Kale kale olalı böyle acı çekmedi!

TAKİP ET

  Atık maddeler, çöp yığınları ve duvarlarındaki yazılarla kıvranan Karaman Kalesi de Karamanlılar gibi bitmeyen çalışmaların ızdırabı içinde

 

Atık maddeler, çöp yığınları ve duvarlarındaki yazılarla kıvranan Karaman Kalesi de Karamanlılar gibi bitmeyen çalışmaların ızdırabı içinde.



Her ne kadar bakım yapıldığı, restore edildiği söylense de, kale duvarları, çeşmeler, Pir Ahmet Camisi, Hatun Hamamı da görenlerin içini sızlatacak durumda.



Yıllardır bitirilemeyen restorasyon sürecinde kullanılmayan cami ve çevresi de madde bağımlıların mekanı haline gelmiş.



2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının hangi seviyeye geldiği bilinmezken, Karaman Merkez Pir Ahmet Cami ve Hatun Hamamı tinercilere ve alkol bağımlılarının yatağı halinde.





12 Eylül 2011'de restore edilmek üzere sözleşme imzalanan, 15 Aralık 2012 tarihi de hedeflenen bitirilme tarihi olarak belirlenen Karaman Kalesi eteğindeki cami ve hamam restorasyonları, koskoca 5 yılın bitmesine rağmen hala bitirilemedi.



Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kontrolörlüğünde restore edilen Pir Ahmet Cami ve Hatun Hamamı restorasyonu, yüklenici firma tarafından yarım bırakılan işler nedeni ile bir türlü bitirilemiyor.



Restorasyon çalışmaları süreci öncesinde yüzyıllar boyu ibadete açık alan Pir Ahmet Camii, 5 yıldır restorasyon nedeniyle ibadete de kapalı.



Asırlık eserler, Karaman’ın geleceğine mirası cami ve hamamın, restorasyon çalışmalarının kalıntılarının çirkinleştirdiği görüntüler yürek sızlatacak cinsten.



Çalışmaların yarım bırakılması nedeniyle, hamam içi ve etrafındaki yapılmış çalışmalar da göz göre göre çürümeye terk edilmiş.

Gerekli ilgi ve önlemler olmaması yüzünden tarihi caminin bahçesi ile hamam içindeki bölümlerde bira şişeleri, moloz yığınları, çöp ve çamur deryaları oluşmuş.

Karaman Kalesi içerisindeki tarihi Pir Ahmet Camii’nde hemen hemen her ay bir yangın çıkıyor. Bu denli tarihi öneme sahip Pir Ahmet Camiinin bir süre sonra yanarak kül olduğu haberi alırsak şaşırmamak lazım.

çeşme hamam hatun hamamı kale kale duvarı Karaman karaman kalesi pir ahmet camii restorasyon tarihi eser tinerci