluşur. Bunun bulguları ise; diş fırçalama sırasında veya spontan kanama, kırmızı, şiş ve hassas diş etleri, dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri, kötü ağız kokusu, diş eti çekilmesi, diş etlerinde iltihabi akıntı, dişler arasında aralıkların oluşması (diastema) ve dişlerde sallanma periodontal hastalıkların bulgularıdır.